top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
MANIFESTAČNÝ RITUÁL PRE NOV MESIACA V BÝKOVI 2024 + MEDITÁCIA & DENNÍKOVÉ VÝZVY
© Copyright

LETNÝ SLNOVRAT ~ OSLAVA SVETLA ŽIVOTA, TVORIVEJ SILY, LIEČENIA & SPIRITUÁLNEHO RASTU /+ RITUÁLY

Updated: May 29, 2023

Slnovrat bol už od nepamäti považovaný za magický čas. Hovorí sa, že závoj medzi svetmi je počas Slnovratu tenký, a je ľahšie sa spojiť s prírodnými duchmi a liečivými energiami planéty. Je to tiež čas, keď môžeme cítiť naše vnútorné spojenie s Matkou Zemou a všetkým, čo ju obýva. Podľa výskumu vedeného geobiológom Rory Duffom je deň pred Slnovratom tiež časom, kedy sa energetická mriežka planéty alebo energetické línie Zeme /Dračie žily /Ley lines vyrovnávajú na presne rovnakej frekvencii a vytvárajú vlny harmónie, mieru a uzdravenia po celej planéte. Tieto harmonické frekvencie pretrvávajú niekoľko dní, čo nám pomáha dostať sa do vyšších dimenzií a vyššieho stavu Vedomia. Jednoduchý spôsob, ako túto energiu využiť, je tráviť čas v Prírode.


Dovoľte si stať sa jedným so Zemou. Dovoľte si zosúladiť sa so srdcom našej Veľkej Matky Zeme. Letný Slnovrat 2023 v našich končinách nastáva 21. júna 2023 o 16:58 hod. stredoeurópskeho času.


Letný Slnovrat je čas na zamyslenie sa nad našim osobným rastom a zmyslom tejto sezóny svetla a duchovného rastu. Toto je okamih nášho roka, keď je nám k dispozícii najviac Svetla. Pokiaľ ide o Vedomie, je to čas, keď sme sami v sebe najprítomnejší a kedy si môžeme naplno uvedomiť, kým vlastne v skutočnosti sme - Slnko predstavuje Svetlo všetkého života a Vedomia. Na Zemi sú zasadené semená všetkého živého, ako aj semená našich Duší. Je to čas obnovy a hojnosti, čas lásky a expanzie, tak ako letné slnko rozvíja listy na stromoch, aj naša Duša sa otvára, aby mohla prijať Svetlo Zdroja, aby osvetlila to, čo je v každom z nás.


Vytvorenie obradu alebo oslavy Letného Slnovratu je pre ľudí spôsob, ako uznať energiu životnej sily v nás a vrátiť Stvoreniu časť energie a požehnania, ktoré vždy dostávame. Zem nás všetkých neustále obdaruváva svojou neuveriteľnou štedrosťou a teplo Slnka poskytuje Svetlo potrebné pre to, aby sa všetkým živým bytostiam darilo a aby prosperovalo.


Slnovrat znamená čas, keď je Zem v plnosti svojej sily, plodnosti a hojnosti, takže aj my môžeme oslavovať svoju silu v zhromaždení sa, a "opelení" nášho duchovného Vedomia prostredníctvom zdieľania a vďačnosti za hojnosť toho, čo denne zažívame .


Slovo „Slnovrat“ je odvodené z latinských slov Sol + systere, čo znamená „slnko“ + „stáť na mieste“. Letný slnovrat predstavuje najdlhší deň a najkratšia noc v roku. Po tomto Slnovrate sa dni skracujú, noci budú dlhšie.


Oheň sa symbolicky používa počas celých osláv Letného Slnovratu na oslavu Slnka, pre šťastie a na odvrátenie tmy. Špirála je ďalším symbolom spojeným so Slnovratmi. Staroveké tance nasledovali pohyb Slnka v tvare špirály, ľudia sa chytili za ruky prepletajúc sa ulicami, vinuli sa do zmenšujúcej sa špirály do stredu a potom sa opäť rozvinuli. Podobne ako Slnko sa pohybuje smerom od stredu špirály pri Zimnom Slnovrate k expanzii pri Letnom Slnovrate a späť. Mnohé festivaly po celom svete dodnes aplikujú starobylé tradície spojené s oslavami Letného Slnovratu kde tancujú, hrajú sa a držia sa za ruky formujúc symbol špirály.


