Emilia Nora Elina

Dec 15, 20237 min

ZIMNÝ SLNOVRAT / POSVÄTNÝ SVIATOK YULE (22. DECEMBER 2023): DUCHOVNÝ VÝZNAM & RITUÁLY

Aktualizované: Dec 25, 2023

Zimný slnovrat bol odnepamäti časom veľmi uznávaným a oslavovaným v mnohých kultúrach po celom svete. Tento posvätný čas symbolicky reprezentoval smrť a znovuzrodenie Slnka. Svetlo Slnka začína počas Zimného slnovratu svoj nový slnečný cyklus. Jeho lúče presvetľujú tmu a vyživujú zárodok nového života, čo sa odráža v prírode v symbolike semien "pochovaných" v temnote Zeme, aby sa na jar opäť vynorili a prebudili so životodarnými lúčmi Slnka. Zimný Slnovrat 2023 nastáva 22. decembra a je najdlhšou nocou celého roka; je to most k novému životu a obnove, ktorý je tvorený svetlom sveta už po tisíce rokov. Vzhľadom na jeho hlboký spirituálny význam existuje veľa sviatkov založených za účelom oslavy Slnovratu. V našej západnej kultúre, v ktorej dominuje prevažne kresťanstvo, je tento sviatok známy ako Vianoce. Ak sa však pozrieme hlbšie do histórie našich predkov, nájdeme zmienku o posvätnom sviatku starobylého Kola Roka nazývanom Yule, ktorý jedným z tých najstarších zimných osláv na svete, ktoré sa oslavujú práve na Zimný slnovrat. V súčasnosti je sviatok Yule do značnej miery synonymom pre Vianoce, aj keď jeho význam je zásadne odlišný od významu kresťanského sviatku. Chcete sa dozvedieť viac o tom, ako využiť tento mocný čas ku svojej transformácii a spirituálnemu posunu v živote? ˇPokračujte ďalej v čítaní...

Art by Emilia Nora Elina

Výraz „Yule“ pochádza zo staroangl. slova geol, ktoré má spoločnú históriu s ekvivalentným slovom zo starej nórčiny, jól. Obidve tieto slová odkazovali na zimný sviatok sústredený okolo Zimného slnovratu, ktorý tradične znamenal polovicu zimnej sezóny. Po Slnovrate – najkratšom dni v roku – sa dni opäť začínajú predlžovať, takže sa predpokladá, že starobylý sviatok Yule bol oslavou opätovného objavenia sa Slnka a znovuzrodenia úrodnej zeme.

Oslava Yule je jednou z najstarších zimných sviatkov na svete. Starovekí ľudia boli lovci a väčšinu času trávili vonku. Ročné obdobia a počasie zohrali v ich živote veľmi dôležitú úlohu. Zvyky a tradície spojené s Vianocami sa značne líšia. Najčastejšie oslava pozostávala z výdatnej hostiny a všeobecnej zábavy, ktorá zahŕňala plavbu na plachetnici (koledovanie), pitie a tanec.

Neskôr, keď na Britské ostrovy prišlo kresťanstvo, kresťania prijali aspekty pohanského sviatku oslavy narodenia Krista. Keď sa kresťanstvo začalo šíriť v 4. storočí, Vianočný sviatok bol stanovený pápežom Júliusom I. na 25. decembra, aby sa zosúladil s rímskym pohanským sviatkom Dies natalis solis invicti, „Narodeninami nepremožiteľného Slnka“. Zvyšok je história.

Sviatok Zimného slnovratu oslavuje prítomnosť Ducha a silu viery a nádeje, že sa naše vízie budúcnosti manifestujú a prejavia. Je to čas trpezlivosti, symbolicky časom oplodnenej ženy, nastávajúcej matky, ktorá síce cíti dieťa vo svojom vnútri, ale musí ešte počkať, kým sa zrodí do fyzického života. Pod povrchom zeme všetko v sladkom objatí ticha spí. Semená odpočívajú v pozastavenej animácii a zvieratá hibernujú.

