top of page
divine portal of light surrounded by sacred symbols and crystals and pyramids
Symbol Alchýmie
Názov príspevku
RITUÁL PRE SPLN MESIACA V BARANOVI 2024 & VEDENÁ MEDITÁCIA PRE AKTIVÁCIU VNÚTORNÉHO BOJOVNÍKA
© Copyright
Writer's pictureEmilia Nora Elina

4 KROKY AKO PREKONAŤ EMOCIONÁLNU BOLESŤ A ZAČAŤ ŽIŤ SVOJ ŽIVOT ZNOVA NAPLNO

Updated: Aug 21

Život je často ako jazda na horskej dráhe plnej emócií. Je plný vzostupov a pádov a plný množstva nečakaných prekvapení. Je pekné myslieť si, že budeme vždy šťastní a spokojní, ale, žiaľ, nie vždy to tak je. Šance sú postavené proti nám. Skutočne, skôr či neskôr sa veci nevyvinú úplne podľa vašich predstáv a na ceste sa vám stane niečo nepredvítateľné. To je pointa života... neustály proces učenia sa a rastu. Pocit zranenia však nemusí byť nevyhnutne zlý. V skutočnosti je to akýsi "budíček", ktorý vás povzbudí, aby ste sa vydali inou cestou, ktorá by vám v konečnom dôsledku mohla priniesť väčší pocit naplnenia, radosti a šťastia. Prečo sa však cítime zranení? Zamysleli ste sa niekedy nad dôvodmi? Ak sa nad tým na chvíľu zamyslíte, zvyčajne zistíte, že drvivá väčšina týchto dôvodov je v skutočnosti založená na vašom pohľade na situáciu. Inými slovami, v skutočnosti si svoje pocity zhoršujete tým, že o situácii premýšľate určitým spôsobom. Kľúčom k úspechu je, samozrejme, zmeniť spôsob, akým o situácii premýšľate. A vo chvíli, keď sa vedome rozhodnete zmeniť svoj pohľad na situáciu, začnete veci vidieť nanovo - posilňujúcejším spôsobom. Vzhľadom na to nie je pocit ublíženia často ničím iným ako stavom mysle - interpretáciou, ktorú ste si vytvorili o svojej skúsenosti. Poďme sa teraz hlbšie pozrieť na niektoré dôvody, prečo sa môžete cítiť zranení a ako z toho vyjsť posilnení, múdrejší a žiarivejší. Pripravení? Poďme na to...

4 KROKY AKO PREKONAŤ EMOCIONÁLNU BOLESŤ A ZAČAŤ ŽIŤ SVOJ ŽIVOT ZNOVA NAPLNO

Cítite sa zranení, pretože...


  • Niekto urobil niečo alebo sa zachoval určitým spôsobom, ktorý je v rozpore s tým, čo od neho podľa vášho názoru očakávate, a to následne zranilo vaše city.

  • Z netrpezlivosti, ktorú iná osoba prejavila v určitej situácii. Jej netrpezlivosť vnímate ako osobný útok na vás, čo spôsobilo, že sa cítite mizerne.

  • Máte mentalitu obete. Ľutujete sa a je vám ľúto vášho života. Všetko, čo sa vám stane, vám pripadá ako priamy osobný útok.

  • Máte neuspokojenú potrebu sebalásky. Táto "potreba" túži po láske a pozornosti od druhých. Vďaka tomu ste veľmi citliví na názory a kritiku ľudí.

  • Máte pocit, že vás niekto zradil, nerešpektoval, odmietol, oklamal, sklamal alebo nespravodlivo obvinil či kritizoval.

  • Chýba vám zmysel pre detail. Niečo sa stalo. Veci však nie sú jasné - došlo k nedorozumeniu, ktoré je dôsledkom nesprávnej komunikácie.


Ak idete týmto zoznamom ďalej, je celkom jasné, že vaše pocity ublíženia vyplývajú z kombinácie toho, ako vnímate situáciu, a toho, ako si interpretujete, ako na vás ostatní počas dňa reagovali.


