Emilia Nora Elina

3 days ago11 min

BELTANE ~ FESTIVAL OSLAVY POSVÄTNEJ LÁSKY, PREBÚDZANIA VNÚTORNÉHO OHŇA & PLODNOSTI (+ RITUÁLY)

Aktualizované: 3 days ago

Beltane je keltský sviatok plodnosti, ohňa a kvetov. Tento nádherný starobylý sviatok, ktorý každoročne spadá na 1. mája /resp. na noc z 30.4.-1.5./, je dňom oslavy posvätného spojenia Boha a Bohyne, ktorí symbolicky, zo smrti zimy, spoločne vytvárajú nový život. Keď kvety v prírode začnú nádherne kvitnúť do svojej krásy a vtáky začnú spievať svoje ľúbivé volania na párenie, toto je posvätný čas manifestácie nových začiatkov, najmä v súvislosti s láskou, manželstvom, deťmi a hojnosťou. Je to čas uctenia si a oslavy našej vnútornej i vonkajšej krásy, plodnosti (v každom veku), sexuality, zmyselnosti, našeho spojenia s prírodou a schopnosti byť posvätnou nádobou samotného Stvorenia. Toto je čas liečenia a uvoľnenia akejkoľvek hanby či viny okolo našich tiel, našej sexuality, uctievania si samých seba a všetkých prirodzených pôžitkov života. Chcete sa dozvedieť viac o histórii, tradíciách, rituáloch, spirituálnom význame posvätného sviatku Beltane, ako aj o tom, ako si vytvoriť a zasadiť magickú krabičku prianí pre podporu hojnosti vo vašom živote? Pokračujte ďalej v čítaní a dozviete sa všetko potrebné, čo potrebujete vedieť...

Art by Emilia Nora Elina

Beltane je už pred dverami a víta nás vrúcne s pripomienkou pretrvávajúcich síl obnovy Zeme. Festival Beltane je o uctení si Života. Predstavuje vrchol jari a začiatok leta. Energie Zeme sú v tomto období najsilnejšie a najaktívnejšie. Všetok život na Zemi prekypuje silnou plodnosťou a v tomto okamihu v posvätnom Kole roka sa tvorivý potenciál stáva jasnou koncepciou. Na prvého mája je sexualita života a Zeme na svojom vrchole. Hojná plodnosť na všetkých úrovniach je ústrednou témou tohto posvätného festivalu.

Podľa starobylých legiend tento sviatok symbolizuje dievčenský aspekt Bohyne, ktorá dosiahla svoju plnosť. Je prejavom rastu a obnovy, Flóra, Bohyňa jari, májová kráľovná, májová nevesta. Mladý dubový kráľ, ako Jack-In-The-Green, Green Man, sa do nej zamiluje a získa jej ruku. Únia je naplnená a kráľovná mája otehotnie. Májová kráľovná a májový kráľ sú spolu symbolom posvätného manželstva (alebo Heiros Gamos, posvätného manželstva), spojenia Zeme a Neba. A toto zjednotenie si ľudia v priebehu storočí veselo v tento deň pripomínajú. Pretože toto je noc posvätného manželstva. Ide o Lásku a zmyselnosť, vášeň, vitalitu a radosť. A o počatie... Je to brilantný okamih v posvätnom Kole roka na uskutočnenie nápadov, nádejí a snov. A taktiež pre radosť i zábavu...

"Zasaďme záhrady našej budúcnosti, pretože vieme, že to, čo rastie v tme, prerazí cez hustú zem svojou farbou a životom."

Keltské kmene oslavovali #Beltane, aby privítali návrat leta. Prinajmenšom od doby železnej súčasťou osláv boli ohňové obrady, hody a obrady plodnosti. Historicky bol festival uznávaný v celom Írsku, Škótsku a na ostrove Isle of Man, ako aj na mnohých iných miestach noc pred 1. májom stále pripravuje pôdu pre zábavný a fascinujúci Gaelský májový festival, Beltane.

POZN.: Ak nie ste predplatiteľom NAŠICH ČLENSTIEV, môžete sa inšpirovať príspevkom RITUÁLY, AFIRMÁCIE & DENNÍKOVÉ VÝZVY PRE PREBUDENIE VÁŠHO VNÚTORNÉHO OHŇA V RÁMCI FESTIVALU BELTANE.

