Emilia Nora Elina

Jul 28, 20236 min

LAMMAS / LUGHNASADH (1. AUGUST): 1. SVIATOK HOJNOSTI & SPIRITUÁLNY VÝZNAM /+RECEPT NA MAGICKÝ OLEJ/

Aktualizované: Sep 19, 2023

Lammas, resp. Lughnasadh je posvätný sviatok starobylého Kola roka, ktorý v tradíciách našich predkov predstavuje 1. sviatok hojnosti v živote tých, ktorí žijú život založený na prírodnej spiritualite. Magické spojenie Slnka a Zeme, Boha a Bohyne, prinieslo svoju Prvú úrodu. Lammas je oslavou tejto úrody. Astrologicky začína Lammas 6./7. augusta (keď Slnko dosiahne 15 stupňov Leva), nazývaný ako "Old Lammas". Bez ohľadu na to, či sme uprostred tvorivého vzostupu alebo poklesu, Lammas je vždy priaznivý čas na pozastavenie sa a zhodnotenie našej doterajšej cesty. Je to zároveň skvelý čas na vďačnosť, osobný rast a obnovu... Dni sú horúce a my trávime čas hľadaním spôsobov, ako sa schladiť. Záhrady a poľnohospodárske pôdy prekypujú bohatou úrodou v odtieňoch tmavo zelenej a žltej. Je to začiatok zberania prvej úrody a týka sa predovšetkým zeleniny, obilia a kukurice. Hoci je Slnko stále silné a horúce, začíname si zároveň všímať, že dni sa postupne skracujú. I keď je toto obdobie bujné a bohaté na úrodu, príroda už začína tušiť príchod dlhších chladnejších dní. V súvislosti s tým sa začínajú dni príprav: zbieranie semien na zasadenie pre budúcu jar, zber byliniek, zaváranie džemov či sušenie plodín pre uskladnenie na nasledujúce chladné dni. Je to čas zmien a posunov. Aktívny rast sa spomaľuje a prichádzajú tmavšie dni so všadeprítomnou energiou sebareflexie. Ako využiť toto plodné a tvorivé obdobie ku svojmu osobnostnému a spirituálnemu rastu? Čítajte ďalej v nasledovnom príspevku...

Lughnasadh: Význam, tradície a prečo ho oslavujeme

Tento sviatok sa dá ľahko prehliadnuť, pretože ide o prvú z troch osláv sviatku hojnosti. Väčšina z nás fyzicky nezbiera nič väčšie ako sú drobné plody zo záhrady /či už našej vlastnej alebo u starých rodičov na vidieku/, takže môže byť pomerne ľahké odpojiť sa od tohto procesu. Nájdite si však chvíľku a predstavte si, ako by to vyzeralo, keby sa úroda tento rok nevydarila. Ak by nejaká prírodná katastrofa zabránila odoslaniu potravín do miestnych potravinových reťazcov či na miestne trhy. Toto je časť našej vďačnosti, požehnania a šťastia Lughnasadhu.

Lughnasadh, resp. Lammas je v niektorých wiccanských a pohanských tradíciách aj dňom uctenia si Lugha, keltského Boha remeselného umenia, obilia, Slnka a neskorých letných búrok. Lughnasadh sa dodnes oslavuje v mnohých častiach sveta. Rovnako ako všetky keltské alebo pohanské sviatky, aj Lammas oslavuje tie aspekty Bohyne, ktoré sú v súlade s prácou, ktorú robíme v tomto ročnom období. Ceres, Bohyňa úrody, Grékom známa ako Demeter, a Tailtiu, matka Lugha /Boha Slnka a spravodlivosti, po ktorom je pomenovaný sviatok Lughnasadh/, sú energie, ktoré vyjadrujú hojnosť a zber úrody. Dostávame ich požehnanie v hojnosti jedla, ktoré nás bude živiť po zvyšok roka.

V noci nám jemný chladný vánok začína pripomínať, že jeseň je na ceste. Toto je skutočne začiatok tieňovej sezóny. Predtým, ako sa Koleso roka preklopí do svojej tmavšej polovice, mali by sme si nájsť čas, aby sme ocenili toto vyživujúce teplo a slnečné svetlo, ako aj to, ako podporuje obdobie rastu a prináša hojnosť úrody do našich životov. Vďačnosť v časoch hojnosti je mocná spirituálna prax! Uctením si sviatku Lammas – Prvého sviatku hojnosti vyjadrujeme tiež uznanie našim predkom a ich tvrdej práci, ktorú museli urobiť, aby prežili a zabezpečili tak našu líniu.

