top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
SEZÓNA BÝKA 2024: STABILITA A NÁDEJ UPROSTRED CHAOSU + HOROSKOP PRE JEDNOTLIVÉ ZNAMENIA ZVEROKRUHU
© Copyright

OBJAVTE MYSTIKU & MÁGIU KRIŠTÁLOVÉHO LIEČENIA: 13 TRANSFORMAČNÝCH KAMEŇOV PRE VAŠU SPIRITUÁLNU PRÁCU

Updated: Dec 18, 2023

Či už ide o úplné prekvapenia v podobe nečakaných životných zmien alebo dlhodobo premyslený prechod, zmena vždy bola a vždy bude neoddeliteľnou súčasťou nášho života, pretože predstavuje neustály rast a pohyb vpred /čo je v podstate dôvodom našej inkarnácie na Zemi/. Ako sa vraví: "Zmena je jedinou konštantou Života." Keďže sme v týchto časoch veľkej kolektívnej transformácie a mocného prechodu, je dobré obklopiť sa tou najväčšou podpornou energiou, akú len dokážeme. To často môže zahŕňať energiu určitých kameňov a krištálov. A keďže ste /nie náhodou/ na týchto stránkach Blogu, pravdepodobne už viete, že každý vzácny kameň má v sebe silu, ktorá ďaleko presahuje jeho vzhľad. Krištály či vzácne kamene vyžarujú do svojho okolia energetické vibrácie, ktoré ovplyvňujú to, ako sa cítime, vnímame a interagujeme s prostredím – a môžeme s nimi veľmi jednoducho pracovať, aby sme posilnili svoje zámery. Či už hľadáte prosperitu, zdravie, lásku, kreativitu alebo duchovné spojenie, práca s drahými kameňmi je úžasný spôsob, ako prejaviť svoje túžby a privolať liečenie do každého aspektu vášho života...


Vyberte si svoj vzácny kameň a stanovte si zámer

Keď sa rozhodujete, s akými polodrahokamami či drahokamami budete pracovať, doprajte si chvíľu utíšenia mysle a pomeditujte nad tým, čo chcete prejaviť, alebo ktoré oblasti vášho života potrebujú uzdravenie či posilnenie. Najdôležitejším konceptom pri výbere kameňov je váš zámer, váš účel. Úprimne si položte otázku, čo od tejto práce očakávate. Tu sú niektoré z najbežnejších zámerov, ktoré vedú ľudí k práci s krištálmi a drahokamami: liečenie, láska, manifestácia, uzemnenie, duchovný rast, uvoľnenie, plodnosť a pod.


Ak je nejaký kameň, ktorý vás vizuálne priťahuje, odporúčam vám naplno dôverovať svojej intuícii – ťah, ktorý cítite, môže byť podvedomým uvedomením si nevyjadrenej potreby. Neignorujte svoje inštinkty!


Niektorí ľudia sú veľmi citliví na vibrácie vzácnych kameňov, zatiaľ čo iní veľmi nie. Pravdou však je, že keď zvýšite svoju vlastnú vibráciu, dostanete sa viac do bližšieho kontaktu so svojou vlastnou intuíciou a budete ju môcť ľahšie používať ako svojho verného sprievodcu. Snažte sa nepredpokladať, že len preto, že dnes nie ste citliví na vibrácie drahokamov, nedokážete s nimi vôbec pracovať. Doprajte si čas a uvedomte si, že práca s energiou je proces a skutočne zručnosť, ktorá sa rozvíja a zdokonaľuje postupne časom.


Stanovený zámer? Teraz sa vyzbrojte krištálovými pomocníkmi!

Ak ste v práci s krištálmi úplne nováčikom, odporúčam vám na začiatok tieto tri drahokamy:


Kúsok číreho kremeňa alebo selenitu – tieto kamene nesú vysoké a čisté vibrácie a dokážu pozdvihnúť, pohltiť a vyčistiť negatívne energie, ktoré vás môžu blokovať alebo brzdiť.