Oslava Slnovratu bola dôležitou súčasťou kultúr mnohých starobylých civilizácii v priebehu dlhých stáročí - staroveký Egypt, Aztékovia z Mexika, Číňania, kalifornskí indiáni Chumash, ale i pôvodných Európanov. Číňania napríklad tento deň oslavujú uctením si Li, čínskej Bohyne Svetla. V priebehu histórie, keď v tento deň prúdilo na Zem najviac Svetla, bolo všeobecne známe, že je to jeden z najsilnejších dní v roku pre duchovný rast a liečenie.


V Severnej Amerike mnoho indiánskych kmeňov organizovalo rituálne tance na počesť Slnka. O Siouxoch bolo napríklad známe, že sa v nich konal jeden z najpozoruhodnejších rituálov - Slnečný tanec. Prípravy na Slnečný tanec zvyčajne zahŕňali vyťanie a postavenie stromu, ktorý sa považoval za viditeľné spojenie medzi Nebom a Zemou, taktiež rozmiestnenie týpí do kruhu, ktoré predstavoval Vesmír. Pred samotným tancom sa účastníci zdržali jedla a pitia. Ich telá boli zdobené v symbolických farbách červená (západ slnka), modrá (obloha), žltá (blesk), biela (svetlo) a čierna (noc).


Leto je čas zapojiť sa do nášho spojenia so Zemou; a kultivovať a prehlbovať naše spojenie s božskými energiami všade okolo nás. V živote s vďačnosťou a porozumením, že vzájomnosť a úcta ku všetkému, čo nám je dané, je cestou, ako žiť, akoby bol celý život oslavou. Berúc iba to, čo potrebujeme, a robíme všetko, čo je v našich silách, aby sme žili v rovnováhe a súlade s cyklami planéty, posilňujeme a vyživujeme puto, ktoré sa nám narodilo, s veľkým rodičom, ktorý nás všetkých podporuje.


Keď pozorujeme rozkvet života všade okolo nás, môžeme prijímať energiu vitality a prežívať radosť a vďačnosť nad štedrosťou Zeme, ktorá pre nás poskytuje všetko, čo potrebujeme.


DUCHOVNÝ VÝZNAM LETNÉHO SLNOVRATU

Letný Slnovrat symbolizuje VZOSTUP a ZNOVUZRODENIE alebo NÁVRAT SVETLA. Duchovne sa slnečné svetlo považuje za to isté Svetlo, ktoré svieti v každej Bytosti na planéte Zem.


Z týchto dôvodov zahŕňajú tradície Letného Slnovratu aj rituály, ktoré majú pomôcť uvoľniť starú, deštruktívnu, temnú energiu. Zamyslite sa na udalosťami vášho života v poslednom období a vašich výziev na duchovnej ceste a všimnite si, čo je v súlade a čo mimo nej.


Letný Slnovrat je tiež výborným obdobím na zameranie sa či meditáciu na tvorivú energiu a manifestačnú silu Slnka, aby ste vo svojom živote vytvorili viac hojnosti. Je to príhodný čas na hojný zber vnútornej a vonkajšej úrody!


Zatiaľ čo Slnovrat vo všeobecnosti prináša na našu cestu magické, liečivé a harmonické energie, tento rok budeme navyše pozorovať vesmírne udalosti, ktoré tiež pridajú a dodajú energiu tomu, čo cítime.


Ako môžeme upraviť svoje myšlienky tak, aby boli otvorenejšie a podporovali nás viac? Ako môžeme s Láskou pozmeniť náš "objektív", cez ktorý sme sa rozhodli vidieť svet?

Keď sa odovzdáme a necháme splynúť svoju energiu s energiou Prírody, môžeme sa naučiť nové veci, rozšíriť svoju myseľ a otvoriť si Cestu k novým obzorom.


Toto je naša príležitosť nechať sa viesť, stať sa výborným poslucháčom svojho najvyššieho vedenia a zostať tak v pokoji všade, kde sa ocitnete.


Dovoľte energii prijatia, aby preplávala nad vašou Bytosťou a zmyla všetko nepotrebné. Dovoľte si cítiť v každom danom okamihu súcit a lásku smerom k vám, ktorá z tejto planéty vyžaruje.


