top of page
divine portal of light surrounded by sacred symbols and crystals and pyramids
Symbol Alchýmie
Názov príspevku
RITUÁL PRE SPLN MESIACA V BARANOVI 2024 & VEDENÁ MEDITÁCIA PRE AKTIVÁCIU VNÚTORNÉHO BOJOVNÍKA
© Copyright
Writer's pictureEmilia Nora Elina

MABON (22.9.2024): MYSTÉRIA, ASTROLÓGIA & DUCHOVNÝ VÝZNAM JESENNEJ ROVNODENNOSTI

Updated: Aug 27

Dňa 22.09.2024 (14:44 hod.) naše centrálne Slnko prekračuje nebeský rovník a označuje tak Rovnodennosť, čas rovnakej dĺžky noci a dňa. Jesenná rovnodennosť, tiež nazývaná aj ako Mabon (jeden z ôsmich sviatkov posvätného Kola roka), označuje oficiálny začiatok jesene na severnej pologuli. Tento sviatok sa zvyčajne koná v období okolo 21. až 23. septembra, konkrétny dátum určuje presun Slnka do vdušného znamenia Váh, znamenia spojeného s harmóniou a rovnováhou. Mabon predstavuje moment rovnováhy s rovnakým počtom hodín denného svetla a tmy, pri prechode medzi dvoma sezónami. Rovnodennosť bola už po dlhé stáročia uctievaná mnohými starobylými kultúrami ako posvätný čas, kedy sa závoj medzi fyzickým a duchovným svetom stenčuje a energetická mriežka planéty sa dostáva do vyšších vibrácií a prirodzenej harmónie. Pojem „Mabon“ pochádza z welšského slova, ktoré môžeme preložiť ako „Veľký syn“, a označuje syna Veľkej Bohyne Zeme, Modron. V mýte Mabon zmizne krátko po svojom narodení, čo je metafórou svetla vstupujúceho do tmy. Aj keď je miesto jeho pobytu záhadou, jeho znovuzrodenie počas Zimného Slnovratu nám pripomína prirodzený cyklus smrti a znovuzrodenia súvisiaci s touto sezónou. Pokračujte ďalej v čítaní a dozviete sa všetko potrebné v súvislosti s týmto posvätným sviatkom Kola roka...

MABON / JESENNÁ ROVNODENNOSŤ 2023: PÔVOD, HISTÓRIA, ASTROLÓGIA & TIPY NA OSLAVU

Pozn: Tento príspevok je updatom minuloročného príspevku, preto je k dispozícii všetkým, mimo platených plánov. Verím, že v ňom nájdete potrebné inšpirácie ku svojej spirituálnej praxi...


MABON: HISTÓRIA A MYTOLÓGIA

Asi najznámejším mýtom o dôvode striedania sezón je grécky príbeh o Persefone. Jej ročný zostup do podsvetia za Hádom signalizuje smútok jej matky Demeter, Bohyne obilia, zastavením všetkého rastu na Zemi. Keď sa Persefóna na jar vráti späť z podsvetia na zem, kliatba Demeter je na chvíľu prerušená a veci sa vracajú späť k životu.


Aj keď prvý mýtus o podsvetí a zostupe do "tmy" /cca spred 5 000 rokov/ je prepojený so sumérskou Bohyňou Inanna. V príbehu Inanna zostupuje do podsvetia z mnohých dôvodov, hoci najčastejšie sa stretáva s kráľovnou podsvetia alebo jej vlastnými temnými stránkami. V Sumérii bola Jesenná rovnodennosť tiež obdobím oslavy posvätného manželského obradu medzi Inannou a jej manželom Dumuzim po jej návrate z podsvetia.


Ako je vidieť z predošlých mýtov a príbehov, jeseň bola časom spojenia sa s tajomstvami života, ako aj časom vďačnosti za dary Zeme. Posvätný sviatok Mabon, často nazývaný v pohanských komunitách aj ako "Čarodejnicine Vďakyvzdanie", bol druhým Sviatkom hojnosti z celkových troch, pričom prvým bol Lammas / u nás známy ako Dožinky.


Pohania a iné náboženstvá založené na oslave a uctievaní Prírody a jej Božstiev, tradične počas tejto doby oslavovali plodiny Zeme a pripravovali sa na chladnejšie mesiace. V skutočnosti sa napríklad známy Deň vďakyvzdania v USA oslavoval v blízkosti prvého októbrového týždňa, čo dávalo poľnohospodársky oveľa väčší zmysel. Tento dátum zmenil Abraham Lincoln a neskôr aj Roosevelt.