Vy máte, samozrejme, nad svojím vnímaním úplnú kontrolu, a preto ho môžete ľubovoľne meniť. Nad čím však kontrolu nemáte, sú názory, správanie a slová iných ľudí.


Ľudia občas povedia a urobia veci, ktoré vás zrania. Často však tieto veci nemajú nič spoločné s vami, ale vychádzajú skôr z vlastných neistôt a osobných problémov ľudí.


Vzhľadom na to je nevyhnutné, aby ste si veci nebrali osobne a namiesto toho sa cvičili v odpútavaní sa od týchto emocionálnych zážitkov.


Dôsledky pocitu ublíženia

Prílišná citlivosť na pocity, konanie a názory iných ľudí môže často výrazne zaťažovať vaše vzťahy. Vaše zranené pocity sa totiž môžu časom hromadiť, čo môže nakoniec viesť k urazenosti, potom k hnevu, potom k smútku a nakoniec k hlbokej depresii...


Navyše vás to bude zvádzať k tomu, aby ste si udržiavali zášť, usilovali sa o pomstu, stratili všetku vieru a dôveru v ľudí a utápali sa v cynizme a sebaľútosti.


To všetko, samozrejme, pramení z toho, že beriete veci príliš vážne a osobne...


Všetko, čo robí iný človek, si vysvetľujete ako priamy útok na vás, na vaše hodnoty, presvedčenie a na vašu osobnosť. Tak trochu máte pocit, akoby sa vás ostatní ľudia snažili dostať - akoby po vás išiel celý svet. Zriedkakedy to však tak je. Vaše vnímanie jednoducho zahmlieva váš úsudok a následne vyvoláva vaše zranené pocity.


V prípade, že vám iná osoba skutočne úmyselne ublížila - v takýchto scenároch je dôležité si uvedomiť, že často nám ľudia ubližujú preto, lebo aj ich niečo bolí alebo nejakým spôsobom veľmi zraňuje.


V okamihu, keď si to uvedomíte, môžete konať skôr z miesta súcitu než v hneve alebo iným spôsobom, ktorý by mohol situáciu ešte zhoršiť.




4 kroky k prekonaniu emocionálneho zranenia

Prekonať pocity zranenia nie je jednoduché. Vyžaduje si to trpezlivosť a čas, aby ste sa cez tieto emocionálne rany prepracovali. Určite je to však možné a dá sa to zvládnuť...


V nasledujúcej časti nájdete štvorstupňový proces, ktorý môžete použiť na to, aby ste sa cez svoje zranené pocity prepracovali zdravým, praktickým a efektívnym spôsobom.


Krok 1: Upokojte svoje emócie

V okamihu, keď si uvedomíte, že sa cítite zranení, je nevyhnutné okamžite sa upokojiť, aby ste zabránili tomu, že vás emócie ovládnu.


Najlepší spôsob, ako to urobiť, je "odstúpiť" zo situácie a venovať čas na upokojenie svojich emócií a upokojenie mysle.


Toto obdobie odlúčenia vám zabráni robiť iracionálne závery o situácii. Pretože možno veci nie sú také, ako sa zdajú.


Toto odlúčenie vám prinajmenšom pomôže vyhnúť sa ďalšiemu konfliktu, ktorý by mohol potenciálne zhoršiť vaše emócie a/alebo váš vzťah s druhou osobou.


Krok 2: Ujasnite si, čo sa presne stalo

Teraz, keď ste sami, je nevyhnutné, aby ste si našli čas na premyslenie udalostí, ktoré sa práve stali.


Pokúste sa pochopiť, čo presne sa stalo, čo daná osoba povedala alebo urobila a ako sa udalosti odohrali. Okrem toho sa zamyslite nad svojím vlastným správaním, reakciami a emóciami, ktoré v danej chvíli pociťujete. Položte si otázku:


Čo sa stalo?


Ako som sa v tejto situácii spočiatku cítil/a?


Aká bola moja prvotná reakcia na túto situáciu?


Prečo som takto reagoval/a?