Beltane sviatok & Bohyne

Beltane ~ 1. máj / polovica jari: výsadba, plodnosť, sexualita - Sviatok 1. mája (euroamerický), Wulpurgisnacht / Valborg / #ValpurginaNoc (nemecký a škandinávsky), Koreňový festival (Yakima), Ching Ming (čínsky), Svätodušný sviatok (holandský),

Prirodzene, s týmto posvätným dňom Kola roka sa spája veľa krásnych Bohýň: slovanská Bohyňa lásky Lada, divoká lovkyňa Artemis, matka, kráľovná a veľkňažné Isis, zmyselná Afrodita a Venuša, magická Rhiannon, prvotná tvorkyňa Shakti, patrónka manželstva Heru, kráľovná kvetov Flóra, milenka a bojovníčka Freya, či mayská Bohyňa plodnosti Xochiquetzal.

Čo je Beltane?

Beltane je starobylý keltský sviatok, ktorý sa odohráva medzi jarnou rovnodennosťou a letným slnovratom. Je to obdobie plodnosti jari s dostatočným dažďom a vytváraním bohatých a úrodných pôd. Pre starých Keltov to bolo obdobie nádeje v nový život, ktorý čoskoro vyplynie zo sezónneho prechodu. #Beltane je zároveň jeden zo štyroch hlavných festivalov starobylého Kola roka.

Vo svojej podstate je Beltane ohňovým festivalom vítajúcim leto a s ním prichádzajúcej radosti a plodnosti. Bolo to obdobie, keď starí Kelti oslavovali "uvoľnenie Slnka", o ktorom sa podľa ich mýtov hovorilo, že bolo "uväznené" počas dlhých zimných mesiacov.

Názov Beltane dostal podľa Bela, známeho tiež ako Belenus, keltského Boha Slnka a ohňa. Bel sa prekladá ako „jasný“ alebo „žiariaci boh“ a gaelské slovo „teine“ znamená oheň. Beltane je teda „jasný oheň“ alebo „žiariaci oheň“.

💡TIP: Ak vás priťahuje téma prebúdzania skutočnej lásky, vedomých vzťahov či posvätného ženstva, pozrite si obsah môjho Online programu >> PREBÚDZANIE VNÚTORNEJ BOHYNE PROSTREDNÍCTVOM ARCHETYPU VENUŠE

Nájdete tam praktické nástroje na určenie natálnej Venuše a hotové rozbory k stiahnutiu k jednotlivým významom tranzitu Venuše pre hlbšie pochopenie vašich vrodených potrieb, vašej túžbe po spojení s konkrétnym typom človeka, ako aj jedinečných prejavov smerom k hojnosti, kreativite a vášni... nechýba ani časť ohľadom posvätnej praxe tantry pre vaše znamenie Venuše⤵️

BELTANE ~ ZAČÍNA SEZÓNA LÁSKY A SPOJENIA

"Láska je najžiarivejšia, transformačná a najintenzívnejšia Sila, ktorá poháňa život."

Život od nás v tomto krásne rozkvitajúcom období žiada, aby sme sa skutočne zamilovali, aby sme sa prejavili s neopomenuteľnou nehou a Láskou ku každej bytosti, ktorá kedy bojovala, aby živila a chránila to, čo si váži - aby sa prostredníctvom kombinácie emočných zemetrasení a spaľujúcej nehy stala impozantnou Láskou.

Aké sú korene vašej krásy? Čo je základom vašej radosti? Aký je prameň vašej sily? Ako si vybudujete svoju kapacitu pre lásku k tomuto životu a k tomuto svetu?

TIP: RECEPT NA VEDOMÝ VZŤAH ~ NAPLŇUJÚCA, AUTENTICKÁ & BEZPODMIENEČNÁ LÁSKA (ILÚZIA ČI MOŽNÁ REALITA?)

"Beltane je tradičný čas na obnovu a prebudenie nášho ohňa... vnútorný oheň, tvorivý oheň, oheň lásky, sexuality a plodnosti ľudí, zvierat, rastlín, krajiny."

