top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
MANIFESTAČNÝ RITUÁL PRE NOV MESIACA V BÝKOVI 2024 + MEDITÁCIA & DENNÍKOVÉ VÝZVY
© Copyright

JARNÁ ROVNODENNOSŤ & ASTROLOGICKÝ NOVÝ ROK ~ ČAS OBNOVY A NOVÝCH ZAČIATKOV (+ RITUÁL)

Updated: Mar 19, 2021

Jarná rovnodennosť pripadá tento rok na 20. marca, a označuje okamih rovnakej dĺžky hodín noci a dňa, a tiež pohyb Slnka do znamenia zverokruhu Barana. Pretože Baran je považovaný za prvé znamenie zverokruhu, je marcová rovnodennosť tiež začiatkom astrologického Nového roka a predstavuje začiatok nového cyklu zverokruhu. Marcová rovnodennosť je zároveň oficiálnym začiatkom jarnej sezóny na severnej pologuli, ktorá sa začína východom Slnka.


Jarná rovnodennosť (alebo jesenná podľa toho, na ktorej pologuli sa človek nachádza) nastáva, keď Slnko prekročí rovníkovú čiaru a pohybuje sa na sever. Počas rovnodennosti sa zdá, že sú takmer úplne rovnaké denné a nočné hodiny, a preto aj názov rovnodennosť znamená v latinčine doslova „rovnaká noc“. Rovnodennosť sa vyskytuje iba dvakrát za rok - v marci pri príležitosti začiatku jari a v septembri na jeseň (na južnej pologuli je to naopak).


S prísľubom rozkvetu Zeme bola jarná rovnodennosť v minulosti často prepojená s hlbokým duchovným významom. Príchod jari oslavovali komunity a starobylé kulty po celom svete počas celej histórie, od starorímskeho festivalu, ktorý oslavoval bohyňu Cybele, až po zhromaždenia v mayskej architektonickej lokalite Chichén Itzá, kde jedinečné podmienky svetla počas rovnodennosti vytvárali obraz z tieňov na kamenných múroch Kukulcanovej pyramídy.


Medzi súčasné sviatky, ktoré sa slávia okolo tohto času rovnodennosti, patria sviatky Holi, Pascha a Veľká noc. Perzský Nový rok Nowruz pripadá priamo na jarnú rovnodennosť, rovnako ako keltský sviatok Ostara. Slovo Ostara má údajne pôvod od Eostre, germánskej Bohyne jari. Podľa germánskeho mýtu je Eostre Bohyňa spojená s kvetmi a jarou, a jej meno nám dáva slovo „Veľká noc“, ako aj meno samotnej Ostary. Pre raných pohanov v germánskych krajinách bola Ostara obdobím nových plodín, časom na oslavu výsadby.


Či už sa pozeráme cez optiku vedy, astrológie alebo náboženstva, jarná rovnodennosť je časom nových začiatkov. Je to šanca stanoviť svoje zámery na celý nasledujúci rok: Čo dúfate, že dosiahnete alebo sa manifestuje v realite?


Všetko to dohromady robí z Jarnej rovnodennosti silný deň pre obnovu, nové začiatky, čerstvú energiu a posun v našej perspektíve. Pozorovaním toho, čo robí Matka Príroda okolo nás, sa môžeme cítiť povolaní rozkvitnúť a vypučať, alebo sa môžeme cítiť povolaní uvoľniť sa a nechať odísť to staré, aby sme sa pripravili na nové. Matka Príroda nám môže byť sprievodkyňou a ukázať nám, ktorým smerom sa energie okolo nás pohybujú a prejavujú. V starodávnej kultúre Keltov bol tento prirodzený, cyklický pohyb energie v prírode nazývaný a patrične uctievaní i oslavovaný ako "Kolo roka".


V staroveku sa rovnodennosť považovala aj za bod, v ktorom bola hranica medzi týmto svetom a vyššími ríšami tenká. Bolo to presne v tomto bode roku, keď sme mohli počuť múdrosť našich predkov, prírodných duchov a našich duchovných sprievodcov, ktorí nás sprevádzali vpred alebo nám dávali signál, čo treba urobiť.


O energiách rovnodennosti sa hovorilo, že to bol magický čas, keď na planétu padala harmónia, ktorá bola stelesním rovnováhy tmy a svetla. Rovnako ako symbol jin a jang nemôže existovať jeden bez druhého, aj my potrebujeme tmu, aby sme videli svetlo, a potrebujeme svetlo, aby sme rozpoznali tmu.


Rovnodennosť je o uctení si oboch týchto kvalít, ktoré žijú ako v našom tieni, tak aj našom božskom svetle. Ide o pochopenie, že práca s touto dualitou je nekonečnou cestou našich duší, tuto v škole života nazývanej planéta Zem.



Z astrologického hľadiska, počas tejto jarnej rovnodennosti 2021, sa asteroid Chiron vznáša v blízkosti Slnka v Baranovi, žiari na nás svojim vplyvom a poskytuje nám vodítka na ďalšej ceste, ktorá prichádza so začiatkom nového astrologického cyklu.


Chiron je v astrológii známy ako "zranený liečiteľ". Napriek tomu, že utrpel obrovské traumy, zranenia a nespravodlivosť, je schopný ich použiť ako "palivo" na pomoc pri liečbe iných.

Chiron totižto zvládol umenie prijať svoje rany a údely, a meniť ich na portály sily a inšpirácie. Je to práve prítomnosť Chiróna, vďaka ktorej sa cítime menej sami. Je to prítomnosť Chiróna, ktorá nám umožňuje pamätať na to, že naše traumy nás nemusia zraziť na kolená, ale môžu byť naopak palivom pre náš ďalší rast a posun v živote.