Ako sa cítim práve v tejto chvíli?


Prečo sa cítim práve takto?


Tieto otázky vám pomôžu presne určiť, čo sa presne deje na povrchu.


Vaše zranené pocity však môžu v skutočnosti siahať trochu hlbšie než len k povrchovým zážitkom.


Napríklad, len možno, že vaše pocity zranenia nemajú nič spoločné s týmto momentom, ale skôr pramenia z kulminácie udalostí, ktoré sa odohrali v priebehu určitého obdobia.


Spýtajte sa sami seba:


Čo skutočne spôsobuje moje pocity zranenia?


Presahujú tieto pocity zranenia rámec týchto udalostí?


Čo by mohlo byť základnou príčinou mojich pocitov?


Aké dôležité poznatky získam z tohto hodnotenia?


Ak si uvedomíte, že vaše pocity ublíženia nemusia nevyhnutne prameniť z tejto konkrétnej situácie, potom máte na osobnej úrovni čo robiť, aby ste vyriešili pocity z minulosti, ktoré vám v skutočnosti spôsobujú bolesť.


Vzhľadom na to je dôležité, aby ste počas tohto obdobia sebareflexie brali do úvahy svoje minulé zranenia.


Teraz si nájdime čas na to, aby sme zvážili pohľad druhej osoby na túto situáciu.


Preskúmajme, prečo urobila to, čo urobila. Položte si otázku:


Čo sa druhá osoba snažila urobiť?


Prečo urobila alebo povedala tieto veci?


Čo sa snažila získať z tejto situácie?


Ublížila len mne, alebo ublížila aj iným ľuďom?


Čo mohlo vyvolať jej slová a/alebo správanie? Bol to stres? Bolo to niečo iné?




Teraz si nájdite čas na zváženie možných nedorozumení, ku ktorým mohlo dôjsť. Zvážte aj skutočné zámery druhej osoby v tejto situácii. Je možné, že vaše predpoklady o zámeroch druhej osoby mohli byť nesprávne? Položte si otázku:


Ublížila mi úmyselne?


Neprečíta/al som si potenciálne nesprávne zámery tejto osoby?


Aké by mohli byť jej skutočné zámery v tejto situácii?


Má táto osoba na srdci moje najlepšie záujmy?


Čo ak tu došlo k nedorozumeniu?


Aké informácie budem potrebovať od druhej osoby, aby som si túto situáciu vysvetlil/a?


Je možné, že druhá osoba sa nechala uniesť "horúcim" momentom a povedala alebo urobila veci, ktoré nemyslela skutočne vážne.


Podobne je tiež možné, že sama prežíva bolesť. Bolí ju to a svoju energiu nešťastne presmerovala na vás. Malo by to teda naznačovať, že jej slová a činy nemajú absolútne nič spoločné s vami, ale skôr všetko súvisí s jej osobnou neistotou. Spýtajte sa sami seba:


Mohli by byť tieto slová/činy vyvolané nejakým spôsobom jej zranením?


Čo by mohlo byť zdrojom jej bolesti?


Ako by som ju mohol/la najlepšie prinútiť, aby sa otvorila a hovorila o svojich pocitoch?


Nakoniec je dôležité, aby ste prehodnotili svoje očakávania týkajúce sa okolností a zúčastnených osôb. Spýtajte sa sami seba:


Čo som očakával/a, že by sa v tejto situácii malo stať?


Čo som očakával/a, že by mala urobiť druhá osoba?


Sú moje očakávania realistické? Sú užitočné?


Čo keby som mal/a iné očakávania? Ako by to pomohlo?


Cítite sa zranení, pretože vaše očakávania sa tak či onak úplne nenaplnili.


Na tom, samozrejme, nie je nič zlé. Určite však nepomôže, ak máte súbor nerealistických očakávaní, ktoré sa naplnia len zriedka, ak vôbec.


V takýchto prípadoch potrebujete svoje očakávania spracovať a vrátiť ich do reality. V opačnom prípade je možné, že sa vám to vždy nakoniec vypomstí.