Viete, že my všetci máme v sebe element ohňa?

Život je doslova oheň, ktorý horí v našich telách. Naša biológia magicky prijíma energiu v malých prírastkoch, aby sme sa nezapálili. Napriek tomu je až zázrakom, ako tento dynamický element v nás dokáže spontánne vzplanúť, keď sa pre niečo zapálime!

Beltane v keltčine znamená aj „šťastný oheň“. Oheň je už po dlhé generácie súčasťou rituálov beltanových tancov, tancov okolo ohňa a radovania sa zo zázrakov tejto sezóny.

Vďaka tejto informácii nie je teda už žiadnym prekvapením, že pri oslavách #Beltane sú ohne také dôležité. Starí Kelti taktiež verili, že je potrebné podnecovať Boha Slnka k návratu a otepľovať ich krajiny, preto tradične uhasili v tento deň všetky svoje ohniská a potom zapálili špeciálny oheň len pre Beltana.

Čo sa dialo počas Beltane?

Hovorí sa, že plamene, dym a popol špeciálneho ohňa Beltane (#Teineigen) mali ochrannú moc. Ľudia skákali cez plamene alebo žeravé uhlíky, aby sa očistili a podporili plodnosť vo fyzickom, tak aj v tvorivom / duševnom zmysle slova. Páry zvykli preskakovať oheň spoločne a potom sa zaviazali jeden druhému pri tradičnom ceremoniáli nazývanom #Handfasting (obrad "Viazania rúk"), pri ktorom si sľúbili, že sa zaviažu ku vzťahu na „rok a deň“, a po roku sa rozhodli, či ich partnerstvo bude pokračovať manželstvom alebo sa skončí. Počas týchto festivalov Beltane sa často uzatvárali manželstvá.

Beltane bol časom, kedy sa ľudia radovali z návratu úrodnosti pôdy a prírody, tancovali a chodili medzi dvoma táborákmi so svojim dobytkom a domácimi zvieratami s vierou, že dym podporí #plodnosť a silu zvierat a ochráni ich pred chorobami.

Radostný duch osláv Beltane sa rozšíril tiež do hospodárstiev s použitím májových kvetov na ozdobenie dverí, okien, búd a hospodárskych zvierat. Májové kvetiny alebo stromy či kríky (napr. hlohu, jarabiny, cezmíny alebo platanu) zdobené stuhami a kvetmi (niekedy aj sviečkami), boli obľúbenými znakmi osláv #Beltane v niektorých častiach Írska. Pozor: Hloh sa nikdy nesmel priniesť do domu okrem sviatku Beltane - inokedy sa to považovalo za smolu.

Ako pri všetkých dobrých oslavách, aj v prípade Beltane nechýbala hostina. Tradičným jedlom vytvoreným nad posvätným ohňom bol tzv. Beltane Bannock - koláč vytvorený z vajíčok, masla, ovsených vločiek a mlieka, ktorý sa rozdával každému človeku a tiež sa zvykol rozsypať na zem ako obetina a prejav úcty.

Ľudia taktiež nechávali obetiny, ako napríklad mlieko, na prahu domu alebo pri stromoch pre nadprirodzené Bytosti nazývané aos sí (v hrubom preklade niečo ako víly alebo škriatkovia). Tento rituál obetiny pravdepodobne reprezentoval akt uctenia si a zmierenia prírodných Bohov alebo duchov za poskytnutie ich ochrany a zabezpečenie plodnosti.

Aj keď je festival #Beltane tradične spájaný s ohňom, v priebehu rokov sa stal obľúbeným obdobím ľudí na návštevu posvätných studní a prameňov za účelom hľadania liečivých vlastností, ktoré sú s týmito miestami bežne spojené. Rannú rosu v deň sviatku Beltane tiež vyhľadávali a občas aj uchovávali v sklenených fľaštičkách mladé ženy, ktoré verili, že ich zatraktívni, zachová ich mladistvý vzhľad a vylieči všetky kožné ochorenia.