Zavolajte túto jeho transformačnú energiu do svojho života, ako to uznáte za vhodné. Vezmite si a použite tento duchovný odkaz Chiróna, aby vám pripomenul vašu vlastnú moc a silu, aby ste využili bolesti minulosti a premenili ich na portály nekonečného potenciálu.

Táto energia Chiróna bude aktívna až do apríla, takže jej umožnite, aby sa voľne pohybovala, prúdila a pracovala vo váš prospech svojim jedinečným spôsobom vo vašom živote.


Jarná rovnodennosť, ktorá je zároveň začiatkom nového astrologického roka, je tiež vhodným časom na zamyslenie sa, rekapituláciu a uzavretie posledných 12 mesiacov.

Ak si spomenieme na marec 2020, vidíme koľko sa toho udialo v našom živote. Od života, ktorý sme dôverne poznali a žili, sme vyrazili úplne iným smerom, k tomu, že sme boli nútení urobiť dosť drastické zmeny vo svojich životoch.


Na kolektívnej úrovni sme sa vyrovnali s mnohými zármutkami, zmenami, úzkosťami, strachom a neistotou. O rok neskôr, v čase tohtoročnej jarnej rovnodennosti, si môže všetka táto energia začať vyberať svoju daň, preto buďme k sebe jemní, láskaví a možno nájdeme spôsoby, ako priniesť viac ľahkosti a prijatia tam, kde dnes stojíme.


Uctite si sami seba za to, ako dobre ste sa vyrovnali s akýmikoľvek zmenami alebo prevratmi vo vašom živote, a hľadajte spôsoby, ako si môžete do svojho srdca vniesť väčšiu ľahkosť, pokoj a prijatie.



RITUÁL JARNEJ ROVNODENNOSTI


V marcovú rovnodennosť, keď sú hodiny svetla a tmy takmer rovnako dlhé, zažívame veľký posun energie, ktorá sa začína posúvať a prejavovať smerom von, a my sa pripravujeme na teplejšie letné mesiace. Kvety začínajú kvitnúť a celá príroda sa opäť stáva úrodnou. Rovnako aj my sme povzbudení k tomu, aby sme tvorili, kvitli a prejavili sa navonok.


Na oslavu tohto posunu energie je tu pre vás jednoduchý rituál. Tento rituál je možné vykonať bez ohľadu na to, kde žijete, a je možné ho akokoľvek upraviť podľa toho, ako to uznáte za vhodné.


Na rituál rovnodennosti budeme potrebovať:


Čerstvá kvetina

Misa s vodou

2 sviečky

Pero a papier


Postup rituálu:


1.) Pripravte si všetky "ingrediencie", odporúčam pred začatím očistiť rituálne seba i priestor (podrobný postup aj s afirmáciami nájdete >>TU), a začnite s Lotusovou meditáciou. Ak chcete, môžete meditovať svojim vlastným spôosobom, akokoľvek uznáte za vhodné.


2.) Zapáľte obe svoje sviečky a položte ich vedľa seba. Položte ruku na svoje srdce a nahlas opakujte nasledujúcu afirmáciu"


"Som vyrovnaný/-á. Som celistvý/-á. Som uzemnený/-á. Som harmonizovaný/-á. Som zem, som voda. Som oheň, som vzduch. Ja som Slnko, ja som Mesiac. Som svetlo. Som tma. Som spojený/-á so všetkým, čo je vo vnútri a so všetkým, čo je okolo. Som zakorenený/-á v sebe. Som pokoj. Ja som láska. Som rovnováha. Som harmónia. “


3.) Teraz zoberte papier a pero. Položte ruku na svoje srdce a položte si nasledovnú otázku:


"Drahé telo, drahá matka Zem, ako si môžem lepšie uctiť, oceniť, uznať svoju fyzickú cestu?"


Zapíšte si akékoľvek odpovede, ktoré vás napadnú.


4.) Vezmite ďalší kúsok papiera. Položte ruku na svoje srdce a položte si teraz otázku:


"Drahá duša, drahý duch, ako môžem rozpoznať svetlo, ktoré som, a moje spojenie so zdrojom, so svojou božskou podstatou, s mojim vyšším ja?"


Opäť si napíšte, čo vás prvé napadne.


4.) Zložte oba papiere. Držte svoj prvý kúsok papiera v ruke. Zatvorte päsť a nahlas vyslovte svoju ponuku sebe a matke Zemi o tom, čo budete robiť na počesť svojej fyzickej cesty a tela. Vložte papier do ohňa sviečky. Akonáhle papier začne horieť, vložte ho do misky s vodou.


5.) Teraz vezmite do ruky ďalší kúsok papiera. Zatvorte päsť a nahlas vyslovte svoju obetu Duchu a svojmu vyššiemu ja o tom, čo budete robiť na počesť vašej cesty Duchom. Vložte papier do ohňa sviečky. Po spálení ho vložte do misky s vodou.


6.) Vezmite svoj kvet a pridajte ho do misky s vodou. Uchopte misku s vodou oboma rukami a štyrikrát zopakujte „Ďakujem“.


7.) Misu nechajte niekde von 12 hodín a potom ju "zlikvidujte" návratom do prírody, pokiaľ môžete.


Hotovo...


Krásny a požehnaný sviatok Jarnej rovnodennosti vám všetkým prajem,




NAVŠTÍVILI STE UŽ NÁŠ E-SHOP?



KOLEKCIA VEDOMÝCH ŠPERKOV UŽ ČOSKORO V PONUKE NA PREDAJ >> VIAC INFO TU



bottom of page