V najtemnejšej časti roka, keď sú dni najkratšie, nás príroda žiada, aby sme spomalili a vychutnali si šálku teplého čaju či horúcej čokolády, strávili spoločný čas so svojimi blízkymi, a možno v tomto období radšej počúvali ako rozprávali.

ZIMNÝ SLNOVRAT 2023 / YULE: DUCHOVNÝ VÝZNAM

Počas tohto ročného obdobia oslavujeme konce a začiatky. Poniektorí veriaci spájajú Zimný slnovrat s narodením Ježiša. Iní považujú tento deň za „zrodenie Slnka“. Existujú tiež podobnosti medzi duchovným významom Zimného slnovratu a týmto obdobím ročného prechodu.

# OBJATIE TEMNOTY V NÁS

V tomto ročnom období sa zdá, že tme sa nedá vyhnúť. Pre väčšinu obyvateľstva na severnej pologuli to reprezentuje čas, kedy svoje dni začíname a končíme v tme, preto niet divu, že nálada v tomto zimnom období klesá.

Zimný slnovrat v skutočnosti znamená koniec temnoty a pomalú túru k dňom vačšieho svetla. Po tejto duchovnej noci sa počet hodín denného svetla, ktoré vidíme, predĺži. Duchovný význam Zimného slnovratu vo svojej symbolike reprezentuje „tmu“ a trpezlivé čakanie na „svetlo“. Zimný slnovrat znamená posledné chvíle pokojnej samoty, ktoré zažívame pred príchodom rušnejšieho obdobia jari.

Počas tohto obdobia sme povzbudzovaní k tomu, aby sme si ešte užili ticho, kým ho máme. Duchovný význam Zimného slnovratu je založený na presvedčení, ktoré už všetci dôverne poznáme – je to koncept za frázou „Pred úsvitom je vždy najväčšia tma“.

# PREBÚDZANIE SVETLA

Ak jedna polovica duchovného významu Zimného Slnovratu je tma, potom druhá je svetlo. Tento moment sa môže zdať vzdialený od akéhokoľvek jarného slnečného svitu a celú večnosť od dlhých letných nocí – ale nie je úplne to tak.

Zimný slnovrat je najkratší deň, aký počas roka zažijeme. Vieme, že aj keď to môže byť na začiatku len zopár sekúnd viac, na ceste je každopádne viac a viac svetla. Trpezlivosť je jednou z hlavných tém v tomto ročnom období, žiarivé lúče slnka a ľúbivejšie teplé dni sa vracajú postupne späť, jednoducho potrebujeme vydržať. Počas tohto obdobia taktiež rozvíjame našu schopnosť dôvery, že "to lepšie" je už na ceste k nám.

To sa odráža tiež v prírode, keď sa zvieratá ukladajú do hibernácie počas najtemnejších častí roka. Trpezlivo čakajú, kým sa im do života vráti svetlo. Tak ako tma symbolizuje fyzické aj duchovné „konce“, duchovným významom svetla sú nové začiatky.

Duchovní ľudia využívajú toto ročné obdobie na to, aby sa "pozreli" do svojej budúcnosti a naplánovali si, aké nové začiatky si prajú zažiť v novom slnečnom roku.

Ako prijať a uvítať v našich životoch duchovný význam Zimného slnovratu?

Najlepší spôsob, ako prijať duchovnú energiu Zimného slnovratu, je prijať svetlo i tmu súčasne ako neoddeliteľnú súčasť Jednoty, a vychutnať si oba protipóly. Výhody jedného nemusia byť zákonite pádom toho druhého. Oba protipóly nám umožňujú rásť, len rôznymi spôsobmi.

Ak hľadáte spôsob, ako sa spojiť s duchovným významom Zimného slnovratu, môžete napríklad venovať 15 minút obom stranám protipólov pri východue Slnka, aby ste sa pozreli dovnútra a zamysleli sa najprv nad rokom, ktorý uplynul, a potom nad rokom, ktorý príde.

# NOVÉ SVETLO

S prvým východom Slnka počas Zimného slnovratu sa začína nový slnečný cyklus. Slnečné svetlo konečne ukončuje najdlhšie obdobie tmy v roku. Nové začiatky sú už tu, spirituálne založení ľudia v tejto fáze podporujú rituály založené na oslavu / zrodenie Svetla.