Privítajte túto energiu a nechajte Lásku prúdiť všade okolo vás. Vedzte, že ste milovaní. Vedzte, že si zaslúžite byť milovaní, a vedzte že to, čo môžete pre seba najviac v tomto živote urobiť, je milovať, najmä seba!


UŽITOČNÝ TIP: Stiahnite si nádherné pracovné hárky vytvorené pre prácu s energiami Letného Slnovratu 2022. Nájdete k stiahnutiu v príspevku LETNÝ SLNOVRAT & LITHA /21.JÚN: ČAS OSLAVY VNÚTORNÉHO SVETLA ~ RITUÁLY + PRACOVNÉ HÁRKY VO VNÚTRI.


AKO OSLAVOVAŤ LETNÝ SLNOVRAT

Slnovraty sú dôležité a rituálne dni, ktoré boli určené na oslavu striedania ročných období a privítania novej energie. Letný Slnovrat oslavuje najdlhší deň v roku, o ktorom sa verí, že obsahuje najväčšiu energiu pre prosperitu, vitalitu a silu.


Mnoho kultúr po celom svete organizuje slávnosti Slnovratu už tisíce rokov. Tradičné rituály a oslavy Letného Slnovratu boli ovplyvnené jeho duchovným významom, ako aj ďalšími kultúrnymi vplyvmi.


V pohanských časoch sa Letný Slnovrat označoval ako Litha a rituály sa konali na počesť Bohov Slnka, Božského svetla a živlu ohňa.


Ľudia tradične oslavovali obnovu, život, plodnosť, potenciál dobrej úrody, vnútornú a vonkajšiu hojnosť, "nanebovstúpenie" a úplný návrat slnečného svetla. Dodnes sa oslavuje symbolický príchod leta hostinami, spevom, tancom a vatrou.


Vibračne je Letný Slnovrat obdobím, kedy je vysoko aktívna energia jangu /posvätná mužská tvorivá energia/, ako aj koreňová a sakrálna čakra i čakra solar plexus.


V súčasnosti existuje veľa spôsobov, ako môžete vzdať hold Slnku, napríklad tráviť čas vonku, priviesť kúsok prírody do svojho domova zasadením rastlín, vytvoriť "rozprávkovú" záhradu pre Bytosti, ktoré obývajú váš pozemok, pozdraviť Slnko prostredníctvom jógy, alebo jednoducho zapáliť sviečku. Vašej fantázii sa medze nekladú...


Vytvorenie ochranného amuletu, ktorý bude nabitý energiou Slnovratu, je tiež skvelým spôsobom, ako zachytiť energiu a vitalitu Slnka. Tu je postup:




VYTVORENIE OCHRANNÉHO AMULETU

Vyberte si svoj obľúbený krištáľ, ktorý vo vás vyvoláva pocity sily, vášne, plodnosti, prosperity, tvorivosti, ohňa alebo akejkoľvek inej energie, ktorá súvisí so Slnkom. Na to výborne fungujú oranžové, žlté a červené krištály ako napr. Citrín, Karneol, Slnečný kameň / Sunstone, ale aj Rubín či Granát a pod. Zoznam metafyzických vlastností vzácnych kameňov >> nájdete TU.


Choďte niekam von do Prírody a vytvorte si mandalu z oranžových, žltých a/alebo červených kvetov. Prípadne môžete jednoducho vytvoriť posvätný priestor a vyzdobiť ho oranžovým, červeným a žltým ovocím a zeleninou alebo bylinkami.


Váš posvätný priestor by mal obsahovať aj malú misku s vodou, ktorá pomôže vyrovnať energiu. V strede ponechajte priestor pre svoj krištáľ.


Položte si krištáľ na srdce alebo pupok, a nastavte svoj zámer - akú energiu chcete priniesť do svojho života pre zvyšok roka?


Neexistujú žiadne pravidlá, aký zámer vytvoríte, ale pretože máme do činenia s energiou Slnka, pokúste sa stanoviť zámer, ktorý je založený na prijatí opatrení a aktívnych krokoch.


S krištáľom položeným buď v oblasti srdca, alebo nad pupkom, povedzte svoj zámer nahlas.

