top of page
divine portal of light surrounded by sacred symbols and crystals and pyramids
Symbol Alchýmie
Názov príspevku
RITUÁL PRE SPLN MESIACA V BARANOVI 2024 & VEDENÁ MEDITÁCIA PRE AKTIVÁCIU VNÚTORNÉHO BOJOVNÍKA
© Copyright
Writer's pictureEmilia Nora Elina

PIATOK TRINÁSTEHO: HISTÓRIA, POVERY & SPIRITUÁLNY VÝZNAM

Updated: Oct 13, 2023

Piatok trinásteho je dátum, ktorý vzbudzuje v ľuďoch po celom svete rôzne emócie a reakcie. Pre niektorých je to len ďalší deň, zatiaľ čo pre iných je to deň plný záhad a mystiky, ktorý môže dokonca vyvolať nešťastie. Bez ohľadu na to, či veríme v tieto povesti a povery alebo nie, piatok trinásteho zostáva zaujímavým fenoménom v ľudskej kultúre. Ako tomu však v skutočnosti je? Je piatok trinásteho skutočne predzvesťou nešťastia? Kde to vôbec vzniklo? V piatok 13. sa pomerne veľké množstvo ľudí, najmä v západných kultúrach, cíti úzkostlivo... ale nebojte sa, predstavy o šťastí, nešťastí a poverách sa medzi rôznymi kultúrami po celom svete líšia. Až do patriarchálnej revolúcie boli piatky a trinástky veľmi vážené a uctievané. Tento deň aj číslo boli spojené s veľkými Bohyňami, a preto sa považovali za posvätnú esenciu nečakaného šťastia a úspechu. Mohli by sme povedať, že strach z čísla 13 je najrozšírenejšou poverou v západnom svete. Máme pre to dokonca názov: triskaidekafóbia. Je preto zrejme úplne bežné, že aj ten najrozumnejší a inak príkladný človek – napríklad ako bol Winston Churchill – odmietne sedieť v 13. rade v divadle alebo v lietadle. Tu je niekoľko zaujímavých príbehov a faktov o piatku trinásteho...

PIATOK TRINÁSTEHO: HISTÓRIA, POVERY & SPIRITUÁLNY VÝZNAM

Art by Emilia Nora Elina


J. Paul Getty a Franklin Delano Roosevelt údajne taktiež trpeli triskaidekafóbiou. Napoleon bol tiež sužovaný strachom z 13., a verí sa, že aj Krištof Kolumbus bol tým "postihnutý". V 50. rokoch 20. storočia Columbiana, skupina talianskych expertov zameraných na Columba, dospela po starostlivom preštudovaní denníkov a poznámok jeho lodí k záveru, že Columbus skutočne pristál na západnej pologuli 13. októbra 1492. Dátum bol zrejme zámerne zmenený na 12. október., aby sa tento dôležitý mílnik jeho života vyhol odtlačku takéhoto "zlého" znamenia.


Keď 13. deň v mesiaci pripadne na piatok, zdá sa, že kultúrne nepriaznivé atribúty každého z nich sa násobia nekonečnom. Piatok je v židovsko-kresťanskej tradícii ťažko "obvinený" z viny, bolesti a smrti. Bolo to v piatok, keď Eva podávala zakázané ovocie na svojom legendárnom záhradnom večierku. Piatok bol deň, keď bol Adam vyhnaný z raja, deň, keď robil pokánie, deň, keď zomrel, a deň, keď bol spopolnený. A bolo to práve v piatok -- Veľký piatok - keď bol Kristus ukrižovaný.


Piatok, deň prvotného hriechu, deň Ježišovej smrti, deň verejnej popravy, v kombinácii s číslom 13 - počet krokov k šibenici, počet uzlov na povraze v slučke obesenca, číslo karty Smrti v tarote sú nepochybne poznačené ako deň predzvesti nešťastia a záhuby.


Iróniou osudu je, že 13. deň v mesiaci s väčšou pravdepodobnosťou pripadne na piatok ako na ktorýkoľvek iný deň v týždni. Presne zarovnaný vzorec nášho kalendára – dni, týždne a mesiace – sa opakuje presne každých 400 rokov. V tomto 400-ročnom období máme 688 piatkov 13-teho.