Aj keď mnohí z nás už v dnešnej modernej dobe nemajú úrodu /v doslovnom význame slova/ na uctenie si, stále si môžeme nájsť čas na to, aby sme poďakovali za veci v našom živote, ktoré priniesli metaforické "plodiny". Je to taktiež deň, kedy môžeme na chvíľu spomaliť, poobzerať sa okolo seba a vychutnať si ovocie našej práce.


Mabon je taktiež skvelým čas na rozjímanie nad tajomstvami a cyklami samotnej Prírody. Historicky Mabon zahŕňal výrobu vína, zber semien a rastlín, ako aj komunikáciu s Prírodou. V minulosti napríklad pohania a Wiccania často vzdávali úctu Zemi tým, že chodili po lese a ponúkali obetiny / úlitby stromom.



JESENNÁ ROVNODENNOSŤ V ASTROLÓGII

V astrológii Rovnodennosť reprezentuje začiatok sezóny Váh a stred astrologického roka. Počas Rovnodennosti sa energia začína posúvať novým smerom, keď dosahujeme bod obratu na našej ceste okolo Slnka.


Jeseň je časom pohybu energie dovnútra, zatiaľ čo jar je obdobím energie, ktorá sa pohybuje smerom von. Obe tieto ročné obdobia však predstavujú prechodový bod; bod metamorfózy / transformácie. Tieto body prechodu boli viac ako posvätné pre našich predkov, ktorí ich ctili ako časy zmien a prípravy na to, čo príde.


Keďže Rovnodennosť je časom rovnakej dĺžky noci a dňa, navyše vo vzdušnom znamení Váh, ktoré predstavujú váhy, tento deň predstavuje mocný čas na vytvorenie rovnováhy v našich životoch. Nájdite si preto chvíľu na "kontrolu" svojej mysle, tela a duše. Kde potrebujete vytvoriť rovnováhu v týchto troch oblastiach?


Vedieť, čo potrebujeme expandovať a čo musíme stiahnuť, sa môže vykryštalizovať so svitom rovnodennosti. Môžeme začať jasnejšie vidieť, čo je pre nás najdôležitejšie, na čo chceme minúť svoju vzácnu energiu a kam túžime umiestniť svoje zámery.


Pozrite sa, čo vyčerpáva alebo naopak podporuje tieto oblasti vášho Bytia, a potom pracujte na vytváraní rovnováhy, buď uvoľnením alebo prijatím novej energie. Vyrovnávanie toku prijímania a dávania energie je dôležitou témou, s ktorou môžeme aktívne pracovať počas obdobia rovnodennosti, a Matka Príroda je tu na to, aby vám pomohla.


V dňoch okolo Rovnodennosti sa tiež verí, že energetické dráhy Zeme / dračie žily /ley lines alebo energetická mriežka Zeme vstupuje do harmonickej rezonancie, čo nám umožňuje ľahšie absorbovať liečebné dary Matky Zeme.


Bez ohľadu na to, čo sa pre vás v čase Rovnodennosti chystá, snažte sa to zariadiť tak, aby ste strávili nejaký čas v prírode a nasali neuveriteľne liečivé energie Zeme.


MABON (23.9.2023): MYSTÉRIA, ASTROLÓGIA & DUCHOVNÝ VÝZNAM JESENNEJ ROVNODENNOSTI

Doprajte si pocit uzemnenia v pôde, piesku alebo pri koreňoch stromu. Nechajte svoje srdce pozdvihnúť jesenným vánkom. Nechajte svoje vlasy oviať vetrom. Nechajte svoje myšlienky utíchnuť pri pozorovaní nádherne meniacich sa farieb Prírody okolo vás.


JESENNÁ ROVNODENNOSŤ & ZAČIATOK SEZÓNY VÁH

Septembrová rovnodennosť so sebou prináša aj začiatok Sezóny Váh, znamenia zverokruhu, ktoré je silne spojené s nájdením našej rovnováhy vo vnútri, a toku medzi dávaním a prijímaním v našich životoch. Váhy tiež predstavujú symboliku nájdenia seba v tom druhom, ktorý je v podstate tým, kým sa stávame v mnohých rôznych vzťahoch v našich životoch.


Páči sa nám, kým sme, keď sme v blízkosti určitých ľudí? Existujú určité vzťahy, ktoré v nás prinášajú to najlepšie? Existujú určité vzťahy, ktoré nás vyzývajú rásť tým, že spúšťajú naše traumy a podvedomé správanie? Existujú vzťahy, ktoré sú len obyčajnou zábavou, ktoré nám pripomínajú radosť, ktorú máme? Existujú vzťahy, ktoré sa zdajú byť jednostranné, alebo vzťahy, ktoré musíme udržiavať, aby sme zostali profesionálni alebo udržali "mier"?