Ľudia si po spoločných oslavách Beltane tradične vzali časť posvätného ohňa, aby ho znovu zapálili v kozuboch vlastných usadlostí a do svojich životov i domovov tak preniesli požehnanie a pozitívne aspekty tohto posvätného ohňa Beltane, Teineigénu.

Toto je taktiež ideálne obdobie na to, aby sme sa zbavili všetkých starých vecí i zvyklostí, ktoré nám už neslúžia.

Zahĺbte sa do najtemnejších zákutí vo svojom vnútri, aby ste si vytvorili priestor pre nové výzvy a poznatky. Tancujte v zlatom svetle Slnka a vítajte tento nový čas hojnosti a mágie. Nech sú vaše záhrady plodné a rieky vašej Duše plynulo s radosťou tečú.

TIP: KOZMICKÁ LÁSKA & VEDOMÝ VZŤAH: SPRIAZNENÉ DUŠE VS DVOJPLAMENE

❣️TIPY NA OSLAVU POSVÄTNÉHO SVIATKU BELTANE❣️

Čokoľvek sa rozhodnete urobiť, pamätajte, že toto je Veľká svadba! Oblečte sa čo najlepšie, najmä vo farbách zelenej, červenej a bielej, a urobte si kvetinovú korunku.

ZAPÁĽTE OHEŇ

Choďte von a bezpečne si urobte táborák s rodinou alebo priateľmi. Prineste čerstvé jedlá z miestnych záhrad, aby ste sa spolu najedli a poďakujte svojej komunite tým, že ich spojíte. Ak nemôžete mať bezpečne oheň vonku, zapáľte si sviečku na počesť Bohyne/Boha ohňa vo vašom vnútri!

VYTVORTE OLTÁR

Závoj medzi svetmi je počas Beltane tenký a Bytosti z iných sfér ho často navštevujú! Vytvorte im pri návšteve malý #oltár, naplňte ho farebnými kvetmi, zrelými vôňami a sladko chutiacimi jedlami. Ozdobte svoj domov a / alebo oltár zeleňou - najmä s konármi hlohu, jarabiny a brezy. Než niečo vezmete, požiadajte strom o povolenie.

UROBTE SI KYTICU / VENIEC Z LÚČNYCH KVETOV

Kvetiny, kvety a ďalšie kvety. Toto je festival Flóry. Sezóna srší kvetmi, prečo nimi neozdobiť aj seba a svoju rodinu! Spojte dlhé trávy a stonky s kvetmi... prípadne spievajte pri tom piesne po celom svojom okolí. Vyrobte si kvetinovú korunu, ktorú budete nosiť - najbežnejšia zo všetkých je sedmokráska. Vyrobte si tradičný kvetinový košík alebo kyticu. Naplňte ju zeleňou a všetkými kvetmi a bylinkami, ktoré nájdete. Kým tak urobíte, myslite na ich magické a liečivé vlastnosti a uctite ich. Darujte to niekomu, koho máte radi.

Ďalšie inšpirácie: Kúpte si čerstvé rezané kvety, zasaďte semená pre nové kvety do kvetináčov alebo vašej záhrady, pite čaj z lupeňov kvetov, urobte si kúpeľ z lupeňov kvetov, rozmiestnite lupienky kvetov po celom dome, vytvorte girlandu, noste kvetinový parfum alebo zmes olejov. Nechajte kvety naplniť váš deň.

OZDOBTE STROM STUHAMI

Beltane je ideálny čas ísť niekam von a ozdobiť strom. Najmä stromy ktoré sú úzko spojené s Beltane ako hloh, jarabina alebo breza - Duch stromu vás rád privíta, nech už je to akýkoľvek druh stromu. Sadnite si s ním, rozprávajte sa s ním, tancujte okolo neho, uctite si jeho silu a plodnosť. Na jeho vetvy konárov zaveste stuhy, každá stužka bude predstavovať vaše prianie alebo modlitbu.

