top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
Názov príspevku
© Copyright

AKO SAMHAIN OVPLYVŇUJE NÁŠ OSOBNOSTNÝ RAST & SPIRITUÁLNU EVOLÚCIU: VÝZNAM SVIATKU, TIPY A RITUÁLY

Updated: Oct 30, 2023

Naprieč celým svetom nájdeme mnoho kultúr, ktoré sa rozhodli koncom októbra a začiatkom novembra oslavovať a vzdať úctu dušiam svojich mŕtvych predkov. V západnej kultúre je to Sviatok Všetkých svätých, v Mexiku Deň mŕtvych, ktorého korene siahajú až do čias Aztékov, starovekí Kelti oslavovali Samhain a verí sa, že starobylí Egypťania tomto období oslavovali sviatok pod názvom "Krásny festival údolia". Novodobý Halloween, ktorý má svoje korene a údajne vychádza z gaelského festivalu Samhain, pripadá na noc 31. októbra, keď sa verí, že závoj medzi svetom živých a svetom mŕtvych je v tomto období najtenší. Z astrologického hľadiska je koniec októbra a začiatok novembra tiež obdobím, kedy sa Slnko presúva do Škorpióna, znamenia zverokruhu spojeného so smrťou, transformáciou a znovuzrodením. Okrem toho, z numerologického hľadiska prechod z čísla 10 na číslo 11 znamená tiež čas zvýšenej citlivosti a prepojenia na duchovné ríše, a taktiež na vyššie úrovne Vedomia. Toto je tiež mocný čas na manifestačnú prácu. Aké nové sny vytvoríte, aby ste nahradili jesenné listy, ktoré opadli? Ako a prečo tento mocný čas súvisí s našou osobnou transformáciou a spirituálnym rastom? Dozviete sa v tomto príspevku... Nájdete tu aj praktické tipy, ako z tohto obdobia vyťažiť čo najviac pre svoj osobný rast a spirituálnu evolúciu. Pripravení? Poďme na to...

AKO SAMHAIN OVPLYVŇUJE NÁŠ OSOBNOSTNÝ RAST & SPIRITUÁLNU EVOLÚCIU: VÝZNAM SVIATKU, TIPY A RITUÁLY

Samhain (vyslovuje sa ako "sow-win") je o oslave cyklu smrti a znovuzrodenia. Na severnej pologuli odumierajú listy a príroda sa pripravuje na pokojnú zimu. Rovnako tak sa na južnej pologuli spiace púčiky pripravujú na znovuzrodenie a otvoria sa začiatkom leta.


Smrť a znovuzrodenie je dôležitý cyklus života, ktorý neustále pozorujeme aj v Prírode, a je to tiež niečo, čo sa odráža aj hlboko v nás. Na cestách životom my taktiež prechádzame vlastným procesom zbavovania sa, uvoľnenia a znovuzrodenia.


Toto je čas na uctenie si ukončenie cyklu alias „smrti“ všetkého, čo sme všetci zažili počas celého roka. Je čas zmieriť sa so všetkým, čo bolo potrebné zažiť, zbaviť sa všetkého, čo už neslúži nášmu najvyššiemu účelu, a osláviť kolobeh / začiatok cyklu toho nového.


Festival pripadá na noc z 31. októbra na 1. novembra. Verí sa, že vtedy je hranica medzi svetom živých a duchov najtenšia, čo umožňuje väčšiu interakciu medzi týmito dvoma sférami. Taktiež sa verí, že v období 1/11 je duchovná činnosť na svojom vrchole.


Je to údajne aj kvôli vzostupu Plejád, ktoré v tomto ročnom období na severnej pologuli dosahovali svoj najvyšší bod na oblohe. Hovorí sa, že Plejády taktiež predstavujú cykly smrti a znovuzrodenia, čo sa zhoduje s cyklom a rytmami Matky Prírody.


Závoj medzi živými a mŕtvymi je v tento čas najtenší kvôli pozícii Slnka v hlbokom, intuitívnom a transformačnom znamení Škorpióna.


Energia Škorpióna je predovšetkým o transformácii a ctení si cyklov smrti a znovuzrodenia, ale tiež vládne nad paranormálnymi javmi a našim prepojením na iné dimenzie a portály.