Až do patriarchálnej revolúcie boli piatky a trinástky veľmi vážené. Tento deň aj číslo boli úzko spojené s veľkými Bohyňami, a preto sa považovali za posvätnú esenciu šťastia a úspechu. Trinásť je bezpochyby jedno z najdôležitejších čísel posvätného ženstva - priemerný počet menštruačných cyklov za rok, taktiež približný počet ročných cyklov Mesiaca. Keď Číňanky ponúkajú v rámci svojej tradície povestné Mesačné koláče, na tanieri ich bude určite 13. Trinásť je číslo krvi, plodnosti a lunárnej potencie. 13 je šťastné číslo Veľkej Bohyne.



Čislo 13 predstavuje počet otáčok, ktoré Mesiac urobí okolo Zeme za rok, 13 bolo číslo regenerácie pre predkolumbovských Mexičanov. V starovekom Izraeli bolo 13 taktiež posvätným číslom. Trinásť vecí bolo určených ako nevyhnutných pre svätostánok. Vo veku 13 rokov bol (a stále je) chlapec zasvätený do dospelej židovskej komunity. Vo Wicca, tradícii pohanských Bohýň starej Európy, sa členovia stretávajú v covenoch s 13 účastníkmi. Trinástka bola priaznivá aj pre Egypťanov, ktorí verili, že život má 13 etáp, z ktorých posledná je smrť - prechod k večnému životu.


Piatok, ktorý bol posvätený na počesť Shekinah, ženského aspektu Boha, sa slávil ako deň jej oslavy. Židia na celom svete stále začínajú svoj Sabat pri západe Slnka v piatok večer, keď pozývajú Sobotnú nevestu. Piatok je Sabatom aj v islamskom svete. Piatok je posvätný pre Oshun, jorubskú Orishu opulentnej zmyselnosti a ohromujúcej ženskosti, a tiež pre Frigu, severskú Bohyňu lásky a sexu, plodnosti a kreativity. Jej meno sa stalo anglosaským podstatným menom pre lásku...


Piatok bol spojený s ranými Bohyňami stvorenia Matky, podľa ktorých bol tento deň aj pomenovaný. V anglosaskej, škandinávskej, islandskej a germánskej kultúre boli nazývaná rôzne, Freya, Freia, Freyja, Fir, Frea a Frig. Piatok je Frig's Day, Frigedaeg, v starej angličtine, Fredag v dánčine, Freitag v holandčine a nemčine. V stredomorských krajinách vládla ako Venuša. V latinčine je piatok pomenovaný ako Deň Venuše, Dies Veneris; Vendredi po francúzsky, Venerdi po taliansky a Viernes po španielsky.


Piatok 13. je v konečnom dôsledku oslavou života a lásky Pani Šťasteny /Lady Luck/. V tento jej dvojnásobne zasvätený deň sa zamyslime nad tým, aké "náhodné" udalosti tvoria náš osud. "Šťastná zmes" tých správnych podmienok, chemických látok, prvkov a energií, ktoré tvoria náš Vesmír. Spôsob, akým to celé funguje. Akí sme. A že vôbec sme, existujeme...


Že napriek akýmkoľvek väčším či menším udalostia,, o ktorých by sme si mohli myslieť, že sú nešťastné, sa nám nejakým spôsobom podarilo zostať nažive a pri Vedomí. Tento piatok trinásteho stojme pri plnom Vedomí akceptovania tohto zázraku existencie a spočítajme všetky svoje požehnania v živote. Vďaka veľká Bohyňa Matka! A ak sa predsa len trocha bojíte nejakého toho nešťastia, zaklopajte pre privolanie ochrany a šťastia na drevo...


Pre mňa osobne je to taktiež významný a šťastný deň, pretože práve v piatok 13. januára oslavujem svoje narodeniny... takže pre mňa je číslo 13 rovnako veľmi pozitívnym a požehnaným číslom...



Nižšie uvádzam niekoľko zábavných a zaujímavých faktov o piatku 13...



• Starovekí Číňania považovali číslo 13 za šťastné. Starovekí Egypťania si taktiež mysleli, že číslo 13 prináša šťastie.

• Piatok 13. je vďaka rozšíreným poverám v rámci západnej kultúry považovaný za nešťastný deň.

• Nastáva vtedy, keď 13. deň mesiaca v gregoriánskom kalendári pripadá na piatok,

• Piatok 13. pripadá v každom mesiaci, ktorý začína v nedeľu.