Vzťahy sú veľmi často našimi najväčšími učiteľmi. Potrebujeme ich, aby prosperovali, rástli a aby sme pochopili, kto skutočne sme.


Ak chcete toto obdobie využiť na duchovnú prácu okolo témy vzťahov, rovnodennosť a energie Sezóny Váh môžu byť prospešnými sprievodcami.


V nasledujúcej časti nájdete denníkové výzvy, ktoré vám s tým pomôžu začať...


DENNÍKOVÉ VÝZVY PRE OBDOBIE JESENNEJ ROVNODENNOSTI

Zamyslite sa nad svojím najbližším, najhlbším alebo najviac obťažujúcim vzťahom a potom sa pozrite na nasledujúce otázky. Tieto otázky môžu byť pre niekoho zložité, tak sa do nich poriadne hlboko ponorte. Riaďte sa svojou intuíciou alebo začnite jednoducho písať a uvidíte, aké odpovede vyklíčia z týchto otázok. Tieto otázky nie sú v skutočnosti navrhnuté tak, aby boli zodpovedané v plnom rozsahu, ale aby prebudili alebo podnietili rôzne hlboko ukryté programy a presvedčenia vo vašom podvedomí.


Čo si myslíte, že sa vás tento vzťah snaží naučiť?


Máte pocit, že tento vzťah má karmické väzby alebo je napísaný vo vašej zmluve o duši? Ak áno, aký je podľa vás vyšší účel toho všetkého?


Mohli by ste v tomto vzťahu premietať alebo chcieť, aby veci boli iné, ako sú?


Naozaj v tomto vzťahu počúvate a komunikujete jasne, alebo to len predpokladáte?


Je potrebné v tomto vzťahu niečo zmeniť a ak áno, môže táto zmena začať u vás?


Ako sa môžete v tomto vzťahu začať ukazovať ako svoje najlepšie Ja?


Ktoré časti vás v tomto vzťahu dusia? Ktoré časti vás povzbudzujú, aby prekvitali?


Ako môžete pracovať na vytvorení rovnovážnejšieho prostredia, v ktorom sa cítite dobre na úrovni duše?


Ako môžete zabezpečiť, aby toto prostredie prúdilo harmonickým smerom s Prírodou, a nie proti nej?



Ak je vo vašom živote niečo, v čom by ste chceli mať viac jasno, alebo ste hľadali odpovede, najmä pokiaľ ide o vzťahy vo vašom živote, stanovte si v tento deň Rovnodennosti zámer a zostaňte otvorení znameniam, posolstvám a inšpirácii, ktoré dostávate.


Dovoľte si vo svojom živote vytvoriť rovnováhu a harmóniu. Dajte si povolenie vytvoriť si život, po ktorom túžite, ktorý bude krásny a hodnotný, bez ohľadu na to, v akej situácii sa aktuálne nachádzate. Vždy máte moc to všetko zmeniť. Svoj Osud máte vo svojich rukách.


Máte vzťah k rituálom a miešaniu olejov? Vytvorte si svoj vlastný magický olej pre posilnenie energií posvätného sviatku Mabon, ktorý môžete používať až do Dušičiek / Samhain /začiatok Novembra/. Tu je jednoduchý návod:


MAGICKÝ OLEJ JESENNEJ ROVNODENNOSTI

3 kv. kadidlo

3 kv. pačuli

3 kv. cypruštek / alebo borievka

kúsok ihličia z borovice / alebo 1 kv. borovicového oleja

kúsok sušených dubových listov /dobrovoľné/


Zmiešajte vyššie uvedené esenciálne oleje (a/-alebo sušené byliny) s nosným olejom v cca 30ml sklenenej uzatvárateľnej fľaši. Olej môžete použiť na požehnanie a aktiváciu vášho oltára a oltárnych nástrojov, alebo si ho nakvapkajte do dlaní a vdychujte jeho vôňu pred meditáciou alebo rituálnou či magickou prácou, prípadne si ním potrite čakru tretieho oka, môžete tiež použiť ako obetinu...


Požehnaný čas Jesennej Rovnodennosti!!


S Láskou,

MABON (23.9.2023): MYSTÉRIA, ASTROLÓGIA & DUCHOVNÝ VÝZNAM JESENNEJ ROVNODENNOSTI




UPOZORNENIE: Tento článok podlieha autorských právam, preto kopírovanie celého obsahu článku, resp. jeho častí, bez predošlého súhlasu nie je dovolené. Članok je možné zdielať prostredníctvom sociálnych sietí len v celom rozsahu aj s uvedeným linkom tejto webstránky. Ďakujem❣️


VEDOMÉ ŠPERKY pre Vedomú Dušu www.jove.sk

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page