Ďalším dôvodom, prečo je v túto noc duchovná aktivita tak vysoká a nabudená, je číselný kód alebo vibrácie dátumu 111, ktoré dostávame, keď sa v kalendári deň mení na 1. november.


111 je anjelské číslo ochrany, božského zásahu a anjelskej podpory. Tiež to naznačuje, že naši zosnulí anjeli strážni a blízki sú blízko a posielajú nám správu. Na číselný kód 111 sa tiež môžeme pozrieť aj ako na tri piliere, ktoré predstavujú tento svet, budúci svet a stav medzi nimi.



Keď odomkneme tento číselný kód, možno aj my budeme môcť jednoduchšie cestovať medzi týmito tromi stavmi Bytia.


Aj keď je v tomto ročnom období odomknutý portál, to, čo teraz oslavujeme ako Halloween, je skutočne oslavou Matky Prírody a neustále sa vyvíjajúcich energií, ktoré žijú okolo nás a prostredníctvom nás. Ako viete, energiu toho starého nemožno zničiť, iba sa presúva z jednej formy do druhej, a to je presne to, čo sme v tomto posvätnom čase povolaní uctiť si.


Napríklad Druidi či Pohania počas Samhainu viedli dôležité rituály na oslavu smrti, božstiev, duchov a pochopenie prepojenia všetkých Bytostí a tvorov v tomto Vesmíre.


Keďže sa tento sviatok zhoduje so zberom jesennej úrody, Samhain sa zvyčajne oslavuje prípravou večere, o ktorú sa podelíme so svojimi blízkymi, ktorí odišli, a s tými, ktorí sú stále s nami. Mnohí oslavujú tak, že pripravia obetiny pre predkov s miestom pri stole.


Samhain a Halloween v skutočnosti nie sú rovnaké sviatky. Samhain je skôr duchovný sviatok a ponúka príležitosť zladiť sa s rytmom prírody a jej cyklom regenerácie. Keď sa blíži zima, vo vzduchu je cítiť energiu smrti Samhain je v podstate oslavou nekonečného cyklu smrti, znovuzrodenia a transformácie.


Je to čas, keď si uctievame a pripomíname našich predkov a uvedomujeme si pominuteľnosť života. Mnohí vnímajú Samhain ako čas, keď máme prijať temnotu v sebe a v prírode a privítať prichádzajúcu zimu s otvorenou náručou.


Zem sa utíši, keď sa zvieratá a rastliny uspia, aby sa obrátili do svojho vnútra a uložili sa na zimný spánok. Počas Samhainu je závoj medzi svetom živých a ríšou mŕtvych tenký, a preto je táto noc vhodná na rituály a obrady na počesť predkov, zosnulých blízkych a duchovných bytostí.


Halloween nie je noc, ktorej by sme sa mali obávať. Možno je načase, aby sme sa trochu viac zamysleli nad tým, že sme duchovné Bytosti, ktoré v skutočnosti nikdy neumierajú. Keď opustíme fyzické telo, žijeme ďalej v rôznych formách a rôznymi spôsobmi. Neustále sa obnovujeme prostredníctvom nekonečných životných cyklov.


Bez ohľadu na to, aké ukončenia cyklov alias symbolickej „smrti“ ste tento rok zažili, či už ide o smrť blízkych, alebo nápadov, postojov, vzťahov, snov a podobne, Samhain je ideálnym časom na uctenie si tejto zmeny, aj keď je prudko radikálna, a na uctenie si príchodu novej energie, ktorá bude odteraz vítaným hosťom v našom živote.


Samhain/ Halloween / Dušičky je tiež skvelým časom na uctenie si našich blízkych, ktorí už prešli za bránu fyzického sveta. Môžeme to urobiť zapálením sviečky, uvarením obľúbeného jedla nášho milovaného zosnulého alebo modlitbou či požehnaním.


Obdobie medzi 31. októbrom -1. novembrom je tiež silným magickým časom na posilnenie vašej intuície a spojenie sa s večným božským plameňom vo vnútri vás.


Na Samhaine je jasné, že náš vnútorný svet predbieha náš vonkajší. Deň sa mení na noc, keď sa presúvame na temnú stranu posvätného Kola roka. Tu nechávame vonkajší svet za sebou. Tu sa energia obracia dovnútra a veci musia zomrieť navonok, aby vytvorili priestor pre zrodenie niečoho nového.


