top of page
divine portal of light surrounded by sacred symbols and crystals and pyramids
Symbol Alchýmie
Názov príspevku
RITUÁL PRE SPLN MESIACA V BARANOVI 2024 & VEDENÁ MEDITÁCIA PRE AKTIVÁCIU VNÚTORNÉHO BOJOVNÍKA
© Copyright
Writer's pictureEmilia Nora Elina

🌙 CESTA NA MESIAC 🌕 ~ STAROBYLÝ RITUÁL PRE POKOJNÝ & HLBOKÝ SPÁNOK PRE VÁS I VAŠE DETI

V lone noci je naše telo biologicky naprogramované na reset, zotavenie sa a liečenie. Bohužiaľ, elektrické svetlá, technológie a plynulá zábava, ale aj úzkosť a stres (či už vedomý alebo podvedomý) nám bránia vojsť plynule do tej temnej noci, počúvať jej hlboké a ničim nerušené ticho a užívať si jej tajomné hĺbky. Platíme za to nedostatkom spánku a občas až chronickou vyčerpanosťou. Chcete si vytvoriť nový rituál (či už pre seba alebo spolu so svojimi deťmi), ktorý vám pomôže vypnúť "obrazovku", úplne sa uvoľniť a "vycestovať" až na Mesiac? Naučte sa, ako jednoducho pripraviť tradičné "Mesačné mlieko", teplý elixír pred spaním, ktorý je vyrobený zo sladkých ingrediencií podporujúcich spánok - je vynikajúci sám o sebe alebo posilnený o prídavky ajurvédskych adaptogénnych bylín.


Máte pocit, že sa vám spánok vyhýba? Ak je to tak, tento upokojujúci nočný nápoj vám môže pomôcť upokojiť vašu myseľ i telo, a odmeniť ho dobrým, kvalitným spánkom.


"Mesačné mlieko" je momentálne vo svete veľkým trendom, a to z dobrého dôvodu. Tento tradičný teplý mliečny nápoj je preplnený nádhernými bylinkami a korením, ktoré nielen pomáhajú podporiť zdravý spánok, ale aj imunitný systém.


Čo je to vlastne Moon Milk / Mesačné mlieko?


Mesačné mlieko má svoj pôvod a je hlboko zakorenené v ajurvéde, niekoľko tisícročnom holistickom liečebnom systéme.


Mesačné mlieko je teplý nápoj vyrobený z mlieka naplneného bylinami a koreninami, najmä kurkumou, škoricou a muškátovým orieškom.

Niekedy sa o ňom hovorí, že je „adaptogénnym elixírom“, pretože môže priniesť upokojujúce účinky, čo vám pomôže ľahšie zaspať.


V závislosti od konkrétneho receptu môže pomôcť aj pri tlmení bolesti, zvyšovaní bdelosti počas dňa a pri ľahšom zotavení sa z chorôb.


Tento ajurvédsky teplý mliečny nápoj, ktorý sa niekedy nazýva masala doodh, sa tradične vyrába z mandlí, pistácií, ashwagandhy, kurkumy, muškátového orieška, čierneho korenia, lístkov sušenej ruže a ďalších bylín a korenia.


Zatiaľ čo niektorí odborníci tvrdia, že pitie teplého mlieka pred spaním vám môže pomôcť zaspať, pohár pravého mlieka naplneného vašimi obľúbenými príchuťami určite prinesie vám a vašim deťom trochu pohodlia a relaxácie. Je to skvelý a upokojujúci spôsob, ako jednoducho a efektívne ukončiť rušný deň.


Výskumy tiež naznačujú, že konzumácia malého množstva zdravých tukov v potravinách bohatých na antioxidanty môže pomôcť telu lepšie vstrebávať určité živiny. Ak skombinujete teplé mlieko s týmito výživnými ingredienciami ... je to pre vašu rutinu pred spaním veľkou výhrou (ak sa rozhodnete pre nemliečne výrobky, nemusíte mať obavy, pretože stále budete využívať ich výhody).


