top of page
POKLADY VENUŠE Blog
ASTROLOGICKÁ PREDPOVEĎ APRÍL 2024: VSTUPUJEME DO NAJINTENZÍVNEJŠIEHO MESIACA ROKU ~ UPREDNOSTENIE RASTU NAD POHODLÍM
ČO SÚ ZMLUVY DUŠE A AKO FUNGUJÚ: PÔVOD, VÝZNAM NA NAŠEJ SPIRITUÁLNEJ CESTE & SPÔSOBY IDENTIFIKÁCIE
© Copyright

OSTARA: OSLAVA VEĽKEJ NOCI ~ RITUÁL S VAJÍČKOM PRE JARNÚ OBNOVU & MANIFESTÁCIU ZÁMEROV

Oficiálne nastala jar, vonkajší svet opäť ožíva a prebúdza sa do svojej krásy a vône. Stromy sa začínajú zelenať, vtáky štebotajú a počasie sa postupne otepľuje - kto nemá rád toto nádherné, živé obdobie roka? Keď Slnko naberá na svojej sile a dni sa predlžujú, pripomína sa nám obnovujúca sila a energia jari. Je čas skontrolovať naše zámery, ktoré sme zasiali začiatkom roka a sledovať oživenie semien našich prianí a túžob. Ste pripravení osláviť plodnú hojnosť jari? Čítajte ďalej a dozviete sa o starých legendách súvisiacich s posvätným sviatkom Kola roka, Ostarou, nájdete tu aj manifestačný rituál s vajíčkom, ktorým môžete priniesť kúsok mágie do vašich Veľkonočných sviatkov...


OSTARA: OSLAVA VEĽKEJ NOCI ~ RITUÁL S VAJÍČKOM PRE JARNÚ OBNOVU & MANIFESTÁCIU ZÁMEROV

Art by Emilia Nora Elina


Zajac a vajce

Veľká Noc (v angl. Easter = Ostara) spadá do obdobia prvého víkendu po Splne po Jarnej rovnodennosti. Aj keď sa dnes považuje prevažne za kresťanský sviatok, korene pôvodného sviatku Ostary siahajú hlboko a pramenia zo starodávnych keltských a saských osláv jarnej sezóny na počesť Bohyne Ēostre, ktorá predstavuje úsvit, plodnosť a nový rast. Ako jarná Bohyňa dohliadala na novonarodené rastliny sezóny a na celkovú plodnosť Zeme. Tento sviatok zrodenia a obnovy, ktoré sprevádzali rituály na počesť Ēostre a privítanie jarnej energie, údajne neskôr prevzali kresťania a nahradili ich vlastnými rituálmi.


Jedna ľudová legenda o tejto Bohyni jari rozpráva príbeh o Ēostre a zajacovi. Jedného dňa našla Ēostre zraneného vtáka a zúfalo ho chcela uzdraviť. Uvedomila si, že jediná šanca na prežitie vtáka závisí od premeny, a preto sa rozhodla urobiť z tohto umierajúceho vtáka zajaca. Transformácia však nebola úplná, takže zajac bol obdarovaný schopnosťou klásť vajíčka. To mnohých viedlo k domnienke (oprávnene), že zajac bol pre Ēostre posvätným zvieraťom a vajcia boli jej symbolom plodnosti.


Zajace sú spravidla nočné zvieratá, čo znamená, že sú úzko spojené s Mesiacom. Predstavujú tiež znovuzrodenie prírody na jar, pretože v tomto období sa zvieratá reprodukujú a prinášajú svetu nový život. Ako hlavný symbol plodnosti a hojnosti sa nemožno čudovať, že zajac (alebo veľkonočný zajačik) sa stal hlavnou predzvesťou jari.


Vajíčko symbolizuje nový život, plný vitality a nových začiatkov. Vajcia symbolizujú znovuzrodenie prírody a vrodenú plodnosť Zeme. Koncept „kozmického“ vajíčka hovorí o rovnováhe medzi mužom a ženou, ako aj temnotou a svetlom. To robí z vajíčka perfektný symbol pre Ostaru a Jarnú rovnodennosť - čas, keď sa zdá, že je všetko v dokonalej rovnováhe...


