top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
SEZÓNA BÝKA 2024: STABILITA A NÁDEJ UPROSTRED CHAOSU + HOROSKOP PRE JEDNOTLIVÉ ZNAMENIA ZVEROKRUHU
© Copyright

CESTA ZASVÄTENIA XII.: TAROTOVÝ ARCHETYP "VISELEC" ~ PREBUDENIE & INVOKÁCIA

Updated: Jul 10, 2023

Ako pokračujeme Cestou zasvätenia duše, prichádzame na Cestu čísla 12, ktorú reprezentuje archetyp Viselca. Viselec je trinástou kartou Veľkej arkány v tarote, no nesie vibráciu čísla 12, nakoľko úplne prvá karta (Blázon) má číslo 0. Vo svojom živote sa dostávame na Cestu, ktorá je reprezentovaná odovzdaním sa vyšším princípom Vesmíru a zbavením sa kontroly. Vo všeobecnosti nás Viselec nabáda k tomu, aby sme sa na situácie vo svojom živote začali pozerať z vyššej perspektívy a dôverovali božskému plánu. Tarotová karta Viselec zobrazuje postavu visiacu dole hlavou na jednej nohe, zvyčajne na strome alebo nejakom drevenom kríži. Napriek vyslovene nepohodlnej polohe postava na karte vyzerá úplne odovzdane a v pokoji, niekedy dokonca so svätožiarou okolo hlavy. Hlavným odkazom tejto karty je pozastavenie sa uprostred chaosu, zmätku alebo neistote, ktorá nás aktuálne obklopuje a dovoliť si poučiť sa z toho, že sme uviazli niekde, kde sme možno nikdy nechceli byť. Aké príznačné pre túto aktuálnu dobu, v ktorej žijeme, pravda? Či už ste v tarote nováčik alebo skúsený čitateľ, tento príspevok je vytvorený tak, aby vám poskytol hlbší, mystický vhľad do spirituálneho významu tohto tarotového archetypu Viselca, ktorý vám môže pomôcť posunúť na ďalšiu úroveň Cesty zasvätenia duše. V tomto exkluzívnom príspevku /v celom rozsahu k dispozícii len pre predplatiteľov ZLATÉHO ČLENSTVA/ preskúmame do detailov jeho symboliku, ako aj to, čo tento archetyp pre nás znamená v našom každodennom živote a ako ho za pomoci mocnej starobylej formuly aktivovať pre spojenie sa so svojim vyšším Ja a dosiahnutie najvyšších cieľov i poslania vo svojom živote. Pripravení? Poďme na to...

CESTA ZASVÄTENIA XII.: TAROTOVÝ ARCHETYP "VISELEC" ~ PREBUDENIE & INVOKÁCIA

Mystici na celom svete používali spirituálne "precvičovanie svedka", aby prekročili telo a myseľ a našli vnútorného svedka, ktorý je v skutočnosti našim transcendentným Ja. Pri tomto cvičení neustále vraciame svoje Vedomie a svoje bytie k tej časti seba samého, ktorá presahuje naše myšlienky, pocity, telo a ego. V tarote nás k tejto praxi pozýva karta Viselec. Viselec, ktorý sa často spája s odovzdaním, sebaobetovaním a mystickým uvedomením, je ponorený do vodného živlu, čo naznačuje aj jeho astrologický vládca - planéta Neptún.


Tarotová karta Spravodlivosť je symbolom obety, odovzdania a zbavenia sa kontroly. Z mytologického hľadiska má Viselec /niekedy označovaný ako aj Obesenec/ vzťah k Odinovi, severskému Všeotcovi, vikingskému Bohovi. Odin sa podľa legiend zavesil na posvätný Strom života, Yggdrasil, na deväť dní a deväť nocí po tom, čo si vyrezal jedno oko, aby získal múdrosť Vesmíru. Čiastočne oslepol, aby získal dar "vnútorného videnia" a dokázal "vidieť" omnoho ďalej, ako mu umožňoval jeho fyzický zrak.


V básni "Havarnal" sa píše...

"Viem, že som visel na veternom strome

celých deväť nocí

Zranený kopijou, venovanou Odinovi.

Sám v sebe..."


V priebehu času sa vyskytovali aj mnohé ďalšie príbehy o Bohoch a Bohyniach, svätých mužoch a ženách, ktorí prešli procesom obetovania, aby získali nové poznatky, múdrosť a vedomosti. Obetovali sa, aby získali späť niečo skryté alebo stratené.