Ak sa chcete zapojiť do tejto oslavy symbolického zrodenia Slnka, môžete zapáliť sviečky alebo dokonca vatru. Ak by ste chceli prijať plný duchovný význam Zimného slnovratu, môžete rituálne spáliť svoje problémy a strasti minulosti, ktorú by ste chceli zanechať. Či už sú to obrázky, fotky, staré poznámky alebo dokonca myšlienky napísané na papieri, tým, že ich hodíte do ohňa, a umožníte svetlu, aby odnieslo a transformovalo vašu temnotu.

Využite tých pár hodín denného svetla navyše, ktoré máme počas Zimného slnovratu. Trávte čas vonku, ak je to možné a spojte sa s prírodou bez ohľadu na počasie. Slnečné lúče aj cez oblaky prospievajú nášmu duševnému a fyzickému zdraviu, nielen duchovnej pohode.

Keď trávime toľko dní v tme, sme nútení nájsť spôsoby, ako prosperovať bez ohľadu na svetlo. Súčasťou duchovného významu Zimného Slnovratu je teda naše vnútorné svetlo.

Okrem používania sviečok, lámp a ohňa na osvetlenie vášho priestoru si nájdite chvíľku a všímajte si svetlo, ktoré šírite. Je to jasne žiarivé alebo slabo blkotajúce svetlo? Zimný slnovrat je ideálnym časom na precvičenie rozjasňovania vlastného vnútorného svetla, ako aj čas na zdieľanie s ostatnými, aby ste tým pomohli rozjasniť aj ich temnotu.

Objatie temnoty sa dá aplikovať aj doslova. Väčšinu času sa vyhýbame tme a zaplavujeme sa umelým svetlom. Keďže duchovný význam Zimného slnovratu zahŕňa aj tmu, môžete týchto pár dní brať ako príležitosť, ako sa cítiť pohodlne aj bez svetla.

Môžete to praktikovať zhasnutím všetkých svetiel a zatiahnutím závesov vo vašom domove. V úplnej tme sa môžete pomocou vlastných zmyslov spojiť so svetom okolo vás, rovnako ako pri meditácii. Môžete sa tiež držať ďalej od obrazoviek, monitorov a čohokoľvek, čo vytvára umelé svetlo, a nechať sa namiesto toho celý deň ovládať energiou Slnka a Mesiaca.

Zimný slnovrat je veľmi duchovný čas. S niekoľkými rituálmi alebo chvíľami reflexie môžete aj vy osláviť tento prechod z tmy do svetla. Môžete sa naučiť naladiť na vlastnú interpretáciu vnútorného svetla a tmy. Počas Zimného slnovratu sa zamerajte na ovládanie a prijímanie toho, čo oba protipóly ponúkajú.

V nasledujúcej časti uvediem zopár jednoduchých tipov & rituálov na oslavu Zimného slnovratu, ktoré vám môžu pomôcť zamyslieť sa nad minulosťou a uvoľniť všetko to, čo ste už prerástli, aby ste mohli rok 2024 začať tou správnou nohou!

JEDNODUCHÉ TIPY & RITUÁLY NA OSLAVU ZIMNÉHO SLNOVRATU

# 1 OBRAD PÁLENIA

Oheň je vnímaný ako zdroj očisty a znovuzrodenia, a v mnohých kultúrach symbolizuje múdrosť a poznanie. Z tohto dôvodu vykonanie obradu pálenia vám môže pomôcť pripraviť sa na úspech. Napíšte si na papier veci, ktorých sa chcete zbaviť: zranené city, pretrvávajúca zášť, toxický vzťah alebo čokoľvek iné, čo vás brzdí. Spáľte každý kus papiera jeden po druhom a zamerajte svoj zámer na oslobodenie sa od týchto emocionálnych ukotvení. „Smrť“ týchto kúskov papiera uvoľňí cestu „zrodeniu“ pozitívnejšej budúcnosti. Len nezabudnite pri pálení na bezpečnosť, najlepšie na otvorenom priestranstve!