Následne umiestnite svoj krištáľ do stredu svojho posvätného priestoru alebo mandaly a nechajte ho, aby nasával energiu Slnka - najlepšie od východu do západu Slnka.


Ak chcete pomôcť navýšiť silu svojho zámeru, strávte celý deň zábavou a vyhrievaním sa v teplých, blahodárnych lúčoch Slnka.


Rovnakým spôsobom si môžete veľmi efektívne aktivovať a nabiť svoj šperk, ktorý budete nosiť na sebe a so sebou...


7 TIPOV NA RITUÁL OSLAVY LETNÉHO SLNOVRATU

# 1 ZBIERAJTE PLODY, RASTLINY A BYLINY. Dlho sa verilo, že rastliny a byliny nazberané počas Letného Slnovratu sú najsilnejšie. Päť bežných keltských posvätných rastlín spojených so svätojánskym letom sú ľubovník bodkovaný, železník lekársky, rebríček, kapradina a palina. Toto obdobie je taktiež výborným časom na miešanie a výrobu magických olejov.


# 2 ZHROMAŽDITE SA S OSTATNÝMI A VYTVORTE SPOLU KRUH ALEBO ŠPIRÁLU. Vymieňajte si piesne, príbehy a básne s ostatnými. Tancujte, bubnujte, spievajte a oslavujte.


# 3 VYTVORTE SLNEČNÉ KOLESO ALEBO MANDALU (symbol kruhu života a prepojenia) vyrobené z kvetov alebo vecí nájdených v prírode. Môžete to urobiť so svojimi deťmi, priateľmi, rodinou alebo sami. Vytvorte malý oltár alebo umelecké dielo pomocou tvarov, farieb a textúr nájdených v prírode. Toto je skutočne krásny spôsob, ako navrhnúť kvetinovú mandalu, aby ste odzrkadlili krásu a hojnosť všetkého, čo sa nachádza v prírode. {Vygooglite si to a inšpirujte sa tým, čo sa dá vytvoriť z okvetných lístkov a listov}. Keď je vaše umenie dokončené a úplné, povedzte malú modlitbu a nechajte ju postupne spláchnuť vo vetre alebo najbližším dažďom. Môžete si taktiež vyrobiť veniec z kvetov, ktorý neskôr pustíte s vašim prianím do živého potoka.


# 4 ZAPÁĽTE /SVOJ VNÚTORNÝ/ OHEŇ

Zapáľte posvätný oheň. Čo je to rituál bez zapálenia ohňa v podobe vatry či sviečky? Môžete vytvoriť veľký oheň ako táborák na oslavu s priateľmi, ale aj malý oheň v podobe sviečky alebo vytvorenia Oltára svetla môže byť rovnako silný. Zapáľte oheň so zámerom rozdúchať vaše vnútorné plamene. Keď zapaľujete vatru alebo sviečku, majte v úmysle posilniť a získať viac svojej vlastnej osobnej sily.


Kde ste mali pocit, že ste za posledných pár mesiacov stratili svoje svetlo? Teraz je čas, aby ste získali prístup k svojej skutočnej vnútornej sile a rozhodli sa, že pomocou energie a svetla Slnka budete prevedení k prebudeniu a nabitiu toho, čo vo vás kedysi bolo oslabené, utlmené alebo nevýrazné. Starobylým zvykom počas Slnovratov bolo taktiež preskakovanie ohňa, buď indivuálne pre požehnanie zdravia a hojnosti do vášho života, alebo v páre držiac sa za ruku pre požehnanie vzťahu.


# 5 VYROBTE SI MODLITEBNÚ PALICU alebo VYTVORTE MODLITEBNÝ STROM, a umiestnite naň konkrétne modlitby v podobe viazania stúh za tých, ktorí potrebujú pomoc či uzdravenie. Urobíte to tak, že vezmete farebnú stuhu a pri viazaní na vetvičku stromu alebo modlitebnú palicu budete myslieť na váš zámer a požehnanie, až kým neuviažete uzol alebo mašličku. Tým sa považuje vaše prianie za spečatené. Hovorí sa taktiež, že vietor, ktorý veje okolo mašličiek uviazaných na vetvách stromu odnáša vaše priania k Zdroju. Modlite sa za návrat k mieru tam, kde nie je mier, za požehnanie a dobré zdravie v oblastiach sveta, kde je dnes chudoba a nedostatok.