Samhain oslavuje túto smrť...


Je to ročné obdobie, keď sa zastavíme, aby sme uznali dôležitosť smrti v kolobehu života. Rešpektujte rozhodujúcu úlohu, ktorú smrť zohráva na vašej vlastnej duchovnej ceste.



Ako Samhain podporuje váš osobnostný a duchovný rast:

✦ Energia sa výrazne obracia dovnútra.

V tomto jesennom období je veľmi jasné, že sa veci obrátili dovnútra. Môžete to vidieť na stromoch a záhradách, a môžete to cítiť vo svojom duchu. Vťahujeme sa viac dovnútra, keďže náš vnútorný svet si teraz dožaduje našu pozornosť.


Toto je ročné obdobie, kedy sa učíme cítiť sa pohodlne vo svojom vnútornom svete. A to je práca na niekoľko nasledujúcich mesiacov.


Vytvorte so sebou mier. Neodsudzujte nič, čo sa vám naskytne. Len cíťte, čo potrebujete cítiť, a pozorujte svoje myšlienky a emćie, ktoré sa vyplavujú z tohto vnútorného sveta len ako pozorovateľ. Pozorujte svoj vnútorný život bez akéhokoľvek hodnotenia či posudzovania.


✦ Objímte tmu.

Táto temná strana starobylého Kola roka nám pripomína, aby sme sa nebáli tmy. V týchto temných dňoch je veľa krásy. Objímte to. Vedztem že všetká mágia sa rodí v temnote.


A keď sa otočíte dovnútra, nebojte sa pozrieť na svoje temné časti – buďte pozorovateľom. Neposudzujte. Čo vám chcú ukázať vaše tiene? Pozvite ich von... môžete sa s nimi rozprávať prostredníctvom zapisovania do denníka. Začnite písať všetko, čo sa vám objaví v myšlienkách.


Čo vidíte, keď sa dívate do temnoty, ktorú sa snažíte skryť? Čo ak namiesto toho, aby ste ju utláčali do úzadia, oviniete s láskou ruky okolo týchto častí seba samého – čo ak týmto častiam seba pošlete iba hlbokú, súcitnú lásku? Pozorujte, čo sa stane, ak to urobíte...


✦ Uvoľnite všetko, čo potrebuje zomrieť.

Samhain je obdobím smrti. Je to obdobie, keď vonkajší svet umiera, aby vytvoril priestor pre zrodenie nového života.


Ak budete dostatočne odvážni na to, aby ste sa pozreli do tejto hlbokej tmy, aby ste načúvali, čo vám chce povedať, objavíte časti seba, ktoré potrebujete opustiť, aby ste mohli ďalej rásť a vyvíjať sa.


Počas obdobia Samhain zanechávame veci, ktoré sme už prerástli. Privítajte to tajomstvo a možnosti nového priestoru, ktorý sa vytvára vo vašom živote.


Toto je silný čas na mágiu a manifestáciu. Aké nové sny sa vo vás zrodia, aby nahradili staré listy, ktoré opadli?


✦ Toto je čas na serióznu starostlivosť.

Byť dostatočne odvážny na ceste do temnoty, podsvetia nášho psyché si vyžaduje naozaj vedomú starostlivosť o samého seba a sebasúcit. Toto môže byť náročná vnútorná práca. Vyžaduje si, aby ste boli k sebe v priebehu niekoľkých nasledujúcich mesiacov takí nežní, milujúci, trpezliví a láskaví, ako len dokážete byť


V dokonalom božskom načasovaní vstupujeme počas obdobia Samhain na ženskú/jinovú stranu posvätného Kola roka.


Jinová energia je upokojujúca. Je všeobjímajúca a výživná. Je to veľmi intuitívne a vnímavé obdobie roka. Táto energia vás skutočne povzbudzuje k tomu, aby ste sa práve teraz o seba hlboko starali. Spite čo najviac, netlačte na seba. Nech už pre vás starostlivosť o samého seba vyzerá akokoľvek, urobte to. Neodsudzujte sa podľa toho, ako veľmi to práve teraz potrebujete.