Trojitá Bohyňa a Boh Cernunnos

Na mnohých moderných čarodejníckych cestách a v pohanských tradíciách sa počas Ostary uctieva Trojitá Bohyňa a Cernunnos. Väčšinou sa to robí maľovaním na vajíčka, výrazným skupinovým tancom a bujarými oslavami. Jar je symbolom cesty keltského Boha Cernunnosa od smrti k znovuzrodeniu a Ostara je čas, kedy sa jeho sily znova vrátili a je posilnený energiou Slnka. Teplejšie počasie a nový rast rastlín sú znakom toho, že Trojitá Bohyňa prešla do svojho dievčenského aspektu, plného úrodnej energie a pripravená na to, aby bola oplodnená. Ostara je predovšetkým o oslave tejto rovnováhy ženskej a mužskej energie.



Rituály pre Ostaru

Pretože Ostara je úzko spojená s plodnosťou a znovuzrodením, je obdobie medzi Jarnou rovnodennosťou a Veľkou Nocou ideálnym časom na usporiadanie rituálov pre nové začiatky a očistu. Je to tiež skvelý čas načerpať prebúdzajúce sa energie, ktoré čoskoro vrcholia v teplejších mesiacoch.


Toto obdobie je tiež výborným časom na začatie nových projektov alebo učenie sa novej zručnosti či novému remeslu. Ak ste už uvažovali o tom, že sa rozhodnete pre niektorú formu veštenia, je teraz skvelý čas učiť sa!


Počas Ostary sa rituály zameriavajú na rovnováhu medzi posvätným ženským aspektom a posvätným mužským aspektom, kde sa oslavuje nový život spolu s návratom života do krajiny. Je čas konať a otvárať sa novým príležitostiam.


V zásade ... začnite myslieť mimo zabehnuté spôsoby ("Out of Box") a zroďte svoj ďalší veľký nápad! Rituály v Ostare sa často zameriavajú na vyváženie našich mužských a ženských energií, aby nám priniesli tieto nové príležitosti, ako aj na naladenie sa na manifestáciu týchto jarných zámerov.


Hľadáte jednoduchý, ale efektívny jarný rituál na oslavu Veľkej Noci / Ostary? Jeden vám hneď ponúknem...


OSTARA ~ MANIFESTAČNÝ RITUÁL S VAJÍČKOM

Budeme potrebovať:


Vezmite svoje vajíčko a napíšte naň v stručnosti /heslovito vaše zámery (napr. "Úspech", "Šťastie v Láske", "Zdravie", "Hojnosť", "Prosperita", a pod.), ktoré si prajete, aby "kvitli" počas jarného obdobia. Ak potrebujete použiť viac ako jedno vajce, pokojne použite viac!


Vytvorte si oltárny priestor so svojimi kadidlami, sviečkami a kvetmi. Vyčistite priestor metódou podľa vášho výberu (bohaté inšpirácie a návody na energeticú očistu priestoru a vytváranie oltáru môžte nájsť v tomto článku >>). Môžte to dosiahnuť pálením Palo Santa, šalvie, kadidla, bielej sviečky atď.


Zapáľte sviečku a kadidlo (resp. vonnú tyčinku / šalviu /Palo Santo) a usaďte sa pred oltárom, pričom vajíčko držte jemne v rukách. Zatvorte oči a niekoľkokrát sa zhlboka a pomaly nadýchnite, kým si vyčistíte a upokojíte svoju myseľ. Zamerajte sa na slová zámeru, ktoré ste napísali na svoje vajíčko. Pri pokračovaní v meditácii si opakujte každé jedno slovo vo svojej mysli.




Keď budete cítiť pokoj a jasno v myšlienkách, začnite si predstavovať biele svetlo žiariace z vašich rúk a obklopujúce vaše vajíčko. Preciťujte svoju túžbu po raste vašich zámerov a nabite svoje vajíčko vlastnou energiou, svojou vrodenou silou mágie a schopnosti manifestácie, ktoré je v každom z nás. Ak používate viac vajíčok, môžete tento postup opakovať pre každé vajíčko zvlášť.


Keď budete mať pocit, že ste vajíčko úplne nabili svojou energiou zámeru, opatrne ho položte na oltár a venujte chvíľku času otvoreniu sa motivujúcej jarnej energii. Môžte využiť tento čas prípadne aj na modlitbu k božstvu podľa svojho výberu.


Sviečku nechajte dohorieť. Na druhý deň vezmite vajíčko a zakopte ho vonku, aby sa vaše zámery rozptýlili do vesmíru, a aby sa vám počas jarnej sezóny mohli vrátiť späť už manifestované / prejavené vo vonkajšom svete.


Sviatky Veľkej Noci / Ostary sú vždy obdobím, keď naše vnútorné dieťa vychádza von hrať sa a my začíname rozvíjať svoje najväčšie nápady. Je to krásne obdobie nových začiatkov a rastu, čas premýšľať o našom osobnom raste a duchovnej ceste. Rovnako ako na jar môžeme cítiť, ako náš Duch ožíva a kvitne mnohými možnosťami.