Obsidián, hematit alebo čierny turmalín – silné uzemňujúce a ochranné kamene. Je dôležité zostať uzemnený v magicko-spirituálnej práci alebo sa uzemniť, ak je niekto náchylný žiť vo svojich vyšších čakrách. Tieto kamene sú skvelé na to, aby vás uzemnili aktiváciou vašej koreňovej čakry.


Modrý kyanit – mocný kameň na liečenie a vyrovnávanie čakier. Je ideálny pre začiatočníkov, pretože vylaďuje všetky čakry, otvára ich a prináša liečivú vibráciu. Toto je tiež kameň, ktorý nikdy netreba programovať ani čistiť!


Bohatú ponuku krištálov nájdete aj na našom eShope v časti >> SVET POLODRAHOKAMOV


Ak sa túžite dozvedieť viac o metafyzických vlastnostiach jednotlivých krištálov, navštívte našu podstránku >> VLASTNOSTI KAMEŇOV, kde ich nájdete zobrazené prehľadnou a esteticky ľúbivou formou.


Niektoré zaujímavé fakty o krištáloch, ktoré možno nepoznáte...


Každý krištál má svoju jedinečnú minerálnu štruktúru, ktorá je v súlade s posvätnou geometriou. To ovplyvňuje, ako tento krištál pracuje s vašou špecifickou energiou. Drahé kamene obsahujú šesťuholníkové, tetragonálne, izometrické, trigonálne, ortorombické, monoklinické, triklinické alebo amorfné vnútorné štruktúry, ktoré sú v súlade s platónskymi pevnými telesami, základnými stavebnými kameňmi života. Tieto štruktúry nájdeme v štruktúrach celej prírody – dokonca aj vo vašom tele! – tým je ovplyvňovaný spôsob, akým krištál funguje na metafyzických úrovniach. Napríklad šesťhranné kamene, ako je kremeň, majú tendenciu byť najsilnejšími liečivými krištálmi, zatiaľ čo izometrické alebo kubické minerály ako napr. pyrit sú dobrými vodičmi energie.


Kremenné krištály je možné naprogramovať tak, aby s vami spolupracovali na konkrétnom zámere. To z nich robí silnejších a efektívnejších energetických spojencov pre krištálové liečenie. Kremeň je krištál, ktorý môže „pôsobiť“ ako iný minerál, pričom v metafyzickej práci preberá vlastnosti iných minerálov. Kremenný krištál si vytvára vzťah so svojím majiteľom a s pribúdajúcimi rokmi vytvára s vami silnejšie energetické spojenie. Môžete tiež meditovať a naprogramovať svoj kremeň na umocnenie energie pre zdravie, šťastie, prosperitu alebo čokoľvek, čo hľadáte.


Kremeň naprogramujete tak, že ho budete držať v meditácii medzi svojimi dlaňami /optimálne na úrovni srdca/ a predstavíte si pocit alebo zámer, ktorý chcete rozšíriť; potom si predstavte, že ten pocit alebo zámer rastie vo vnútri gule bieleho svetla vyžarujúceho z vášho kremenného krištálu. Keď je vaša práca s krištálom dokončená, deprogramujte kremeň vizualizáciou uvoľnenia gule bieleho svetla.


Lemurské krištály a rutilovaný kremeň obsahujú jedinečné správy a informácie. Múdrosť týchto krištálov je uložená v ich líniách a ryhovaní, ich posolstvá môžu byť poskytnuté počas meditácie a sedení krištálového liečenia. Lemurský krištál má na každej druhej strane vyvýšené čiary, ktoré sa dajú "pošúchať", aby ste rozpoznali „semeno“ lemurskej múdrosti, ktoré je v ňom obsiahnuté. A každý riadok rutilu v kremeni možno "prečítať" v meditácii, aby ste sa dozvedeli o svojej vlastnej osobnej transformácii. O oboch týchto typoch kremeňa sa hovorí, že si vyberajú svojho majiteľa, aby odovzdali potrebnú múdrosť a informácie.