Prípravu "Mesačného mlieka" môžete pridať do svojej každodennej rutiny pred spaním, pre vás i vaše deti. Pri príprave môžete používať ako mliečne výrobky tak aj akékoľvek rastlinné náhrady mlieka.


Táto nová rotácia tradičného večerného rituálu je pomerne veľmi ľahká. Začína sa to mliekom - optimálne čerstvým priamo z farmy (napríklad z mliečnych automatov, ktoré sú už pomerne dosť rozšírené po SR), ktoré je lahodné, zdravé a bohaté na živiny. Ak nemáte túto možnosť, použite čerstvé mlieko z obchodu, najlepšie v BIO kvalite (najmenej výživy má trvanlivé mlieko). Ďalej zmiešajte svoje obľúbené chute, od byliniek a korenín, ako je škorica alebo muškátový oriešok, až po ovocie a med. Po zahriatí dozdobte jedlými kvetmi, bylinkami a dochuťte podľa potreby štipkou sladidla (najlepšie medom).



Medzi prísady, ktoré môžete bežne použiť pri príprave Mesačného mlieka, patria:

  • Mlieko, či už kravské alebo kešu, kokosové alebo mandľové. Rastlinné mlieka môžu nahradiť bežné mlieko, ak si chcete pripraviť vegánske mlieko, či trpíte neznášanlivosťou laktózy alebo sa len vyhýbate mliečnym výrobkom.

  • Korenie ako kurkuma, zázvor, škorica, muškátový oriešok, čierne korenie a kardamón.

  • Ghí maslo alebo kokosový olej.

  • Adaptogénne byliny, ako je ashwagandha, astragalus a ženšen (pri deťoch vynecháme).

  • Prírodný med.

  • Superpotraviny ako šťava z višní, prášok z acai alebo spirulina (pri deťoch vynecháme).

  • Orechy ako sú mandle, kešu a pistácie.

  • Jedlé kvety vrátane sušených lupienkov ruží, harmančeka alebo levandule (môžete použiť aj sušený čaj)

  • Magnéziový prášok (základný minerál, ktorý môže znížiť svalové napätie a pomôcť vám cítiť sa uvoľnene - pri deťoch vynecháme).

  • L-theanín, aminokyselina, ktorá je považovaná za nootropickú látku, ktorá má upokojujúce účinky (pri deťoch vynecháme).


Zakladný recept na MESAČNÉ MLIEKO


Budeme potrebovať:

1 šálka mlieka podľa vášho výberu, ako je plnotučné organické mlieko alebo vaše obľúbené rastlinné mlieko (napríklad kokosové, kešu alebo mandľové mlieko)

½ čajovej lyžičky mletej škorice a kurkumy

(voliteľné) ¼ čajová lyžička mletej ashwagandhy (alebo iného adaptogénu, ak chcete)

štipka mletého zázvoru, muškátového orieška, čierneho korenia a kardamónu

1 čajová lyžička panenského kokosového oleja alebo ghí masla

1 čajová lyžička surového medu (môžete to vynechať alebo ak chcete, použite náhradu cukru, napríklad extrakt zo stévie)


Postup:

V malom hrnci zohrejte na miernom ohni mlieko, pridajte škoricu, kurkumu, ashwagandhu a akékoľvek ďalšie korenie, ktoré máte radi. Mixérom sa zbavíte prípadných hrudiek.

Pridáme ghí alebo olej a necháme všetko spolu povariť cca 5–10 minút, potom odstavíme a necháme trochu vychladnúť. Ešte do teplého mlieka vmiešajte kúsok medu a tadááá... váš skvelý, výživný elixír na pokoíja spánok je hotový, môžete si pochutnať.


"Ak je jedlo láskou Matky Prírody, potom je Mesačné Mlieko jej tekutou uspávankou."