Krok 3: Vyriešte svoj pocit ublíženia

Po tom, čo ste strávili nejaký čas premýšľaním o situácii, je teraz vhodný čas osloviť druhú osobu, aby ste vyriešili svoje pocity ublíženia a možno si aj vyjasnili možné nedorozumenia.


Možno vidíte veci úplne inak a nesprávne interpretujete osobu a/alebo situáciu. Kľúčom k úspechu je byť otvorený možnostiam a ochotný plne pochopiť pohľad druhej osoby a jej skutočné zámery.


Keď sa v tejto situácii obraciate na druhú osobu, je nevyhnutné, aby ste vždy premýšľali, než začnete hovoriť. Nehovorte veci, ktoré budete ľutovať.


Kľúčom k úspechu je mať vopred všeobecnú predstavu o tom, čo poviete. Keď to budete mať v hlave, hovorte o týchto veciach otvorene a láskavo tak, že si uvedomíte svoje pocity, uznáte pocity druhej osoby a zároveň budete diskutovať o udalostiach, ktoré sa stali.


Samozrejme, prvoradé je, aby ste sa nestali hádavými alebo agresívnymi. Rovnako je veľmi dôležité, aby ste druhú osobu neobviňovali, nesúdili ani neobviňovali z toho, že niečo robí alebo nerobí.


Namiesto toho buďte asertívni, ale pokorní a zamerajte sa na to, aby ste získali jasno o okolnostiach. Čím viac informácií budete mať, tým lepšie poznatky získate.


A napokon, nenúťte druhú osobu, aby sa ospravedlnila. To sa podarí len zriedka, ale keď sa to podarí, nebude to úprimné a pravdepodobne to vytvorí viac trenia ako harmónie.


Namiesto toho sa o veciach porozprávajte a pomôžte druhej osobe vidieť situáciu vašimi očami. Ak sa nakoniec ospravedlní, prijmite jeho ospravedlnenie. Nemusíte im ihneď odpustiť, ale akceptujte, že sa prinajmenšom snažia urobiť správnu vec...


Krok 4: Čas prijať rozhodnutie

Teraz by ste mali mať všetky informácie, ktoré potrebujete na to, aby ste sa mohli rozhodnúť, či sa cez tieto okolnosti prenesiete a odpustíte druhej osobe, alebo jednoducho necháte váš vzťah odísť a dištancujete sa od tejto osoby.


Rozhodnutie, ktoré urobíte, bude úplne závisieť od toho, aký náhľad získate z kroku 3 tohto procesu. Bez ohľadu na to, čo sa rozhodnete urobiť, je však nevyhnutné, aby ste prijali to, čo sa stalo, a dovolili, aby vaše pocity zranenia ustúpili.


S pocitmi ublíženia sa zrejme nedá ľahko a jednoducho vyrovnať. Sú veľmi osobné a spôsobujú, že sa cítime mizerne a bezcenne. Existujú však určité veci, ktoré môžete urobiť a ktoré vám pomôžu tieto pocity minimalizovať.


Nasledujúce návrhy vám, dúfajme, položia základy, ktoré vám pomôžu oveľa efektívnejšie sa vyrovnať s pocitmi ublíženia.



A) Zamerajte sa na svoje požehnania

Keď sa cítite zranení, ľahko sa stane, že sa veci preženú a niektoré aspekty vášho života sa stanú väčšími a dôležitejšími, než by mali byť.


Ste tak zahľadení do svojich pocitov zranenia, že sa vám zdá, že na ničom inom nezáleží. Na veciach však záleží. A v skutočnosti, ak si nájdete čas, aby ste sa nad tým skutočne zamysleli, pravdepodobne existuje veľa vecí, na ktorých záleží, a veľa vecí, za ktoré môžete byť skutočne vďační.


Keď sa cítite zranení, sústreďte sa na svoje požehnania a na veci, za ktoré ste najviac vďační. To by mohlo dať vaše pocity do správneho kontextu. Možno vám to dokonca pomôže zmeniť priority a presunúť pozornosť na dôležitejšie a zmysluplnejšie veci, ktoré vám z dlhodobého hľadiska prinesú väčšiu škálu šťastia a naplnenia.