# 2 VYDYMOVANIE

Vydymovanie je starodávna duchovná prax používaná na očistenie priestoru i aury človeka od negatívnych energií, zlepšenie nálady či zmiernenie stresu. Aj keď je proces vydymovania sám osebe prospešný rituál, bol by to tiež skvelým spoločníkom k predošlému obradu pálenia! V súčasnosti nájdete obrovské množstvo posvätných vydymovacích zväzkov rôznych typoch: šalvia, céder, borievka, rozmarín a ďalšie. Biela šalvia je jednou z najbežnejších bylín používaných pri vydymovaní a je tiež známa svojimi čistiacimi a liečivými vlastnosťami. Vyčistite negativitu a tažké energie zapálením jedným z týchto posvätných vydymovacích zväzkov. V tomto článku nájdete podrobný postup ako na to >> POSVÄTNÝ RITUÁL VYDYMOVANIA PRIESTORU A AURY BIELOU ŠALVIOU.

# 3 ZAPISOVANIE DO DENNÍKA

Zapisovanie do denníka je vynikajúcim postupom pri stanovovaní zámerov, pretože vás povzbudzuje k tomu, aby ste si našli čas, posadili sa a popremýšľali spôsobom, ktorý sa v zbesilom tempe každodenného života často prehliada. Vezmite svoj denník a pero a začnite písať! Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob zapisovania do denníka. Je to jednoducho o tom, ako vyjadriť svoje myšlienky slovami. Čo ste tento rok urobili správne? Čo by ste chceli urobiť inak? V čo dúfate v nasledujúcom roku? Čo si myslíte, že vám stojí v ceste? Veci, ktoré napíšete, vám pomôžu zamerať váš čas a energiu na to, čo je pre vás skutočne dôležité.

# 4 ZAPÁĽTE SVIEČKY

Ako už bolo spomenuté, Zimný slnovrat označuje návrat svetla a pripomína nám, že práve vtedy, keď sme si mysleli, že v našom živote už nemôže byť väčšia tma, sa na konci vášho tunela objaví svetlo. Zapáľte sviečku a sústreďte sa na blikajúci plameň, dovoľte si v mysli objať teplo a žiaru, ktorú táto sviečka poskytuje. Predstavte si plameň ako symbol budúceho roka. Zvážte, ako chcete, aby váš vlastný plameň rástol a ako rozšírite svoje svetlo do sveta. Ak robíte tento rituál s ostatnými, zapáľte jednotlivé sviečky a potom sa striedajte v zdieľaní svojich nádejí.

Staroveké sviatky Slnovratu boli poslednými veľkými sviatkami predtým, ako sa počas drsných zimných mesiacov dostavil nedostatok jedla. Zimné festivaly pokračujú aj dnes, doplnené bohatými jedlami, tancom a spevom a kvalitne stráveným časom s blízkymi. Môžete usporiadať svoj vlastný slnovratový večierok tým, že pripravíte slávnostnú večeru svojim milovaným blízkym. Toto je čas hodovať, jesť, piť a byť veselý!

Bez ohľadu na to, ako sa rozhodnete osláviť Zimný slnovrat, využite tento mocný čas Slnka v Kozorožcovi múdro. Položte základy svojej budúcnosti tým, že si uctíte všetko, čo ste zažili a kde ste boli, ako aj to, kam chcete ísť. Len sa uistite, že udržíte časť ambicióznej energie kozy /symbol Kozorožca/ nažive, keď Slnko urobí svoj ďalší krok vpred!

Požehnaný čas Zimného slnovratu vám všetkým prajem!

S Láskou,

Prechádzate náročným obdobím a radi by ste získali väčšiu jasnosť v tom, v akých VIBRAČNÝCH ENERGIÁCH SA AKTUÁLNE NACHÁDZATE, aké nové príležitosti a výzvy vás čakajú v novom roku 2024, a ako postupovať ďalej, aby ste sa viac priblížili k poslaniu svojej Duše? Objednajte si svoj osobný výklad TAROTOVÉHO ARCHETYPU & OSOBNEJ VIBRÁCIE ROKA >> Bližšie info v časti ONLINE SLUŽBY