Vegánska alternatíva receptu na MESAČNÉ MLIEKO


Budeme potrebovať:

2 šálky mandľového mlieka

2 hrste sušených a vykôstkovaných čerešní

1-2 datle (medjool)

1/8 lyžičky čerstvého strúhaného alebo štipka sušeného mletého muškátového orieška


Možnosť 1: ružová voda a kardamón

Možnosť 2: púčiky harmančeka a levandule

Možnosť 3: ľanové semiačka a kokosový olej

Bylinné ajurvédske doplnky: brahmi, ashwagandha alebo triphala


Postup:

Vložte všetko ingrediencie do mixéra a rozmixujte, kým nebude všetko spolu proridne rozmixované. Nalejte do menšieho hrnca a zohrejte na sporáku. Opláchnite nádobu mixéra asi pohárom vody a nalejte ju do hrnca s elixírom. Zahrievajte, kým nedosiahne len jemné bublanie. Nalejte elixír do hrnčeka a užívajte si svoj magický teplý naápoj na spánok.


Možnosť 1: Pridajte za lyžicu ružovej vody a 2 štipky kardamónu.

Možnosť 2: Vmiešajte šálku horúceho harmančekového čaju s levanduľovými kvetmi.

Možnosť 3: Pred pridaním zvyšných surovín do mixéra rozdrvte čajovú lyžičku ľanových semiačok. Do hrnca za stáleho zohrievania vmiešame kúsok kokosového oleja.

Možnosť 4: Pridajte malú čajovú lyžičku práškového bylinného adaptogénu do vášho elixíru. Všetko spolu dobre premiešame alebo vymixujeme mixérom.



KAMILKOVÉ MESAČNÉ MLIEKO

Harmanček / kamilka a pohodlie idú dokopy, tak prečo to nezmiešať s teplým mliekom a troškou medu na konci nášho náročného dňa? Táto starodávna bylina a šálka mlieka sú tradičnými upokojujúcimi nápojmi pred spaním.


Budeme potrebovať:

1/4 pohára vody

1 sáčok kamilkového čaju

1 šálka mlieka podľa vášho výberu, ako je plnotučné organické mlieko alebo vaše obľúbené rastlinné mlieko (napríklad kokosové, kešu alebo mandľové mlieko)

1 čajová lyžička surového medu (môžete to vynechať alebo ak chcete, použite náhradu cukru, napríklad extrakt zo stévie)


Postup:

Pridajte vodu do malého hrnca a zohrievajte ju, kým nepríde k varu. Hneď ako voda začne vrieť, vypnite oheň. Pridajte čajové vrecúško a nechajte ho niekoľko minút lúhovať. Vyberte vrecko. Zalejeme mliekom a všetko spolu premiešame. Zahrievame, kým sa z mlieka neparí a vypneme práve pred bodom varu. Pridáme podľa potreby med a premiešame. Nalejte do hrnčeka a užívajte si!



JAHODOVÉ MESAČNÉ MLIEKO

Tento recept na jahodové mlieko so štipkou zázvoru a čerstvých jahôd, ktoré pred ohriatím spolu roztočíme v mixér, vás nenechá chladnými. Za pár minút sú tieto ingrediencie pripravené na podávanie.


Budeme potrebovať:

1 šálka mlieka podľa vášho výberu, ako je plnotučné organické mlieko alebo vaše obľúbené rastlinné mlieko (napríklad kokosové, kešu alebo mandľové mlieko)

1/2 šálky - čerstvé jahody

1/4 čajovej lyžičky - mletý zázvor

1 polievková lyžica - hnedý cukor

štipka himalájskej soli


Postup:

V mixéri zmiešame všetky ingrediencie. Nalejeme mix do malého hrnca. Zahrievame, kým sa z mlieka neparí a vypneme práve pred bodom varu. Nalejte do hrnčeka a užívajte si!



MESAČNÉ MLIEKO S KARDAMÓNOM A ŠKORICOU

Keď sa škorica a kardamón skombinujú s pohárom napareného mlieka, máme skvelý predpoklad na pokojný dobrý večer. Troška medu jemne dosladí korenie v mlieku, a my si môžeme dúškami vychutnávať svoj elixír na pokojný spánok. Okrem tohto, škorica a kardamón podľa ajurvédy pomáha tráviť mliečne bielkoviny a pôsobí tridóšicky, t.z. vyrovnáva a harmonizuje regulátory v tele, takže je to vskutku pohladenie pre žalúdok, telo i myseľ.