Dovoľte si oddýchnuť si, buďte otvorení len prijímať čokoľvek, čo k vám v tomto priestore príde. Tento odpočinok a jemná starostlivosť je teraz taká potrebná. Je to čas na zrodenie nových snov a nového života pre seba i ostatných.


SAMHAIN / HALLOWEEN RITUÁLY & TIPY NA OSLAVU

Samhain v preklade znamená „koniec leta“ a v minulosti bol oslavou konca roka. Z tohto dôvodu sa vykonávalo mnoho rituálov, ktoré zahŕňali tému smrti a znovuzrodenia, a v skutočnosti mnohé z týchto rituálov boli začlenené aj do toho, čo v súčasnosti oslavujeme ako Halloween.


Pre starobylých Keltov predstavoval Samhain koniec poľnohospodárskeho cyklu, začiatok zimných mesiacov a deň, keď Duše, ktoré zomreli v predchádzajúcom roku, cestovali na "druhú stranu". Samhain preto symbolicky reprezentoval začiatok Nového roka, ktorý sa slávil 1. novembra, čo Anglická cirkev neskôr „pokresťančila“ ako „Deň všetkých svätých“ (na počesť náboženských svätých a mučeníkov). Cirkev tiež premenovala tento starobylý keltský sviatok Samhain na „All Hallows Eve“, čo sa nakoniec začalo nazývať „Halloween“.


Vďaka rano-kresťanskému vplyvu bol Samhain bohužiaľ vnímaný ako „temná pohanská oslava“, pričom mnohé posvätné keltské božstvá (napríklad rohatý boh Cernunnos) sa začali spájať s predstavou kresťanského pekla. Nakoniec, potom, čo sa tradičné samhainské rituály pretavili do pochmúrnych kresťanských sviatkov, sa Halloween stal v súčasnosti veľmi komercializovanou oslavou.


TIP: Pozrite si tiež moju najnovšiu kolekciu tovarov eShopu >> ČARODEJNICIN KÚTIK


Súčasťou tradičných rituálov oslavy smrti počas Samhainu je napríklad rozdávanie obetiny/ jedla pre duše zosnulých a hostiny na počesť sveta duchov, ako aj poďakovania za úrodu "predošlého" roka.


V Mexiku oslavy Dňa mŕtvych predstavujú obdobie v roku, v ktorom sa verí, že naši milovaní zosnulí sa môžu vrátiť späť na Zem a priniesť požehnanie svojej rodine (spomínate si na nádherne animovanú rozprávku Coco?). Rodiny sa združujú, spoločne oslavujú príchod zosnulých blízkych späť na Zem a vytvárajú špeciálne oltáre s fotografiami svojich blízkych.


Po celom svete existujú podobné festivaly, ako je tento, a je taktiež zaujímavé poznamenať, že mnohé z festivalov oslavujúcich smrť sa konajú približne v októbri a novembri, no v Ázii sa však takmer všetky tieto oslavy konajú približne v auguste a septembri.


Západný svet je zrejme jednou z mála kultúr, ktoré neoslavujú smrť. Dokonca aj Halloween, ktorý sa vyvinul zo starobylého pohanského sviatku Samhain, bol oslabený, čo sa tradícii týka, a stal sa skôr dňom zameraným na cukríky a kostýmy, a nie oslavou myšlienky smrti.


Smrť v západnom svete bohužiaľ stále zostáva veľmi tabuizovanou témou a myšlienka dávať jedlo svojim zosnulým blízkym alebo oslavovať ich návrat na Zem nie je všeobecne uznávaná, a zrejme ani vítaná.


Avšak, dovolím si povedať, že začínam vnímať, ako v súčasnosti rastie povedomie voči neviditeľným svetom, a taktiež aj potreba zdravých postojov voči smrti.


Samhain je prevažne o oslave večného kolobehu života, nikdy nekončiaceho cyklu smrti a znovuzrodenia, ktorý všetci nasledujeme. Je to tiež čas, aby sme si uctili svojich milovaných blízkych, ktorí odišli z tohto pozemského sveta, a aby sme si pripomenuli, že aj keď nie sú s nami fyzicky, duchom sú vždy prítomní.