Zasaďte svoje zámery a sledujte, ako rastú - vedzte, že tento rok z nich vyrastie nejaké skutočne silné kúzlo!


Podnety do denníka počas sviatku Ostary

Tu je niekoľko podnetov do denníka, ktoré inšpirujú k zamysleniu a introspekcii počas sviatku Ostary:

  • Obnova a znovuzrodenie: Zamyslite sa nad konceptom obnovy a znovuzrodenia, ktoré symbolizuje jarná rovnodennosť. Ako môžete prijať túto energiu obnovy vo svojom živote? Ktoré oblasti vášho života sú pripravené na nový začiatok?

  • Rovnováha: Zamyslite sa nad témou rovnováhy, keďže počas tohto obdobia sú deň a noc rovnako dlhé. Ako môžete vo svojom živote pestovať väčšiu rovnováhu, či už medzi prácou a voľným časom, samotou a spoločenským životom alebo inými aspektmi?

  • Spojenie s prírodou: Preskúmajte svoje spojenie s prírodou a ako ho môžete ešte viac prehĺbiť. Nájdite si čas na pozorovanie znakov jari okolo seba. Ako vás prebúdzajúca sa príroda inšpiruje? Ako si môžete počas tohto obdobia uctiť mocné cykly Zeme?

  • Semienka zámeru: Premýšľajte o zámeroch, ktoré chcete vo svojom živote symbolicky zasadiť a rozvíjať. Aké ciele alebo túžby túžite v sebe pestovať a rozvíjať? Ako môžete tieto zámery vyživovať, aby ráliť a rozvíjali sa?

  • Púšťanie: Zvážte, čo ste pripravení vo svojom živote uvoľniť alebo nechať ísť. Ktoré zvyky, presvedčenia alebo situácie už neslúžia vášmu najvyššiemu dobru? Ako môžete uvoľnením starých vecí vytvoriť priestor pre nový rast?

  • Tvorivosť: Preskúmajte svoj tvorivý potenciál a spôsoby, ako ho môžete vyjadriť počas tohto obdobia nových začiatkov. Aké tvorivé projekty alebo snahy vás volajú? Ako môžete do svojho každodenného života vniesť viac kreativity?

  • Vďačnosť: Nájdite si čas na vyjadrenie vďačnosti za požehnania vo vašom živote. Za čo ste vo svojom živote vďační? Ako si môžete pestovať väčšiu vďačnosť do budúcnosti?

  • Rituál a oslava: Premýšľajte o tom, ako si chcete uctiť Ostaru svojím vlastným spôsobom. Aké rituály alebo tradície s vami rezonujú? Ako môžete vytvoriť zmysluplnú oslavu, ktorá bude v súlade s vašou duchovnou cestou?

  • Vnútorné svetlo: Zamyslite sa nad metaforickým významom zvyšovania svetla v tomto období. Ako môžete pestovať svoje vnútorné svetlo a umožniť mu, aby žiarilo jasnejšie? Aké praktiky podporujú váš duchovný rast a vnútorné osvietenie?

  • Integrácia: Zamyslite sa nad tým, ako môžete témy Ostary integrovať do svojho každodenného života. Ako môžete stelesňovať energiu obnovy, rovnováhy a rastu počas celého obdobia jari?


Tieto podnety do denníka sú navrhnuté tak, aby vám pomohli prehĺbiť spojenie s energiou Ostary a preskúmať jej význam na vašej osobnej ceste rastu a transformácie.



Požehnané Veľkonočné sviatky vám všetkým prajem!!! 🐰🐣🐰


S Láskou,

EMILIA NORA ELINA




UPOZORNENIE: Tento článok podlieha autorských právam, preto kopírovanie a verejné šírenie celého obsahu článku, resp. jeho jednotlivých častí bez predošlého súhlasu autora nie je dovolené. Článok je možné zdielať len v celom rozsahu spolu s uvedeným linkom tejto webstránky. Ďakujem❤️♀🙌🏼!


❣️ POZRITE SI NAŠU ÚPLNE NOVÚ KOLEKCIU LIATINOVÝCH KOTLÍKOVÝCH KADIDELNÍC >> Nájdete v kategórii ČARODEJNICIN KÚTIK ❣️


POZRITE SI NAŠU ÚPLNE NOVÚ KOLEKCIU LIATINOVÝCH KOTLÍKOVÝCH KADIDELNÍC >> Nájdete v kategórii ČARODEJNICIN KÚTIK

bottom of page