top of page
POKLADY VENUĹ E Blog
Názov príspevku
Názov príspevku
Š Copyright

POSVÄTNÝ SVIATOK KOLA ROKA: IMBOLC (1.-2.2.) ~ MAGICKÝ ČAS TRANSFORMÁCIE & OBNOVY

Imbolc je prvým jarným sviatkom, ktorý oslavuje oživenie ohňa v našich dušiach, ktorý sa zrodil na Yule (Zimný Slnovrat). V súlade so stredom fixného znamenia Vodnára sme vo februári na mieste prechodu. Ako posledné zo vzdušných znamení sú sny a vízie esenciami Vodnára. Imbolc je, keď si môžeme vziať všetko, o čom snívame, naliať do toho svoje srdce a dušu a začať formovať svoju realitu. Vízia Vodnára vyživuje a podporí semená vašich snov, ktoré čakajú na hlbšiu úroveň tepla, ktorá sa nachádza v súcitných vodách Rýb. Rovnako ako pri iných medzištvrťových sviatkoch, ktoré sa vyskytujú v strede medzi rovnodennosťou a slnovratom, môžete oslavovať tento sviatok v deň svetského kalendára (v tomto prípade 1.-2. februára) a/alebo skontrolovať presný čas prechodu (Slnko pri 15º Vodnára, tento rok je to 4.2.2023 o 04:05 hod.) a oslavovať vtedy. Mnohé čarodejnice i pohania usporiadúvajú v tento populárny dátum verejnú oslavu a vyhradia si svoje magické pôsobenie na prechod Slnka stredom znamenia zverokruhu. Chcete sa dozvedieť viac o tom, aké tradície a rituály sa spájajú s týmto posvätným sviatkom, a ako využiť túto energiu ohňa na posilnenie a transformáciu v našich životoch? Pokračujte ďalej v čítaní...

POSVÄTNÝ SVIATOK KOLA ROKA: IMBOLC (1.-2.2.) ~ MAGICKÝ ČAS TRANSFORMÁCIE & OBNOVY www.jove.sk

Mnoho ľudí, ktorí sa zaujímajú o spiritualitu a posvätnú cyklickosť duchovnosť prírody Matky Zeme, oslavuje začiatko februára sviatok spojený so Sv. Brigid / Bohyňou Brigid. Tento posvätný cyklus prírody je v starobylých tradíciách označovaný aj ako Koleso roka a pozostáva z ôsmich sviatkov. Štyri z týchto sviatkov (Imbolc, Beltane, Lughnasadh a Samhain) majú korene v keltskej histórii a pôvode. Ďalšie štyri (jarná rovnodennosť, letný slnovrat, jesenná rovnodennosť a zimný slnovrat) sú spojené s polohou Slnka.


Imbolc /alias Hromnice/ je festival sviečok a ohňa, ktorý oslavuje domov a polcestu medzi zimným slnovratom a jarnou rovnodennosťou. V tomto období sme uprostred zimy a kým sa dni stále viac zosvetľujú, vonku je ešte stále tma a mrazivý chlad. V tomto období sa prirodzene schovávame vo vnútri našich domovov a zrejme už aj snívame o tom, že sa konečne zbavíme týchto dlhých temných dní.


Po dlhých zimných mesiacoch sebareflexie, plánovania a stanovovania cieľov sa naše ašpirácie a ambície pomaly začínajú hýbať. Pod povrchom sa začínajú prebúdzať tie najmenšie kúsky nadšenia. Ciele a sny, ktoré ste si vytvorili počas dlhých chladných nocí, teraz vyžarujú plamene do chladnej zimy. Nechajte svoju kreativitu a predstavivosť, aby vám pomohla splniť tieto sny!


Imbolc začína západom Slnka 1. februára a trvá až do západu Slnka 2. februára. Počas tejto doby môže byť na zemi stále sneh a vonku mrazivá zima, ale my si už pomaly začíname všímať, že svetlo trvá každý deň o niečo dlhšie. Môžeme začať sledovať prebúdzanie Zeme a cítiť to aj hlboko vo svojej duši.


Imbolc, alebo Hromnice, je tiež známy ako Brigantia, resp. Sviatok Svetla alebo Sviatok Pana. Ešte dávnejšie to bola oslava Bohyne zotavujúcej sa z pôrodu novoročného Boha Slnka /počas Zimného Slnovratu, podobne ako kresťania oslavujú zrodenie Krista/, ktorý prichádza šesť týždňov po Zimnom Slnovrate. Tu na severnej pologuli je to sviatok pri príležitosti prebudenia Zeme a jari. Naši priatelia na južnej pologuli vítajú svoju prvú úrodu so sabatom Lammas/Lughnasadh/Dožinky.