# 6 UROBTE SI ĽAHKÝ SLNEČNÝ KÚPEĽ NA OBNOVU ENERGIE

Potrebuje k tomu nájsť pohodlný priestor vonku, v dosahu slnečného svetla, kde si môžete ľahnúť. Uistite sa, že sa cítite skutočne pohodlne. Zatvorte oči a položte jednu ruku na srdce a jednu na brucho alebo obe ruky na bok dlaňami smerom nahor. Keď ležíte, predstavte si, ako sa vaša vnútorná batéria nabíja v tomto skutočne magickom čase, keď je Slnko najsilnejšie. Predstavte si slnečné lúče pulzujúce a vkladajúce svoju lásku a liečenie do každej bunky vášho tela. Intuitívne pozorujte miesta, ktoré sú najviac vyčerpané, a sledujte ako sa ľahko dobíjajú. Predstavte si, ako vás vodopád slnečného Svetla objíma, oživuje a regeneruje - od temena hlavy až po chodidlá.


# 7 VYTVORTE SI ZOZNAM TOHO, ČO CHCETE OBNOVIŤ, MANIFESTOVAŤ ČI UVOĽNIŤ ZO SVOJHO ŽIVOTA

Napíšte si svoj zoznam na papier, položte ho blízko zapálenej sviečky alebo vatry, vyslovte ho nahlas, čím uvoľnite energiu vášho priania do éteru. Alebo ho môžete nechať slávnostne zhorieť /hlavne bezpečne/, aby reprezentoval dokončenie vašej slávnosti Slnovratu. Urobte to, čo cítite, že je pre vás dobré. Neexistuje správna alebo nesprávna cesta, existuje iba vaša cesta. Tu je potrebné položiť si niekoľko otázok, dopriať si čas a zamyslieť sa nad tým, po čom skutočne túžite a čo by ste na druhej strane najradšej pustili, pretože sa cítite pri tom ťažko alebo viete, že ten daný cyklus už skončil. Verte tomu, čo príde!


Verím, že tieto myšlienky, inšpirácie a nápady zapálili iskru vašej kreativity a zábavy, ktoré môžete vziať so sebou do ďaľšej polovice roka. Letný Slnovrat je skutočne skvelým časom priniesť do svojho života viac radosti, zábavy a slobody prejavu a prejavili tieto svoje sny a týžby napríklad aj vyskúšaním niektorého z uvedných rituálov, ktorý podporí vašu víziu i to, do čoho sa s nadšením v nasledujúcom období života pustíte.


Ak máte nejaký svoj vlastný rituál, ktorý praktizujete v tomto magickom období roka, napíšte do komentu a zdieľajte svoju múdrosť, zážitky a skúsenosti s ostatnými!:)


Urobte čokoľvek alebo všetko vyššie uvedené so zámerom pre zlepšenie kvality života - vás i všetkým okolo - vneste Svetlo a Lásku do tohto sveta svojim jedinečným kreatívnym spôsobom a začnite ho uskutočňovať.


Požehnaný Letný Slnovrat vám všetkým prajem, milí Priatelia a Nositelia Svetla!


S Láskou,




P.S.: Ak sa vám tento príspevok páčil a túžite ho zdieľať, urobte tak prosím, v jeho kompletnom znení aj s uvedením zdroja / linku. Kopírovanie článku, ako aj jeho jednotlivých častí je dovolené iba so súhlasom autora. Ďakujem❤️♀🙌🏼




✫✨♀ SLEDUJTE NÁS AJ NA INSTAGRAME A FACEBOOKU, ABY STE MALI K DISPOZÍCII VŽDY NAJČERSTVEJŠIE PRÍSPEVKY A INŠPIRÁCIE K NAJAKTUÁLNEJŠÍM UDALOSTIAM ODOHRÁVAJÚCIM SA NA NEBESKOM PLÁTNE ♀✨✫


>> FB 👉 https://www.facebook.com/poklady.venuse

>> INSTAGRAM 👉 https://www.instagram.com/j.o.ve_poklady_venuse/

bottom of page