Krištály majú magickú rezonanciu a vibrujú podľa konkrétnych čísel a astrologických znamení. Existujú kamene, s ktorými môžete pracovať na základe vášho dátumu narodenia a znamenia zverokruhu! Napríklad každé znamenie má „totemový kameň“, ktorý je v súlade s energiami astrologického znamenia. A rovnako každý mesiac v roku má svoju korešpondenciu s konkrétnym krištálom.



13 vzácnych kameňov pre spirituálnu prácu počas obdobia VZOSTUPU & TRANSFORMÁCIE + Afirmácie


1) ZELENÝ AVANTURÍN

"Cítim vďačnosť za požehnania, ktoré som dostal/-a, a otváram svoje srdce tým, ktoré ešte len prídu."


Planéta – Merkúr

Element – ​​voda, zem

Znameni - Blíženci

Čakra – srdce


Základné vlastnosti: vitalita, optimizmus, sebadôvera, pokoj, šťastie, prosperita


Zelený avanturín nás učí lekcie vďačnosti a uznania. Tým, že nás zelený avanturín povzbudzuje, aby sme cítili vďačnosť za požehnania, ktoré sme už dostali, otvára nám možnosť prituahnuť a manifestovať do nášho života ešte viac bohatstva a hojnosti. Tento drahokam vám pomáha pohybovať sa životom s optimizmom a prináša ľahkosť, radosť a šťastie do všetkých situácií.


Ak chcete efektívne pracovať s týmto polodrahokamom, držte ho v rukách počas na úrovni srdcovej čakry počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na svoj oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.


2) PÁVIA RUDA / BORNIT

"Dôverujem svojej vnútornej múdrosti a otváram svoj vnútorný zrak, aby som videl/-a aj veci neviditeľné."


Planéta – Venuša

Element - oheň, zem

Znamenie – Kozorožec

Čakra – korunná, tretie oko


Základné vlastnosti: staroveká múdrosť, astrálne cestovanie, prehĺbené psychické schopnosti, intuícia


Často označovaná ako kameň čarodejníc, pávia ruda rezonuje s korunnou čakrou aj čakrou tretieho oka. Tento polodrahokam prehĺbi vaše spojenie s vyššími a duchovnými ríšami, a spojí vás s vašou najvnútornejšou múdrosťou. Ak chcete prehĺbiť svoje psychické schopnosti a intuíciu, a prísť do kontaktu s ríšami mimo našej vlastnej, pávia ruda je tým správnym kameňom pre vás.


Ak chcete pracovať s týmto vzácnym kameňom, položte ho počas meditácie na úroveň svojej korunnej čakry alebo čakry tretieho oka, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.


BORNIT alias PÁVIA RUDA: KAMEŇ ČARODEJNÍC www.jove.sk
Bornit alias Pávia ruda

3) JASPIS ČERVENÝZákladné vlastnosti:

"S dôverou sa pripájam k Matke Zemi a som posilnený/-á jej mocnou silou."


Planéta – Mars

Element - zem, oheň

Zverokruh - Lev, Panna, Škorpión

Čakra – koreňová


Základné vlastnosti: fyzická sila, vitalita, stabilita, uzemnenie


Červený jaspis je kameňom liečenia, obnovy a ovládanej vášne. Tento polodrahokam prináša rovnováhu do turbulentných situácií a zosúlaďuje naše zdravie, manifestáciu, činy a spojenia. Červený jaspis prebúdza celé telo, zvyšuje vytrvalosť a silu. Je tiež známe, že zlepšuje našu schopnosť udržiavať spomienky živé a uľahčuje spojenie s minulými životmi.


Ak chcete pracovať s týmto polodrahokamom, držte na úrovni svojej koreňovej čakry počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.