Ďalšou legendou je legenda o Inanne, sumerskej Bohyni na území dnešného Iraku, kde sa nachádzal jej hlavný chrám v Uruku.

V legende Inanna zostupuje do podsvetia (uvádzajú sa rôzne dôvody). Počas zostupu prechádza siedmimi bránami a pri každej z nich zanecháva stále viac a viac zo svojich šiat a šperkov. V momente, keď príde do podsvetia a stretne sa so svojou sestrou Ereshkigal (Bohyňou smrti a podsvetia), je potrestaná za to, že doň vstúpila, pretože je určené len pre tých, ktorí zomrú.


A tak sa Inanna zmení na mŕtvolu, a tri dni a noci visí na háku dolu hlavou. Nakoniec jej prídu na pomoc niektorí z Bohov a ona unikne, teraz už s múdrosťou podsvetia. Ereshkigal je pobúrená a žiada, aby ju niekto nahradil. Inanna dovolí, aby si vzali jej manžela Dumuziho, pretože ju neoplakával, kým bola mŕtva. Táto legenda opäť evokuje myšlienku Boha úrody, ktorý každoročne daruje svoju krv krajine, aby ju obnovil.


Táto tarotová karta nám tiež pripomína aj Ježiša, ktorý visel na kríži a tri dni bol mŕtvy, kým vstal z mŕtvych, čím v podstate vznikol nový svet. Upokojte sa, hovorí nám táto karta. Spomaľte. Pozrite sa, čo sa dá naučiť v pozastavení a utíšení mysle.


Keď sme traumatizovaní vonkajšími udalosťami života alebo v hlbokom žiali či smútku, sme častokrát zablokovaní, nevieme sa pohnúť ďalej akoby sme uviazli na jednom mieste, podobne ako Viselec. Naše sladké, otvorené, nevinné časti vo vnútri nás sa uložia na chvíľu k spánku, niekde hlboko v našom srdci, kým my sa snažíme zistiť, ako sa zorientovať vo vonkajšom svete, ktorý sa pre nás navždy zmenil.


Keď sa ocitneme na tomto prevrátenom mieste, náš život je takpovediac hore nohami, je užitočné si uvedomiť, že tu nebudeme navždy. Keď si z tohto miesta odnesieme potrebné lekcie, dostaneme sa z neho von. Ale už nikdy nebudeme takí istí ako predtým. A to myslím v tom najlepšom možnom význame...


Je potrebné podotknúť, že tarotová karta Viselec (Obesenec) je pravdepodobne jednou z najnepochopenejších (ak nie najnepochopenejšou) postavou Veľkej arkány. Je to chodiaci (alebo visiaci) rozpor. Na jednej strane je obesenec. To nie je veľmi príjemná predstava. Na druhej strane vyzerá šťastne. To je výborné znamenie. Aby bol zmätok ešte väčší, význam karty sa často uvádza ako "Obetovanie sa" - čo v nás ľuďoch vyvoláva pomerne negatívne asociácie, všakže, ibaže je to dobré?


Pozn.: Zistili ste už, ktorý je váš dominantný tarotový archetyp, ktorý vás verne sprevádza životom na vašej Ceste zasvätenia duše? Môžete si ho jednoducho vyrátať na základe inštrukcií, ktoré nájdete v príspevku NUMEROLÓGIA A TAROT: AKO ZISTIŤ ŽIVOTNÉ ČÍSLO VAŠEJ CESTY ZASVÄTENIA.


Alebo si objednajte svoj podrobný, personalizovaný výklad TAROTOVÝ ARCHETYP & OSOBNÁ VIBRÁCIE ROKA >> ONLINE SLUŽBY


Kto je teda Viselec a prečo ho nechápeme?


Na začiatok si teda určíme jeho miesto vo Veľkej arkáne. Miesto Viselca je uprostred Veľkej arkány tarotu na čísle dvanásť. To nám dáva dôležitú nápovedu o identite jeho archetypu. Nachádza za polovicou duchovnej Cesty Blázna. Polovicou, na ktorej sú za ním kardinálne lekcie Otec - Matka - Učiteľ - Správne - Nesprávne. Pred ním sa črtá nový duchovný výstup...

Want to read more?

Subscribe to jove.sk to keep reading this exclusive post.

bottom of page