SPÁĽTE SVOJ "STARÝ PRÍBEH"

Napíšte zoznam všetkých svojich negatívnych zážitkov, "starých bojoch" a zranení z minulosti, ktoré ste pripravení uvoľniť. Zamyslite sa nad akýmikoľvek vzorcamimi, zvykmi alebo výzvami, ktoré sa objavili počas zimných a jarných mesiacov. Na konci svojho zoznamu napíšte zámer uvoľnenia, ako je napríklad tento:

„Drahá Bohyňa, týmto teraz uvoľňujem do tvojej láskavej starostlivosti všetky svoje vzorce, ktoré už neslúžia môjmu najvyššiemu dobru, na liečenie, čistenie a transmutáciu. Som voľný/-á. Som požehnaný/-á. A tak to je."

Zoznam bezpečne spáľte v ohňovzdornej nádobe a odovzdajte jeho popol zemi alebo rieke či potoku, ak ste v jeho blízkosti.

POSTAVTE SVOJ MÁJ

To sa dá urobiť v malom aj veľkom meradle. Drevené palice / varešky fungujú taktiež úžasne pre každého človeka, ktorý si praje vytvoriť v domácich podmienkach vlastnú májku s kvetmi a stuhou.

Stavanie Mája / májky je obľúbeným a známym aktom oslavy sviatku Mája v mnohých európskych kultúrach. Dokonca i v našich končinách je už dlhé roky zvykom stavať Máje v strede námestí miest a obcí, ktoré sú následne doplnené o Májové oslavy.

Pri stavaní Májov bol tradične hlboko do zeme vložený falický stĺp, často vyrobený z brezy, ktorý predstavuje Božiu moc. Veniec z kvetov na vrchu májky predstavuje ženský posvätný princíp, úrodnú Bohyňu. Jeho farebné stuhy a následný tanec tkania symbolizujú špirálu života a symbolické spojenie Bohyne a Boha, spojenie medzi Zemou a Nebom.

Farby Beltane sú zelená, červená a biela / strieborná. Zelená farba predstavuje rast, hojnosť a plodnosť. Červená predstavuje silu, vitalitu, vášeň a energiu. Biela predstavuje čistotu a moc rozptýliť negativitu.

Toto je krásny čas uctiť si aspekt Boha & Bohyne vo vás a okolo vás. Začnite vytvorením oltáru. Umiestnite na tento oltár obetinu z kvetov, ovocia a čohokoľvek, čo vám predstavuje plodnosť, sexualitu a posvätné manželstvo Boha & Bohyne.

TIP: AKO NA JAR VYČISTIŤ ENERGIU VÁŠHO DOMOVA & NÁVOD NA VYTVORENIE OLTÁRU

UROBTE SI SVOJ BELTANE RITUÁL

Beltane je bohatý na mágiu, najmä v oblasti plodnosti a lásky. Napíšte svoj úmysel alebo želanie na kúsok papiera a sfúknite ho symbolicky do vetra alebo ho zaspievajte a nechajte vietor, aby vaše slová preniesol do Vesmíru.

VYROBTE SI MAGICKÚ KRABIČKU ŽELANÍ

Beltane je vhodný čas na uvedenie našich nádejí, snov a túžob do života. K dispozícii je skutočne krásne #kúzlo, ktoré vám ich pomôže uskutočniť.

Budeme potrebovať:

  • Malá plytká kartónová krabica /poslúži aj krabica na topánky

  • Lupene ruží

  • Slnečnicové semená a / alebo mak

  • Papier

  • Kus vŕbovej kôry alebo kúsok vŕby, žaluď alebo dubový list

  • Niečo, čo predstavuje vaše želanie (viď nižšie)

Vezmite kúsok papiera a napíšte naň svoje želanie, zatiaľ čo si vizualizujete svoje želanie ako ožíva a rastie. Môžete to urobiť sami, s priateľmi alebo ako rodina. Ak chcete, ozdobte veko škatule symbolom Trojitého Mesiaca, pentagramom, srdcom alebo akýmkoľvek symbolom podľa vášho výberu.

Na veku krabice prepichnite niekoľko otvorov - to pomôže vášmu želaniu / rastlinám rásť. Vezmite svoju škatuľu a prisypte do nej trochu zeme. Vložte svoje papierové želania, symbol želania (pozri nižšie) a semená / kôru / žaluď. Prikryte ďalšou vrstvou zeme.