4) FLUORIT

"Som v súlade so svojimi božskými darmi a najvnútornejšími pravdami, a vyjadrujem ich s dôverou."


Planéta – Merkúr

Prvok – vzduch

Zverokruh – Kozorožec, Ryby

Čakra – hrdlo, tretie oko


Základné vlastnosti: múdrosť, lepšia komunikácia, zvýšená intuícia, kreativita


Fluorit, známy ako kameň na ceste k duši, vás vedie k vášmu najvyššiemu poslaniu. Ak sa snažíte zosúladiť so svojimi najvnútornejšími duchovnými pravdami, toto je kameň pre vás. Povzbudí vás, aby ste sa podelili o svoje talenty a prejavili svoju božskú pravdu z miesta dôvery, jasnosti a autentickosti, a dodá vám dôveru vo vyšší zmysel vášho života.


Ak chcete pracovať s týmto polodrahokamom, položte ho na úroveň hrdla alebo čakry tretieho oka počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.


FLUORIT: VÝZNAM A VLASTNOSTI www.jove.sk
Flurit - Kameň na Ceste k Duši

5) PREHNIT

"Dovoľujem liečivej energii vstúpiť do mojej mysle, tela a ducha; som omladený/.á a revitalizovaný/-á."


Planéta – Venuša

Element – ​​zem, voda

Zverokruh - Panna

Čakra – solar plexus, srdce


Základné vlastnosti: vnútorný pokoj, hlboké uzdravenie, nádej, spojenie srdca a vôle


Prehnit je mocný liečivý polodrahokam nájdený v Indii a je to údajne jediný krištál na svete, o ktorom je známe, že lieči liečiteľa. V súlade so srdcovou čakrou a čakrou solar plexus, prehnit pomáha prehnit stabilizovať tok energie vo vašom tele, čím znižuje a elemininuje energie strachu a úzkosti. Prehnit uzemňuje vašu energiu, spája a podporuje spojenie medzi vašim srdcom a srdcom Matky Zeme.


Ak chcete pracovať s týmto polodrahokamom, položte ho na úroveň svojej srdcovej čakry alebo čakry solar plexus počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.



6) LABRADORIT

"Prebúdzam sa do svojej najvnútornejšej mágie a vydávam sa na cestu sebapoznania."


Planéta – Pluto

Živel - vzduch, voda

Zverokruh - Škorpión

Čakra – tretie oko


Základné vlastnosti: prehĺbená intuícia, sebaovládanie, spojenie s duchovným sprievodcom


Labradorit je kameňom mágie Novolunia a intuície. Ak si dávate zámery pod Novom Mesiaca alebo rozvíjate svoje psychické schopnosti, vrátane jasnovidectva, telepatie, astrálneho cestovania a veštenia, toto je váš kameň. Tento polodrahokam zjemňuje závoj medzi našou ríšou a ostatnými, a vedie nás na cestu pozoruhodného sebaobjavovania.


Ak chcete účinne pracovať s týmto polodrahokamom, položte ho počas meditácie na úroveň svojej čakry tretieho oka, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.



7) CITRÍN

"S dôverou a ľahkosťou priťahujem to, čo hľadám; vítam všetku hojnosť a bohatstvo, ktoré tento svet ponúka."


Planéta – Merkúr

Element - oheň

Zverokruh - Strelec, Panna

Čakra – solar plexus


Základné vlastnosti: sila vôle, sebadôvera, kreativita, hojnosť a prosperita, duševná jasnosť, manifestácia


Citrín je jedným z naobľúbenejších polodrahokamov pre manifestáciu hojnosti a bohatstva. Prebúdza neuveriteľnú kreativitu a vôľu, a dodáva potrebnú dávku sebavedomia, aby sa naše vízie stali skutočnosťou. Kamkoľvek ide tento klenot, nasleduje pozitívnosť. V prítomnosti citrínu sa vaše jadro, vaše vibrácie a vaše zámery naplnia energiami lásky, hojnosti a stability.


