top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
SEZÓNA BÝKA 2024: STABILITA A NÁDEJ UPROSTRED CHAOSU + HOROSKOP PRE JEDNOTLIVÉ ZNAMENIA ZVEROKRUHU
© Copyright

🔥BELTANE ~ FESTIVAL OSLAVY POSVÄTNEJ LÁSKY, PREBÚDZANIA VNÚTORNÉHO OHŇA & PLODNOSTI (+ RITUÁLY)🔥

Updated: Feb 27

Beltane je keltský sviatok plodnosti, ohňa a kvetov. Tento nádherný starobylý sviatok, ktorý každoročne spadá na 1. mája /resp. na noc z 30.4.-1.5./, je dňom oslavy posvätného spojenia Boha a Bohyne, ktorí symbolicky, zo smrti zimy, spoločne vytvárajú nový život. Keď kvety v prírode začnú nádherne kvitnúť do svojej krásy a vtáky začnú spievať svoje ľúbivé volania na párenie, toto je posvätný čas manifestácie nových začiatkov, najmä v súvislosti s láskou, manželstvom, deťmi a hojnosťou. Je to čas uctenia si a oslavy našej vnútornej i vonkajšej krásy, plodnosti (v každom veku), sexuality, zmyselnosti, našeho spojenia s prírodou a schopnosti byť posvätnou nádobou samotného Tvorenia. Toto je čas liečenia a uvoľnenia akejkoľvek hanby či viny okolo našich tiel, našej sexuality, uctievania si samého seba a všetkých prirodzených pôžitkov života. Chcete sa dozvedieť viac o histórii, tradíciách, rituáloch, spirituálnom význame, ako aj o tom, ako si vytvoriť a zasadiť magickú krabičku prianí pre podporu hojnosti vo vašom živote? Pokračujte ďalej v čítaní a dozviete sa všetko potrebné...

🔥BELTANE ~ FESTIVAL OSLAVY POSVÄTNEJ LÁSKY, PREBÚDZANIA VNÚTORNÉHO OHŇA & PLODNOSTI (+ RITUÁLY)🔥

Art by Emilia Nora Elina


Beltane je už takmer pred dverami a víta nás vrúcne s pripomienkou pretrvávajúcich síl obnovy Zeme. Festival Beltane je o uctení si Života. Predstavuje vrchol jari a začiatok leta. Energie Zeme sú v tomto období najsilnejšie a najaktívnejšie. Všetok život na Zemi prekypuje silnou plodnosťou a v tomto okamihu v posvätnom Kole roka sa tvorivý potenciál stáva jasnou koncepciou. Na prvého mája je sexualita života a Zeme na svojom vrchole. Hojná plodnosť na všetkých úrovniach je ústrednou témou tohto posvätného festivalu.


Podľa starobylých legiend tento sviatok symbolizuje dievčenský aspekt Bohyne, ktorá dosiahla svoju plnosť. Je prejavom rastu a obnovy, Flóra, Bohyňa jari, májová kráľovná, májová nevesta. Mladý dubový kráľ, ako Jack-In-The-Green, Green Man, sa do nej zamiluje a získa jej ruku. Únia je naplnená a kráľovná mája otehotnie. Májová kráľovná a májový kráľ sú spolu symbolom posvätného manželstva (alebo Heiros Gamos, posvätného manželstva), spojenia Zeme a Neba. A toto zjednotenie si ľudia v priebehu storočí veselo v tento deň pripomínajú. Pretože toto je noc posvätného manželstva. Ide o Lásku a zmyselnosť, vášeň, vitalitu a radosť. A o počatie... Je to brilantný okamih v posvätnom Kole roka na uskutočnenie nápadov, nádejí a snov. A taktiež pre radosť i zábavu...


"Zasaďme záhrady našej budúcnosti, pretože vieme, že to, čo rastie v tme, prerazí cez hustú zem svojou farbou a životom."


Keltské kmene oslavovali #Beltane, aby privítali návrat leta. Prinajmenšom od doby železnej súčasťou osláv boli ohňové obrady, hody a obrady plodnosti. Historicky bol festival uznávaný v celom Írsku, Škótsku a na ostrove Isle of Man, ako aj na mnohých iných miestach noc pred 1. májom stále pripravuje pôdu pre zábavný a fascinujúci Gaelský májový festival, Beltane.


Beltane sviatok & Bohyne

Beltane ~ 1. máj / polovica jari: výsadba, plodnosť, sexualita - Sviatok 1. mája (euroamerický), Wulpurgisnacht / Valborg / #ValpurginaNoc (nemecký a škandinávsky), Koreňový festival (Yakima), Ching Ming (čínsky), Svätodušný sviatok (holandský),


Prirodzene, s týmto posvätným dňom Kola roka sa spája veľa krásnych Bohýň: slovanská Bohyňa lásky Lada, divoká lovkyňa Artemis, matka, kráľovná a veľkňažné Isis, zmyselná Afrodita a Venuša, magická Rhiannon, prvotná tvorkyňa Shakti, patrónka manželstva Heru, kráľovná kvetov Flóra, milenka a bojovníčka Freya, či mayská Bohyňa plodnosti Xochiquetzal.


Čo je Beltane?

Beltane je starobylý keltský sviatok, ktorý sa odohráva medzi jarnou rovnodennosťou a letným slnovratom. Je to obdobie plodnosti jari s dostatočným dažďom a vytváraním bohatých a úrodných pôd. Pre starých Keltov to bolo obdobie nádeje v nový život, ktorý čoskoro vyplynie zo sezónneho prechodu. #Beltane je zároveň jeden zo štyroch hlavných festivalov starobylého Kola roka.


Vo svojej podstate je Beltane ohňovým festivalom vítajúcim leto a s ním prichádzajúcej radosti a plodnosti. Bolo to obdobie, keď starí Kelti oslavovali "uvoľnenie Slnka", o ktorom sa podľa ich mýtov hovorilo, že bolo "uväznené" počas dlhých zimných mesiacov.


Názov Beltane dostal podľa Bela, známeho tiež ako Belenus, keltského Boha Slnka a ohňa. Bel sa prekladá ako „jasný“ alebo „žiariaci boh“ a gaelské slovo „teine“ znamená oheň. Beltane je teda „jasný oheň“ alebo „žiariaci oheň“.


👉🏼 PRIDAJTE SA DO NOVÉHO ONLINE PROGRAMU "PREBUDENIE VNÚTORNEJ BOHYNE" >> BLIŽŠIE INFO



BELTANE ~ ZAČÍNA SEZÓNA LÁSKY A SPOJENIA

"Láska je najžiarivejšia, transformačná a najintenzívnejšia Sila, ktorá poháňa život."

Want to read more?

Subscribe to jove.sk to keep reading this exclusive post.

bottom of page