Tento sabat sa koná v jednom z najchladnejších mesiacov v roku, no je to čas, keď sa po Zemi pohybujú sily nového života. Zima síce tvrdo bojuje, aby vydržala, no jar pomaly na jej miesto prináša teplo. Opätovné klíčenie semien a života sa začína pod zamrznutou krajinou a sily Prírody sú pripravené na to, aby mladý Boh Slnka čoskoro začal šíriť do sveta svoje svetlo a teplo. Teraz sú stanovené plány do budúcnosti, pretože je to aj čas nových začiatkov.




SEZÓNNE ZAMERANIE SVIATKU IMBOLC: TRANSFORMÁCIA & OBNOVA

Tento Sabbat, posvätný sviatok starobylého Kola roka, je prvým z festivalov ohňa a zapaľuje v nás iskru obnovy. Zem sa, tu na severnej pologuli, začína prebúdzať zo svojho zimného spánku. Iskra života sa obnovuje, keď sa prvé jarné púčiky pretláčajú snehom a rodia sa prvé snežienky a jahniatka. Vyhraďte si tento čas na omladzujúce techniky pri starostlivosti o seba (spomeňte si na bublinkové kúpele, voňavý teplý čaj alebo kreatívne písanie denníka)... a načerpávajte nové inšpirácie.


Imbolc je tiež silne spojený s keltskou bohyňou Brigid (známou aj ako Brigit, Bride alebo Brighid). Je známa ako Bohyňa svetla, ohňa, obnovy a tvorivosti (pre to aj ochrankyňa kováčov). Brigitine kríže a kukuričné ​​bábky boli často umiestnené v kuchyni, aby podporili Brigidinu pomoc pre požehnanie, ale aj pri ochrane domu pred požiarom. Jedlo (mlieko, maslo, semená alebo chlieb) sa tiež zvyklo umiestňovať mimo domu, pred dvere, ako obetina Bohyni Brigid v predvečer Imbolcu, aby sa zabezpečila hojnosť v nasledujúcom roku.


V modernom pohanstve je Brigid vnímaná ako súčasť posvätného cyklu Panna / Matka / Starena. Traduje sa, že v predvečer svojho dňa chodí po Zemi. Preto pred spaním /v predvečer Imbolcu/, by mal každý člen domácnosti nechať kúsok oblečenia vonku, aby ho mohla Brigid požehnať svojim ohňom. A ako poslednú vec, ktorú v tú noc urobíte, rozhrabte popol v kozube do hladka. Ráno, hneď ako vstanete, hľadajte v popole znamenie. Znamenie, že Brigid v noci alebo skoro ráno tadiaľto prešla. Šaty prineste späť dovnútra... teraz majú vďaka požehnaniu Brigid liečivé a ochranné schopnosti.


IMBOLC KOREĹ PONDENCIE

  • OltĂĄrovĂŠ ozdoby / symboly: Brigidin krĂ­Ĺž, sviečky, zimozeleň, obilnĂŠ bĂĄbky, slnečnĂŠ kolesĂĄ, biele kvety, metla, tečúca voda a pramene, semenĂĄ

  • ZvieratĂĄ: medveď, jeleň, barĂĄnok, ovca, fĂŠnix

  • Farby a sviečky: hnedĂĄ, zelenĂĄ, ruĹžovĂĄ, červenĂĄ, biela, ĹžltĂĄ

  • KriĹĄtĂĄly a kamene: ametyst, krvavĂ˝ kameň, granĂĄt, Ăłnyx, rubĂ­n, tyrkys

  • Byliny a kvety: Ĺžalude, angelika, bazalka, bobkovĂ˝ list, ostruĹžina, harmanček, jazmĂ­n, levanduÄža, rozmarĂ­n, cĂŠder

  • Kadidlo a oleje: bazalka, bobkovĂ˝ list, harmanček, kadidlo, jazmĂ­n, levanduÄža, myrha, rozmarĂ­n

  • Stromy: breza, zimolez, oliva, vŕba

  • Jedlo a pitie: koreňovĂĄ zelenina, suĹĄenĂŠ ovocie, dusenĂŠ mäso, medovina a korenenĂŠ vĂ­no, fermentovanĂŠ potraviny, zrnĂĄ, mliečne vĂ˝robky, cider, bylinkovĂ˝ čaj, konzervovanĂŠ potraviny, ovos, palacinky (okrĂşhle a zlatĂŠ ako Slnko), chlieb, koláče a muffiny, koreňovĂĄ zelenina, koláčiky


IMBOLC: ZVYKY & TRADÍCIE

Tradične je to v "starom svete" obdobie jahniat. Mlieko života tečie prúdom, zvieratá práve porodili (alebo sa chystajú). Je to čas na požehnanie semien a posvätenie poľnohospodárskych nástrojov. Označuje stredový bod temnej polovice roka.