B) Zamerajte sa na svoje silné stránky

Aby ste vo chvíľach zranenia našli smer, je dôležité, aby ste si pripomenuli svoje silné stránky a všetky veci, ktoré vás priviedli až do tohto bodu vášho života.


Vaše silné stránky môžu mať podobu optimizmu, viery, trpezlivosti, odpustenia, čestnosti, súcitu, viery v seba atď. To sú veci, ktoré vám pomôžu prekonať toto náročné obdobie vášho života. V skutočnosti vám tieto vlastnosti môžu pomôcť získať späť sebadôveru, ktorú potrebujete na to, aby ste sa mohli preniesť cez túto bolestnú skúsenosť.


Preto je dôležité presmerovať svoju energiu od toho, čo vás zraňuje, a namiesto toho sa znovu zamerať na svoje najsilnejšie vlastnosti. Práve tieto vlastnosti vám môžu pomôcť prekonať túto náročnú situáciu optimálnym spôsobom.


ALCHYMIA HOJNOSTI Online program

C) Odpustite si bolesti z minulosti

Držíte sa vecí, ktoré vám pred rokmi ublížili? Možno sa týchto bolestí držíte, pretože máte pocit, že vám bolo nejakým spôsobom nespravodlivo ublížené. Aký to má však zmysel? Môžete s týmito bolesťami niečo urobiť práve tu a teraz? Ak nemôžete, aký má potom zmysel držať sa ich?


Čokoľvek sa stalo v minulosti, stalo sa v minulosti. Nechajte tieto veci odísť a pokračujte vo svojom živote...


To, samozrejme, neznamená, že by ste mali zabudnúť na všetko, čo sa stalo. V skutočnosti tieto kritické momenty vášho života nesú dôležité ponaučenia. Skúste z nich uvoľniť emotívny náboj, pretože skúsenosť bez emocionálneho náboja sa nazýva múdrosťou.


Ponaučte sa preto z týchto skúseností a využite ich na prijímanie lepších rozhodnutí v súčasnosti. Nedovoľte však, aby vás bolesti z minulosti prenasledovali a zhoršovali život, ktorý žijete dnes.


D) Snažte sa častejšie usmievať

Byť zranený je stav mysle. Cítite sa zranení, pretože vnímate udalosti, okolnosti a zámery ľudí určitým spôsobom, ktorý vás núti cítiť sa úplne mizerne.


Je možné, že iný človek vidí veci trochu inak? To, čo vás zraňuje, ich možno ani nerozhodí. Všetko je to stav mysle.


Ak chcete zmeniť svoj stav mysle, skúste sa viac usmievať a uvidíte, ako sa zmení aj váš pocit z danej situácie. Možno sa vaše pocity zranenia zmenia na zvedavosť. A keď sa to stane, otvorí sa vám celý nový svet možností...


E) Vždy prijímajte svoju časť zodpovednosti

Vaša bolesť je najhoršia vtedy, keď máte pocit, že ste mali nad situáciou len veľmi malú kontrolu. V takomto prípade máte pocit, že za to môže niekto iný, a stávate sa obeťou okolností. To spôsobuje, že sa cítite bezmocní, preto bude pre vás veľmi ťažké preniesť sa cez pocity zranenia.


Jedným zo spôsobov, ako sa okamžite cítiť lepšie, je prijať zodpovednosť za to, čo sa stalo, a za to, ako sa udalosti odohrali.


V skutočnosti ste sa pravdepodobne nejakým spôsobom - priamo alebo nepriamo - podieľali na vzniku tejto situácie. Uvedomte si to. Ste aspoň čiastočne zodpovední za to, čo sa stalo, a to je dobre, pretože s prijatím zodpovednosti prichádza aj ochota podnietiť pozitívnu zmenu.


Keď sa cítite aspoň čiastočne zodpovední, dodá vám to silu, ktorú potrebujete na to, aby ste potenciálne zlepšili situáciu - napravili "chyby".