Metaforicky, naše mentálne, duchovné a emocionálne plodiny sú tiež pripravené na prvú úrodu. Ak ste si začiatkom roka /v tme zimy/ stanovili svoje zámery, je čas pozorovať, ako sa prejavili a ako nás podporia v nasledujúcich mesiacoch.

TIPY NA UCTENIE SI & OSLAVU SVIATKU LAMMAS / LUGHNASADH

Nájdite si čas na zamyslenie sa a precvičenie vďačnosti...

Zamyslite sa na chvíľu nad prvou polovicou tohto roka a nad tým, čo sa prenieslo z roku 2021. Teraz je čas uzavrieť mier s rokom, ktorý je za nami, a zamerať sa na to, čo môžeme zožať zo svojich skúseností.

Opýtajte sa sami seba: Aké vzťahy som vytváral/-a s ostatnými? Čo sa mi podarilo vytvoriť? Naučil/-a som sa niečo nové? Do akej mieri sa prejavili moje zámery, ktoré som si stanovil/-a tento rok a ako sa líšili od predošlého roka?

Nájdite si čas na zamyslenie sa nad semienkami, ktoré ste zasiali, a poďakujte za to, čo sa pretlačilo cez pôdu a rozkvitlo. Je tiež dôležité úprimne sa pozrieť na to, čo nevyšlo, a nechať odísť to, čo už nepatrí na našu cestu najvyššieho prospechu. Nechať veci ísť nám pomôže byť tu a teraz, plne prítomní a pripravení urobiť ďalšiu odbočku na našej ceste.

6 SPÔSOBOV AKO SI UCTIŤ LAMMAS / LUGHNASADH

#1 Vytvorte Lammas Oltár

Ak sa cítite byť povolaní k tomu, aby ste vytvorili posvätný oltárny priestor na počesť prvej úrody, urobte tak. Váš oltár môže byť jednoduchá polica, stôl alebo skrinka, alebo to môže byť niečo originálnejšie, elegantnejšie a prepracovanejšie. Oltár môžete vytvoriť vo svojom domove alebo aj vonku. Vyberte si miesto, ktoré vám vyhovuje najviac. Zakomponujte do tohto priestoru predmety ako pšenica, klasy, slnečnice a čokoľvek vo farbách tohto sviatku, od zelenej cez zlatú a žltú až po najtmavšiu oranžovú – každý odtieň reprezentujúci Slnka a úrodu. Viď obr. dolu.

#2 Vytvorte si "pohár priania" /wishing jar/

Zapíšte si na kúsok papiera veci, ktoré by ste tento rok priali manifestovať, a vložte tieto kúsky papiera do uzatvárateľnej sklenenej nádoby. Môžete do nej nasypať kúsok škorice, sušenej bazalky, slnečnicových semienok alebo čohokoľvek, čo vo vás evokuje pocit rastu a hojnosti. Urobte si malý rituál, aby ste si uctili všetko, čím ste v živote prešli, a vďaka čomu ste vyrástli. Pokračujte v pridávaní prianí do tejto nádoby počas zvyšku roka, ak chcete, a počas Lammasu nasledujúci rok ich vyberte, aby ste videli, ako ďaleko ste sa dostali.

#3 Upečte si chlieb

Najtradičnejšou praktikou pre Lammas je pečenie chleba z čerstvo zozbieranej pšenice (Lammas je anglosaské slovo pre bochníkovú hmotu). V anglosaskom Anglicku bochník chleba upečený z novej úrody rozlomili na štyri kusy a umiestnili do štyroch rohov stodoly, aby chránili obilie. Predstavovalo to hojnosť úrody, ochranu krbu a domova, a oslavu Kozmickej Matky, Gaii. Ak oslavujete s rodinou alebo priateľmi, môžete sa rozhodnúť podávať čerstvo upečený bochník, pričom každý si odlomí porciu a zje ju po tom, čo sa slovne podelí o veci, za ktoré je vďačný. Podávajte s inými potravinami spojenými so slnkom, ako je med, pečená paprika, miešaný šalát alebo čerstvé pesto.

#4 Zapáľte sviečky

Lammas je sviatok svetla, ktorý oslavuje posledné dlhé dni v roku. Váš rituál môže byť tak jednoduchý ako zapálenie sviečok v odtieňoch žltej a oranžovej. Sviečky reprezentuje mágiu elementu ohňa, ktorá má moc pretvoriť energiu miestnosti a zvýšiť náladu. V plameni sviečky tancujúcom a mihotavom, pohybujúcom sa a kolísajúcom sa s neviditeľnými prúdmi vo vzduchu je niečo vskutku fascinujúce a mystické. Oheň je to, čo udržalo našich najstarších predkov nažive v najdrsnejších prostrediach raného života na Zemi. Sviečky tiež majú moc čistiť energiu od negativity, liečiť a očisťovať. Pomáhajú nám tiež vidieť veci v inom svetle.