Ak chcete efektívne pracovať s týmto polodrahokamom, držte ho na úrovni čakry solar plexus počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.


8) LEPIDOLIT

"Uvoľňujem energie a myšlienkové vzorce, ktoré mi už neslúžia; Som pokojný/-á a vyrovnaný/-á s tým, čo je."


Planéta - Jupiter, Neptún

Prvok – voda

Zodiac - Váhy

Čakra – korunná


Základné vlastnosti: zmiernenie stresu, pozitivita, prečistenie, podporuje pokojný spánok


Lepidolit je veľmi vítaným polodrahokamom medzi energetickými pracovníkmi pre jeho schopnosť pozitívne ovplyvňovať náladu. Naši predkovia si často šúchali prsty po povrchu tohto kameňa a verili, že zlepšuje náladu, zmierňuje úzkosť a rozptyľuje negatívnu energiu. Dnes nesie rovnakú mágiu. Verí sa, že poskytuje pokojný spánok, znižuje hladinu stresu a upokojuje pocity.


Ak chcete účinne pracovať s týmto polodrahokamom, položte ho na úroveň svojej korunnej čakry počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.

LEPIDOLIT - KAMEŇ DOBREJ NÁLADY www.jove.sk
Lepidolit alias Kameň dobrej nálady

9) GRANÁT

"Pohybujem sa svetom sústredený/-á, chránený/-á a v objatí Matky Zeme."


Planéta – Mars

Element - zem, oheň

Zverokruh - Lev, Kozorožec, Baran

Čakra – koreňová


Základné vlastnosti: odvaha, emocionálna sila, uzemnenie, ochrana


Granát je kameňom sily, sústredenosti a bezpečia. Počas histórie králi, kráľovné a bojovníci nosili tento nádherný, jasnočervený granát vo svojich náprsných pancieroch a verili, že je zdrojom odvahy a ochrany. Je to mocný nástroj pre každého, kto má tendenciu cítiť sa neuzemnený, rozptýlený alebo chaotický. Tento polodrahokam je tiež užitočný pri uzemňovaní našich zámerov a vízií na zemi, aby sa prejavili v realite.


Ak chcete efektívne pracovať s týmto polodrahokamom, držte ho na úrovni svojej koreňovej čakry počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.



10) RUBÍN

"Prebúdzam svoj vnútorný oheň vášne, odvahy a vitality, a dovoľujem ich osvetľovaciemu svetlu, aby zo mňa silne vyžarovalo."


Planéta – Slnko, Mars

Element - oheň, zem

Zverokruh - Lev, Škorpión, Rak

Čakra – koreňová, srdcová


Základné vlastnosti: láska, vášeň, vitalita, sexualita, odvaha, ochrana


Rubín, ktorý rezonuje s koreňovou aj srdcovou čakrou, prináša energiu sebadôvery, vášne, nadšenia a zmyselnosti. Je oslavovaný pre svoju schopnosť privolať Dvojplamene a Spriaznené duše. Hovorí sa, že rubín vien "zapáliť" dušu, osvetlí váš vnútorný oheň a vyšle k vám svoje svetlo, aby z vás silne vyžarovalo. Pracujte s týmto polodrahokamom, aby ste privolali do svojho života skutočnú lásku, zvýšili svoje sebavedomie, ako aj životnú silu.


Ak chcete účinne pracovať s týmto drahokamom, držte ho na úrovni svojej koreňovej alebo srdcovej čakry počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.


11) KARNEOL

"Cítim, ako mnou prúdia energie vášne a odvahy, ktoré ma ťahajú k dosiahnutiu toho, o čo som sa usiloval/-a."