Teraz máte silu napraviť svoje vzťahy a vytýčiť cestu k pozitívnejšej budúcnosti.



F) Obklopte sa inšpiratívnymi ľuďmi

Jedným z najlepších spôsobov, ako si takmer okamžite zlepšiť náladu, je hovoriť o svojich pocitoch s inými ľuďmi.


Porozprávajte sa s blízkym členom rodiny alebo priateľom a vysvetlite mu, čo sa stalo. Získajte ich pohľad a názor na situáciu a možno sa s nimi dokonca pokúste vyriešiť svoje pocity.


Nedá sa povedať, o koľko lepšie sa budete cítiť, keď veci zo seba dostanete. A kto vie, možno vás druhá osoba presvedčí, že tu vlastne naozaj nie je nič, čo by ospravedlňovalo potrebu cítiť sa zranený. A práve to je možno všetko, čo potrebujete, aby ste sa v tomto období svojho života posunuli optimálnym spôsobom vpred.


G) Neberte si veci tak osobne

Ak budete veci naďalej brať veľi osobne, vždy sa môžete nakoniec cítiť zranení.


Niekedy ľudia hovoria a robia veci preto, lebo sa snažia vyriešiť svoje osobné neistoty a problémy. V skutočnosti to, čo hovoria a robia, môže mať len veľmi málo - ak vôbec niečo - spoločné s vami a všetko súvisí s problémami, s ktorými bojujú.


Z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby ste vo chvíľach zranenia vystúpili "zo seba" a pozreli sa na celý obraz z ich perspektívy, ako aj z pohľadu vonkajšieho pozorovateľa.


Takýto postup vám pomôže rozpoznať, že v skutočnosti tu nie je nič, kvôli čomu by ste sa mali cítiť zranení. Namiesto toho prejavíte trochu súcitu s druhou osobou a pokúsite sa jej pomôcť spracovať jej osobné neistoty.


H) Ľudia robia chyby

Skôr či neskôr vám v živote niekto ublíži. Tomu sa nedá vyhnúť. Ako som už sponeula vyššie, je to nevyhnutnou súčasťou nášho rastu a transformácie. Jednoducho sa to stane. Častejšie však platí, že ľudia vám neublížia úmyselne. Ľudia jednoducho robia chyby.


Ľudia robia prešľapy a chyby a nakoniec ľutujú niektoré veci, ktoré urobia a povedia.


Samozrejme, nie vždy si tieto chyby priznajú. Ak by to urobili, možno by to zranilo ich hrdosť. To, čo potrebujú, je trochu súcitu a pochopenia, a možno aj trochu trpezlivosti z vašej strany. Nakoniec sa spamätajú a priznajú si svoje chyby, ale môže to chvíľu trvať.


Buďte tu pre nich a prijmite ich celým srdcom, pretože sa môže stať, že niekedy v budúcnosti budete na ich mieste vy.


Aby sme to všetko zrhnuli...


Každé zranenie, ktoré zažijete, vám dáva príležitosť naučiť sa o sebe viac. Dáva vám príležitosť dozvedieť sa viac o vašich hodnotách, pravidlách a osobných očakávaniach, ale aj podvedomých programoch.


Dáva vám príležitosť dozvedieť sa viac o druhých a o tom, ako sa sociálne a intímne vzťahovať k iným ľuďom.


Dáva vám možnosť nahliadnuť do motívov, pocitov a zámerov ľudí. Dokonca vám pomôže spoznať seba samého a svoje emocionálne sklony na oveľa hlbšej úrovni.


Ako sa učíte a rastiete, je šanca, že v budúcnosti budete robiť lepšie a lepšie rozhodnutia a voľby, čo vám pomôže oveľa účinnejšie zvládať a minimalizovať pocity zranenia.



S Láskou,

4 KROKY AKO PREKONAŤ EMOCIONÁLNU BOLESŤ A ZAČAŤ ŽIŤ SVOJ ŽIVOT ZNOVA NAPLNO

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page