#5 Práca s krištálmi

Krištály vyžarujú energetické vibrácie, ktoré ovplyvňujú to, ako sa cítite, vnímate a interagujete so svojím prostredím – môžete ich pridať na svoj oltár Lammas, vytvoriť krištálovú mriežku alebo ich držať v rukách počas meditácii, aby ste posilnili svoje spojenie s týmto obdobím. Na prácu s energiou Lammas sú vhodné krištály zlato-žlto-oranžovej farby ako karneol citrín, zlatý liečivý kremeň či žltý fluorit. Karneol posilňuje, zvyšuje energiu a zvyšuje vytrvalosť a výdrž. Zapína túžbu, prináša optimizmus a pripomína nám, že sme živúcim božstvom. Citrín je silný manifestačný kameň a jeho slnečná, svetlá energia dodáva úžas, potešenie a nadšenie. Zvyšuje úroveň sebaúcty a sebadôvery, čo nám v konečnom dôsledku pomáha plne rozpoznať všetky naše žiarivé, jedinečné vlastnosti vo vnútri. Zlatý liečiteľský kremeň obnovuje sebadôveru a pocit sily a zároveň zvyšuje finančný úspech. Svoju teplú žltú farbu získava vďaka inklúziám oxidu železa, ktoré mu dodávajú vlastnosti sily a ochrany. Žltý fluorit je ako zákon príťažlivosti v krištálovej forme, priťahuje bohatstvo, zdroje a prosperitu. Podporuje tiež intelektuálny rozvoj, logické myslenie, predstavivosť a kreativitu. Viac o vlastnostiach jednotlivých polodrahokamov a drahokamov sa dozviete v časti VLASTNOSTI KAMEŇOV.

#6 Nabite svoje kamene na Slnku

Mesiac nie je jediným "svietidlom" s magickou infúznou silou. Dajte svoje krištály na slnečné svetlo, aby absorbovali mocnú slnečnú energiu a vitalitu. Vaše kamene budú v sebe udržiavať túto energiu počas jesene a zimy. Buďte však opatrní – niektoré vzácne kamene ako fluorit, larimar, ametyst či zafír môžu na Slnku vyblednúť. Samotné vyčistenie a nabitie vzácnych kameňov prosztredníctvom Slnka trvá len niekoľko hodín. Viac o tomto sa dočítate v príspevku VEDOMÉ KRIŠTÁLY: AKO EFEKTÍVNE NABÍJAŤ KRIŠTÁLY & DRAHÉ KAMENE NA LIEČENIE.

RECEPT NA MAGICKÝ OLEJ "LAMMAS":

2 diely limetkového oleja

2 diely škoricového oleja

2 diely santalového oleja

1 diel klinčekového oleja

1 diel kadidlového oleja

Zmiešajte v základnom telovom oleji /napr. mandľový olej, olej z marhuľových jadierok či za studena lisovaný slnečnicový olej/ a uložte do uzatvárateľnej sklenenej flaštičky. Môžete naliať do roll-on fľaštičky a nosiť vždy so sebou pre požehnanie a hojnosť v živote. Použite na potieranie sviečok alebo ako parfém. Všetko potrebné nájdete na našom eShope.

Podrobný postup ako si miešať magické oleje nájdete v príspevku MAGICKÉ OLEJE ~ AKO SI VYROBIŤ A POUŽÍVAŤ MAGICKÉ BYLINNÉ OLEJE & RECEPTY alebo NAMIEŠAJTE SI SVOJ MAGICKÝ OLEJ ✫ SPLN MESIACA ✫ JEDNODUCHÝ RECEPT.

Slová na záver...

Lammas je prvým Sviatkom Hojnosti posvätného Kola roka. Ďalšími dvoma sú Mabon /Jesenná rovnodennosť/ a Samhain. Na severnej pologuli je stále horúce leto, no noci sa stále viac a viac predlžujú. 1. augusta slávime tento starobylý posvätný sviatok a ďakujeme Zemi za hojnosť a dary tohto vegetačného obdobia. Kým Slnko stále jasne svieti na oblohe, my sa už pripravujeme na ešte väčšiu úroveň blahobytu, ktorú prinesie nadchádzajúca jeseň. A tak to je.

Požehnaný Lammas / Lughnasadh nám prajem všetkým!!!

S Láskou,