Ak máte vo svojej kultúre či rodinnej tradícii zachované nejaké rituály smrti, Samhain je ideálnym obdobím v roku, aby ste ich prijali za svoje a začali ich aplikovať ako súčasť svojej každoročnej spirituálnej či magickej praxe. Ak nie, môžete zvážiť prijatie niektorých bežne zaužívaných tradícií alebo myšlienok, ktoré s vami budú rezonovať.


Rituály pre oslavu sviatku Samhain

Ako už bolo spomenuté, počas Samhainu je závoj medzi svetom duchov a svetom živých tenký. Preto bez ohľadu na to, ako oslavujete, nezabudnite, že je to deň, keď môžete kráčať s magnetickou silou. Máte k dispozícii vedenie a energiu mnohých, ktorí prišli pred vami, aby vám osvetlili cestu.


Tu je niekoľko rituálov, ktoré zvýšia váš magnetizmus a zároveň uctia ducha vo výnimočný deň Samhain:


VYTVORTE SI OLTÁR NA SAMHAIN

Vždy odporúčam mať Mesačný oltár; tento konkrétny oltár by však mohol obsahovať symboly cyklov ročného obdobia, ako sú sušené listy alebo nazbierané konáre, spomienky a pamiatky po prechádzajúcich blízkych a úrodné dobroty podávané na počesť hojnosti, ktorú privolávate. Vzdávajte úctu každý večer a zároveň si vytvorte zoznam toho, čo si želáte.


Niektoré bežné oltárne predmety na uctenie si Samhainu sú:


Jedlá Samhain: jablká, tekvice, korenené koláče, tekvica, varené víno.


Bylinky Samhain: pŕhľava, rozmarín, cesnak


Krištály a kamene na Samhain: Mesačný kameň, ametyst, karneol


Vône Samhain: škorica, muškátový oriešok, klinčeky


Symboly Samhainu: lebky, lampáše, mačky, obrázky predkov, kotlíky, sviečky


PRAKTIZUJTE OHŇOVÚ MÁGIU

Pri oslavách Samhainu si uctite seba a tých, ktorí odišli pred vami. Zapáľte sviečku alebo vytvorte oheň vonku v ohnisku alebo v kotlíku niekde vonku. Nazbierajte alebo pripravte si k dispozícii bobkové listy, ako bylinný symbol úspechu a očisty.


Pozerajte chvíľu do ohňa a uvedomte si, čo ste pripravení pozvať do svojho života. Pozvanie napíšte v prítomnom čase na bobkový list:


Pozývam _________ do svojho života.


Ďalej na počesť svojich predkov a sprievodcov napíšte vyhlásenie, ktorým ich uctíte.


Oslavujem _________, ktorí išli predo mnou a vytvorili cestu pre moju cestu.


Priložte si bibkové listy k srdcu a zároveň si vizualizujte, ako sa pozvanie stáva skutočnosťou.


Vhoďte listy do plameňov a povedzte: "A tak to je." Ak robíte rituál so sviečkou v interiéri, majte nablízku malú misku s vodou alebo plech na pečenie /pozor položte ho predtým na ohňovzdornú podložku/, aby ste mohli prípadne uhasiť vaše horiace posolstvo. Prípadne k tomuto účelu použite kotlík...


USPORIADAJTE SAMHAINOVÝ ČAJOVÝ RITUÁL

Použite rastliny, ktoré sa viažu k tomuto magickému ročnému obdobiu, napríklad rozmarín, nové korenie, pŕhľavu či borovicu - uvarte si čaj a čas lúhovania využite na meditáciu o svojich manifestačných zámeroch. Použite lúhovací čaj ako ústredný bod pre vizuálnu alebo aromatickú meditáciu.


Po vylúhovaní ho nalejte do šálky a vizualizujte si teplo a liečivú energiu čaju, ktorá vyžaruje do vášho tela. Na záver rituálu vyjadrite vďaku za výživu z čaju, predkom, svojmu telu a svojej praxi. Tento čaj môžete nechať ako obetinu na svojom oltári predkov...


DYCHOVÉ CVIČENIA PRE SAMHAIN

Tento dychový tréning je jednoduchým uzemňovacím cvičením. Začnite s jednominútovým dýchaním. Minútový dych vyzerá nasledovne - nadýchnite sa na jedno počítanie, zadržte na rovnaké počítanie a na to isté počítanie vydýchnite. Odporúčam napríklad začať s počítaním do 5 - vdychujte 5, zadržte 5 a vydychujte 5.


