top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
Názov príspevku
© Copyright

LAMMAS / LUGHNASADH (1. AUGUST): 1. SVIATOK HOJNOSTI & SPIRITUÁLNY VÝZNAM /+RECEPT NA MAGICKÝ OLEJ/

Updated: Sep 19, 2023

Lammas, resp. Lughnasadh je posvätný sviatok starobylého Kola roka, ktorý v tradíciách našich predkov predstavuje 1. sviatok hojnosti v živote tých, ktorí žijú život založený na prírodnej spiritualite. Magické spojenie Slnka a Zeme, Boha a Bohyne, prinieslo svoju Prvú úrodu. Lammas je oslavou tejto úrody. Astrologicky začína Lammas 6./7. augusta (keď Slnko dosiahne 15 stupňov Leva), nazývaný ako "Old Lammas". Bez ohľadu na to, či sme uprostred tvorivého vzostupu alebo poklesu, Lammas je vždy priaznivý čas na pozastavenie sa a zhodnotenie našej doterajšej cesty. Je to zároveň skvelý čas na vďačnosť, osobný rast a obnovu... Dni sú horúce a my trávime čas hľadaním spôsobov, ako sa schladiť. Záhrady a poľnohospodárske pôdy prekypujú bohatou úrodou v odtieňoch tmavo zelenej a žltej. Je to začiatok zberania prvej úrody a týka sa predovšetkým zeleniny, obilia a kukurice. Hoci je Slnko stále silné a horúce, začíname si zároveň všímať, že dni sa postupne skracujú. I keď je toto obdobie bujné a bohaté na úrodu, príroda už začína tušiť príchod dlhších chladnejších dní. V súvislosti s tým sa začínajú dni príprav: zbieranie semien na zasadenie pre budúcu jar, zber byliniek, zaváranie džemov či sušenie plodín pre uskladnenie na nasledujúce chladné dni. Je to čas zmien a posunov. Aktívny rast sa spomaľuje a prichádzajú tmavšie dni so všadeprítomnou energiou sebareflexie. Ako využiť toto plodné a tvorivé obdobie ku svojmu osobnostnému a spirituálnemu rastu? Čítajte ďalej v nasledovnom príspevku...

LAMMAS / LUGHNASADH (1. AUGUST): 1. SVIATOK HOJNOSTI & SPIRITUÁLNY VÝZNAM /+RECEPT NA MAGICKÝ OLEJ/

Lughnasadh: Význam, tradície a prečo ho oslavujeme

Tento sviatok sa dá ľahko prehliadnuť, pretože ide o prvú z troch osláv sviatku hojnosti. Väčšina z nás fyzicky nezbiera nič väčšie ako sú drobné plody zo záhrady /či už našej vlastnej alebo u starých rodičov na vidieku/, takže môže byť pomerne ľahké odpojiť sa od tohto procesu. Nájdite si však chvíľku a predstavte si, ako by to vyzeralo, keby sa úroda tento rok nevydarila. Ak by nejaká prírodná katastrofa zabránila odoslaniu potravín do miestnych potravinových reťazcov či na miestne trhy. Toto je časť našej vďačnosti, požehnania a šťastia Lughnasadhu.


Lughnasadh, resp. Lammas je v niektorých wiccanských a pohanských tradíciách aj dňom uctenia si Lugha, keltského Boha remeselného umenia, obilia, Slnka a neskorých letných búrok. Lughnasadh sa dodnes oslavuje v mnohých častiach sveta. Rovnako ako všetky keltské alebo pohanské sviatky, aj Lammas oslavuje tie aspekty Bohyne, ktoré sú v súlade s prácou, ktorú robíme v tomto ročnom období. Ceres, Bohyňa úrody, Grékom známa ako Demeter, a Tailtiu, matka Lugha /Boha Slnka a spravodlivosti, po ktorom je pomenovaný sviatok Lughnasadh/, sú energie, ktoré vyjadrujú hojnosť a zber úrody. Dostávame ich požehnanie v hojnosti jedla, ktoré nás bude živiť po zvyšok roka.

Want to read more?

Subscribe to jove.sk to keep reading this exclusive post.

bottom of page