Budeme potrebovať:

1 šálka mlieka podľa vášho výberu, ako je plnotučné organické mlieko alebo vaše obľúbené rastlinné mlieko (napríklad kokosové, kešu alebo mandľové mlieko)

1/4 čajovej lyžičky - kardamón

1/4 lyžičky - škorica

1 polievková lyžica - med


Postup:

V malom hrnci zmiešajte mlieko, kardamón a škoricu, poriadne premiešajte. Zohrievajte na miernom ohni, kým sa z mlieka neparí a vypneme práve pred bodom varu. Pridajte med a dobre premiešajte. Nalejte do hrnčeka a užívajte si!



MESAČNÉ MLIEKO ~ ĎATĽOVÝ SEN

Čo sa stane, keď sa krémové mliečne mlieko stretne s čistým datľovým sirupom? Vznikne skvelý recept na mesačné mlieko, ktoré by sme pokojne mohli nazvať "šťastne až na veky". Spolu s kardamónom a škoricou pridáme trochu harmonického korenia do nášho života.


Budeme potrebovať:

1 šálka mlieka podľa vášho výberu, ako je plnotučné organické mlieko alebo vaše obľúbené rastlinné mlieko (napríklad kokosové, kešu alebo mandľové mlieko)

2 čajové lyžičky - čistý datľový sirup (alebo podľa chuti)

2 štipky - škorica + navyše na ozdobu, ak je to žiaduce

štipka mletého kardamónu


Postup:

V malom hrnci na miernom ohni rozšľahajte mlieko, datľový sirup, škoricu a kardamón, kým mlieko nie je teplé, ale neprevárame ho. Pre docielenie latte podoby použite ručný napeňovač mlieka alebo malú metličku / habarku na vytvorenie jemnej peny. Nalejte do vyhriateho hrnčeka a vrch posypte mletou škoricou, ak je to žiaduce.



MESAČNÉ MLIEKO S LEVANDUĽOU A KAKAOM


Budeme potrebovať:

1 šálka mlieka podľa vášho výberu, ako je plnotučné organické mlieko alebo vaše obľúbené rastlinné mlieko (napríklad kokosové, kešu alebo mandľové mlieko)

1 polievková lyžica - levanduľa potravinárskej kvality

1 polievková lyžica - prémiový kakaový prášok

1/2 polievkovej lyžice - miestny med (alebo podľa chuti)

1/2 čajovej lyžičky - vanilkový extrakt

1/2 čajovej lyžičky - reishi * (voliteľné)


Postup:

V malom hrnci zohrejte mlieko a vmiešajte kakao. Vypnite oheň a nechajte levanduľu na 3 minúty lúhovať. Preceďte cez gázu alebo sitko, nalejte do mixéra mlieko a zvyšné ingrediencie. Pretože bude zmes teplá, vyhýbajte sa naplneniu mixéra viac ako do polovice a nezabudnite mixér odvzdušniť tak, že strednú časť veka ponecháte otvorenú a prikryjete uterákom, zatiaľ čo veko držíte ručne. Je to z bezpečnostných dôvodov, pretože inak by horúca kvapalina mohla viečko odtlačiť. Mixujte na minimum, až kým nebude mlieko spenené a pripravené na vychutnávanie. Nájdite si pokojné miesto a popíjajte. Dobrú noc!


Take, milí Priatelia, very že vás tieto skvelé recepty inšpirujú na ceste hľadanie Harmónie a Pokoja v týchto hektickejších časoch. Zohriate napenené mlieko s koreninami a medom je aj v našej "ajurvédskej" rodine už mnohoročným rituálom pred spánkom, obzvlášť pre deti. Nezabúdajte, že mlieko je podľa ajurvédy potravina, nie nápoj, preto tomu prispôsobte aj svoje večerné stravovacie návyky.


S Láskou,




UPOZORNENIE: Tento článok podlieha autorských právam, preto kopírovanie celého obsahu článku, resp. jeho častí, bez predošlého súhlasu nie je dovolené. Članok je možné zdielať prostredníctvom sociálnych sietí len v celom rozsahu aj s uvedeným linkom tejto webstránky. Ďakujem♥




Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
bottom of page