  • Utkajte si svoj vlastnĂ˝ Brigidin krĂ­Ĺž. Tkanie zo slamy alebo zelenĂ˝ch trĂĄvovĂ˝ch vĂ˝honkov je pomerne jednoduchĂŠ /nĂĄvod ako na to nĂĄjdete TU/. Deti ich dokĂĄĹžu vyrobiĹĽ aj z čističov fajok. Chråňte domĂĄcnosĹĽ a jej obyvateÄžov pred ohňom a bleskom zavesenĂ­m krĂ­Ĺža v blĂ­zkosti vchodov.

  • RozĹžiarte svoj domov pri zĂĄpade slnka. RozsvieĹĽte vĹĄetky lampy vo svojom domove – hoci len na chvĂ­Äžu. Alebo zapĂĄÄžte sviečky v kaĹždej izbe na počesĹĽ znovuzrodenia Slnka. SkvelĂ˝ TIP: SVIEČKOVÁ MÁGIA: PRAKTICKÝ SPRIEVODCA SVIEČKOVÝM RITUÁLOM ZA ÚČELOM OČISTY, LIEČENIA & MANIFESTÁCIE

  • ZapĂĄÄžte petrolejovĂş lampu /optimĂĄlne s červenĂ˝m rĂĄmom/ a umiestnite ju na nĂĄpadnĂş časĹĽ domu alebo do okna.

  • Ak na zemi eĹĄte leŞí sneh, prejdite sa po ňom na chvĂ­Äžu a pripomeňte si teplo leta.

  • Teraz je čas na dĂ´kladnĂŠ jarnĂŠ upratovanie v rĂĄmci prĂ­pravy na poĹžehnanie Brigid /prečítajte si k tomu prĂ­spevok AKO NA JAR VYČISTIŤ ENERGIU VÁŠHO DOMOVA & NÁVOD NA VYTVORENIE OLTÁRU/. Ak mĂĄte krb, určite ho veÄžmi dobre vyčistite. Magicky očistite domov pomocou brezovej vetvy, ktorĂĄ symbolicky pozametĂĄ vĹĄetku negatĂ­vnu energiu predoĹĄlĂŠho roka. Dokončite jarnĂŠ upratovanie v predvečer Imbolcu. V tĂş noc poloĹžte malĂş misku masla na parapetu a zapĂĄÄžte čerstvĂ˝ oheň alebo zapĂĄÄžte sviečku na počesĹĽ Bohyne.

  • Vydajte sa na tĂşru po snehu a hÄžadajte znĂĄmky jari. ExistujĂş nejakĂŠ vtĂĄky, ktorĂŠ sa vrĂĄtili? DokĂĄĹžete rozpoznaĹĽ ich hniezda? AkĂŠ rastliny sa začínajĂş objavovaĹĽ? Buďte vĹĄĂ­mavĂ­ v tejto chvĂ­li a hÄžadajte symboly znovuzrodenia a novĂ˝ch začiatkov.

  • Vyskúťajte tĂşto noc jednoduchĂŠ veĹĄtenie kyvadlom. Ako jedna z najjednoduchĹĄĂ­ch foriem veĹĄtenia je trikom na nĂĄjdenie odpovede drĹžaĹĽ sa jednoduchĂ˝ch otĂĄzok. Ste v tom novĂ­? Prečítajte si viac o veĹĄtenĂ­ kyvadlom v člĂĄnku AKO PRACOVAŤ S KYVADLOM ~ VYUĹ˝ITE SVOJU INTUÍCIU A SPOJTE SA SO SVOJIM VYŠŠÍM JA


IMBOLC: TIPY NA OSLAVU & MAGICKÉ RECEPTY

Ak chcete vedieť viac o tom, ako osláviť tento nádherný sviatok Bohyne Brigid, ako si namiešať magický olej na požehnanie, ktorý korešponduje s energiou posvätného sviatku Imbolc, či ako si vytvoriť Brigidin kríž, vyrobiť tradičnú bábiku zo šúpolia alebo upiecť tradičný hromnický koláč, to všetko sa dozviete v príspevku IMBOLC /HROMNICE / FESTIVAL SVIEČOK ~ VÝZNAM, ZVYKY A TRADÍCIE


AKO INÁČ OSLÁVIŤ FESTIVAL SVIEČOK AKO SVIEČKOVÝMI RITUÁLMI?


PoŞehnaný sviatok Imbolc vťetkým!!!


S lĂĄskou,




P.S.: Ak sa vám tento príspevok páčil a túžite ho zdieľať, urobte tak prosím, v jeho kompletnom znení aj s uvedením zdroja / linku. Kopírovanie článku, ako aj jeho jednotlivých častí je dovolené iba so súhlasom autora. Ďakujem❤️♀🙌🏼


bottom of page