Planéta – Slnko

Element - oheň

Zverokruh - Lev, Býk

Čakra – sakrálna, solar plexus


Základné vlastnosti: sebadôvera, vášeň, vitalita, sila


Potrebujete energiu, sebadôveru, vášeň a silu? Ak áno, karneol je váš kameň. Tento krištál je polodrahokamová forma kofeínu. Karneol, ktorý rezonuje so sakrálnou čakrou aj čakrou solar plexus, prináša podporu kreativity a zvyšuje silu vôle. Zvyšuje vitalitu a chuť do života a je obzvlášť užitočný pre každého, kto chce dotiahnuť projekty do úspešného konca.


Ak chcete účinne pracovať s týmto polodrahokamom, držte ho na úrovni svojej sakrálnej čakry alebo čakry solar plexus počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.





12) ČIERNY KYANIT

"Som v súlade s najhlbšími a najsilnejšími časťami mojej bytosti, s podporou energií, ktoré ma podporujú pri dosahovaní toho, čo reprezentuje moje najvyššie dobro."


Planéta – Jupiter

Prvok – zem

Zverokruh – Býk, Váhy, Baran

Čakra – koreňova, hviezda Zeme


Základné vlastnosti: čistenie, energetická ochrana, uzemnenie


Tento polodrahokam je talizmanom najvyššej ochrany a čistenia. Odvracia všetky energie, ktoré nie sú v súlade s vaším najvyšším dobrom, a nahrádza ich bielym svetlom, aby ste mohli zostať pozitívni, stabilní a v bezpečí. Pracujte s ním v meditácii, aby ste sa ponorili hlboko do svojho vnútra a vynorili sa s náhľadmi pre svoju duchovnú cestu; udrží vás to pri zemi a v bezpečí.


Ak chcete účinne pracovať s týmto polodrahokamom, držte ho na úrovni svojej koreňovej čakry počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.

ČIERNY KYANIT - KAMEŇ NAJVYŠŠEJ OCHRANY A BEZPEČIA www.jove.sk
Čierny kyanit alias Kameň ochrany a bezpečia

13) LAPIS LAZULI

"Dovoľujem svojej vnútornej kráľovskej hodnosti, aby ma posilnila; som plne prítomný/-á a spojený/-á so svojou najhlbšou intuíciou."


Planéta – Merkúr

Prvok – vzduch

Zodiac - Blíženci

Čakra – tretie oko, krčná čakra


Základné vlastnosti: dôvera, vnútorný zrak, šťastie


Lapis lazuli, známy ako Kráľovnin kameň, bol údajne vysoko cenený Kleopatrou, ktorá verila, že jej dodáva nadprirodzené schopnosti. Lapis lazuli je dodnes stále oslavovaný pre svoje magické schopnosti. Tento polodrahokam aktivuje vašu najhlbšiu intuíciu a pomôže vám cítiť sa silnejší a prítomnejší vo vašom živote. Ak ste pripravení odomknúť svoju vnútornú kráľovskú hodnosť, lapis lazuli je pre vás tým najlepším klenotom.


Ak chcete účinne pracovať s týmto polodrahokamom, položte ho na úroveň krčnej /hrdelnej/ čakry alebo čakry tretieho oka počas meditácie, použite v krištálovej mriežke, umiestnite na oltár alebo do svojho posvätného priestoru, majte pri sebe v taške alebo vo vrecku alebo noste ako ozdobu v podobe náramku alebo prívesku.






Verím, že vás tento príspevok aspoň niečím inšpiroval na vašej spirituálnej ceste. Ak máte svoj obľúbený kameň, ktorý vás sprevádza na vašich cestách a nenecháte na neho dopustiť, napíšte do komentu...


Krásny a požehnaný deň vám všetkým prajem!!!


S Láskou,




UPOZORNENIE: Tento článok podlieha autorských právam, preto kopírovanie celého obsahu článku, resp. jeho častí, bez predošlého súhlasu nie je dovolené. Članok je možné zdielať prostredníctvom sociálnych sietí len v celom rozsahu aj s uvedeným linkom tejto webstránky. Ďakujem❣️

bottom of page