Zmiešajte okvetné lístky ruží so semenami a rozsypte ich na vrch. Prikryte poslednou vrstvou zeminy a na vrch položte veko, pričom ponechajte dostatok zmesi ružových okvetných lístkov a semien, aby sa pri vysádzaní rozsypali na hornú časť krabičky.

Zasadenie vašej krabičky želaní

Najlepší čas na vysadenie vašej krabičky želaní je tesne po čerstvých očistných dažďoch, pretože vám to dá signál na nový jasný štart. Ak je však suché obdobie, stačí zem predtým dobre poliať. Vykopte dieru asi o 5cm hlbšiu ako je vaša krabica želaní a opatrne ju položte do zeme, pričom sa sústreďte na svoje zvolené želanie a vizualizujte si ho, ako sa plní. Predstavte si, že vaše želanie rastie s kvetmi siahajúcimi k oblohe. Keď zakrývate krabicu zemou, povedzte nahlas:

„Sen, ktorý leží v zemi, sa teraz prebúdza. Sny čo doteraz spali, prebúdzajú sa teraz k životu. Hviezdy čakajú rovnako ako ja. Rastú vo svojej Pravde a Sile, smerom k oblohe.“

Ak nemáte záhradu, môžete si vyrobiť mini hrniec na želanie, ktorý môže nechať na rímse okna a funguje rovnako dobre. Krabicu stačí vymeniť za terakotový hrniec - jedno želanie a jeden symbol na hrniec podľa rovnakých pokynov ako vyššie. Pamätajte, že tieto želania sa majú používať iba pre pozitívne zámery a s tým, aby sme neoplyvňovali slobodnú vôľu toho druhého.

Navrhované symboly pre vaše želanie:

Láska & Manželstvo - perník

Nová práca - medená minca

Hojnosť - strieborná minca

Zložitá úloha - rukavice

Teplo & Domov - náprstok

Hľadanie pravdy - vetvička rozmarínu

Zdravie, liečenie, obnovená sila - modrá a zelená stuha prepletená

Šťastie, veľa šťastia - škoricová tyčinka

Hľadanie vedomostí - jablko

Nájdenie strateného predmetu - pierko

Ochrana - kľúč (starý železný kľúč je najlepší, ak ho máte)

V tejto sezóne, bez ohľadu na náš vek, oslavujeme svoju vnútornú mladosť.

Toto je vhodný čas na cestu alebo hľadanie, osvojenie si nových zručností, precvičenie rovnováhy starostlivosti o seba a poskytovania starostlivosti. Hľadáme inšpiráciu bublajúcu v našich útrobách - v našej genialite - v tom, čo sa má prejaviť v nás samých.

Ako vidíte, milí Priatelia, možností k oslave jedného z najvýznamnejších sviatkov Kola roka, Beltane, je neúrekom. Je už len na vás, na vašich možnostiach a osobných preferenciách ako sa rozhodnete uctiť si tento sviatok posvätnej Lásky, plodnosti, obnovy a prebudenia vnútorného ohňa v nás.

Užite si tento deň v prírode, tancujte s priateľmi, jedzte chutné čerstvé jedlo a poďakujte za všetky požehnania, ktoré už sú vo vašom živote, ako aj za všetky tie, ktoré ešte len prídu.

V každom prípade, prajem vám všetkým požehnaný sviatok Beltane, nech Láska vládne v srdci každého z nás... a tak to je!

S Láskou,

P.S.: Ak sa vám tento príspevok páčil a túžite ho zdieľať, urobte tak prosím, v jeho kompletnom znení aj s uvedením zdroja / linku. Kopírovanie článku, ako aj jeho jednotlivých častí je dovolené iba so súhlasom autora! Ďakujem❤️🙌🏼!

Prechádzate náročným obdobím a radi by ste získali väčšiu jasnosť v tom, v akých VIBRAČNÝCH ENERGIÁCH SA AKTUÁLNE NACHÁDZATE, a ako postupovať ďalej, aby ste sa viac priblížili k poslaniu svojej Duše a objavili svoj povestný BOD ŠŤASTIA? Objednajte si svoj osobný výklad KARMICKEJ ASTROLÓGIE & CESTY DUŠE >> Bližšie info v časti ONLINE SLUŽBY