Teraz si predstavujte, ako sa pri tom nadychujete zo Zeme, napĺňate sa všetkým, čo vám svet ponúka, a nechávate to prúdiť vaším telom, a keď vydychujete, nechajte svoju energiu prúdiť späť do Zeme. Tento cyklus opakujte aspoň 1 minútu.


SAMHAINOVÝ OČISTNÝ RITUÁL

Starovekí Kelti slávili Samhain ako Nový rok a oslavovali ho tak, ako mnohí z nás oslavujú Silvestra - urovnávaním nedoriešených záležitostí a stanovením zámerov na nasledujúci rok.


"Mnohé moderné čarodejnice, wiccani a pohania radi udržiavajú tieto tradície pri živote tým, že sa symbolicky zbavujú toho, čo už nepotrebujeme," Mickie Mueller


Ponorenie sa do vody očistí vašu auru a môže vám priniesť pocit obnovy.


Pripravte si priestor zapálením sviečok, stlmením svetla a napustením teplého kúpeľa.


Predtým, ako si vleziete do vane, si stanovte zámer, že chcete očistiť svoju auru od negatívnej a škodlivej energie.


Keď sa namočíte do vane, predstavujte si, ako sa všetka negatívna energia odplavuje a opadáva. Zostaňte vo vani aspoň 20 minút.


Tu je niekoľko ďalších nápadov:

  • Zapáľte čiernu sviečku, aby ste si uctili tmu, ktorá je súčasťou kolobehu života.

  • Vyčistite a uvoľnite zo svojho priestoru/skrine/šatníka veci, ktoré už nepotrebujete.

  • Napíšte si, čo chcete zo svojho života uvoľniť a spáľte to bezpečne v ohni.

  • Uvarte svojmu milovanému zosnulému jeho obľúbené jedlo alebo zapálte sviečku na jeho počesť.

  • Vytvorte si malý oltár, na ktorý položíte jesennú výzdobu, tekvice, jablká, jesenné kvety a sviečky. Môžete tiež položiť fotografiu zosnulého blízkeho.

  • Poďakujte sa za dar života, dar byť nažive, ktorý vám bol daný.

  • Meditujte a spojte sa so svojimi duchovnými sprievodcami alebo blízkymi v nebi.

Oslava smrti je niečo, čo potrebujeme v našich životoch prijať ako našu samozrejmú súčasť, aby sme sa pri tom cítili pohodlne a uvoľnene. Tak prečo nevyužiť toto tajomné a magické ročné obdobie na uctenie si a zapamätanie si cyklov života a smrti. Koniec koncov, je to nekonečný kruh života, ktorý nás všetkých neustále posúva vpred...


K tomuto jednému z najvýznamnejších posvätných sviatkov starobylého Kola roka je k dispozícii aj praktický eBook s pracovným zošitom, rituálmi a magickými receptami pre tých, ktorý v sebe ukrývajú Dušu čarodeja / čarodejnice / mága alebo pre všetkých tých, ktorí chcú do väčšej hĺbky pracovať so spirituálnym významom tohto magického obdobia Samhain >> viac info TU.

SAMHAIN - PRAKTICKÝ SPRIEVODCA PRÁCE S TIEŇMI www.jove.sk

Požehnaný Samhain všetkým krásnym Bytostiam prajem!!!


S Láskou,

AKO SAMHAIN OVPLYVŇUJE NÁŠ OSOBNOSTNÝ RAST & SPIRITUÁLNU EVOLÚCIU: VÝZNAM SVIATKU, TIPY A RITUÁLY



P.S.: Tento príspevok je autorským článkom, preto ak sa vám pačil a túžite ho zdieľať, urobte tak prosím, v jeho kompletnom znení aj s uvedením zdroja / linku. Kopírovanie článku, ako aj jeho jednotlivých častí je dovolené iba so súhlasom autora. Ďakujem❤️♀🙌🏼


AKO SAMHAIN OVPLYVŇUJE NÁŠ OSOBNOSTNÝ RAST & SPIRITUÁLNU EVOLÚCIU: VÝZNAM SVIATKU, TIPY A RITUÁLY

bottom of page