• Verí sa, že pred 19. storočím sa neobjavovali žiadne zmienky o piatku 13-teho.

• Strach z piatku 13. – jeden z najpopulárnejších mýtov vo vede – sa nazýva paraskavedekatriafóbia, ako aj friggatriskaidekafóbia. Triskaidekafóbia je strach z čísla 13.

• Prezident Franklin D. Roosevelt nikdy necestoval 13. deň v mesiaci a nikdy by neprijal 13 hostí pri jedle. Napoleon a prezident Herbert Hoover boli tiež triskaidekafóbi, údajne s abnormálnym strachom z čísla 13.

• Číslo 13 "trpí" svojou pozíciou, keďže nasleduje po 12. Numerológovia číslo považujú 12 za číslo úplnosti - 12 mesiacov v roku, 12 znamení zverokruhu, 12 bohov Olympu, 12 prác Herkula, 12 izraelských kmeňov , 12 Ježišových apoštolov, 12 dní Vianoc a 12 vajec v tucte, a pod.

• 13 je šťastné číslo Taylor Swift. „Narodila som sa 13. V piatok 13-teho som dovŕšila 13 rokov. Môj prvý album bol zlatý za 13 týždňov. Moja prvá skladba číslo 1 mala 13-sekundové intro."

• V piatok 13. apríla 2029 preletí podľa NASA veľký asteroid dostatočne blízko k Zemi, aby bol viditeľný bez ďalekohľadu v Afrike, Európe a Ázii.

• V kanadskom Ontáriu sa motocyklisti stretávajú každý piatok 13. na zhromaždeniach, ktoré priťahujú tisíce účastníkov.

• Nemecká štúdia publikovaná v časopise World Journal of Surgery skúmala, či existuje súvislosť medzi piatkom 13. a zvýšením straty krvi a frekvenciou návštev pohotovosti v tieto dni. Výskumníci preskúmali 3 281 dní v nemocničnom zariadení, ktoré zahŕňalo 15 piatkov 13-teho. „Naše údaje naznačujú, že takéto presvedčenia sú mýty ďaleko za realitou,“ uzatvára štúdia.

• Mnohé nemocnice nemajú izbu 13, zatiaľ čo niektoré vysoké budovy preskočia 13. poschodie a niektoré terminály leteckých spoločností vynechávajú bránu 13.

• 80 % výškových budov západného sveta nemá 13. poschodie.

• Jeden z prvých príbehov o piatku trinásteho napísal Thomas Lewson v roku 1907. Príbeh bol o maklérovi z Wall Street, ktorý si vybral deň, aby priniesok odvetu a zničil akciový trh.

• Keďže ľudia majú tendenciu vyhýbať sa určitým činnostiam zo strachu zo smoly, nie je možné štatisticky dokázať, že deň je skutočne nešťastný.

• Nešťastná misia Apollo 13 sa často uvádza ako „dôkaz“ nešťastného čísla. Kapsula bola vypustená o 13:13 11. apríla 1970. Výbuch, ktorý nakoniec zničil toto vesmírne plavidlo, sa odohral 13. apríla.

• Vo Florencii v Taliansku sa domy medzi 12 a 14 na ulici nazývajú „12 a pol“.

• Šťastné farby pre piatok: biele, sivobiela, snehovo biela, žiarivo biela, strieborno-biela a modrá. V rámci vzácnych kameňov sa odporúčajú ppálové, akvamarínové, diamantové a zirkónové šperky.


Požehnaný a úspešný deň vám všetkým prajem, Milovaní😇


S Láskou,

PIATOK TRINÁSTEHO: HISTÓRIA, POVERY & SPIRITUÁLNY VÝZNAM





TIP: Prechádzate aktuálne náročným transformačným obdobím a radi by ste získali väčšiu jasnosť v tom, KTO V SKUTOČNOSTI STE, PREČO STE SEM PRIŠLI, ako postupovať ďalej, aby ste sa viac priblížili k POSLANIU SVOJEJ DUŠE a objavili svoj povestný BOD ŠŤASTIA? Objednajte si svoj osobný výklad KARMICKEJ ASTROLÓGIE & CESTY DUŠE >> Bližšie info v časti ONLINE SLUŽBY


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page