Emilia Nora Elina

Mar 17, 20229 min

CESTA ZASVÄTENIA II. ~ PREBUDENIE & INVOKÁCIA ARCHETYPU "VEĽKŇAŽNÁ"

Aktualizované: Feb 16, 2023

V predošlých častiach tejto série sme si hovorili o tom, ako vznikol tarot, a čo sú tarotové archetypy, ale aj o tom, že každá z jednotlivých kariet Veľkej arkány má hlboký spirituálny význam, ktorý vieme efektívne aplikovať na našej vlastnej Ceste zasvätenia. V tejto časti sa budeme podrobnejšie venovať ďalšej karte v poradí, Veľkňažnej. Archetyp Veľkňažnej reprezentuje pokojnú, prijímajúcu a senzitívnu Ženu, ktorá je ukotvená v priestore i čase. Je vládkyňou Vyššieho Vedomia, a je obdarovaná schopnosťou vnímať Život skrze väčšie vzdialenosti a obšírnejšie priestory. Jej vízie sú žiarivé pavučiny Svetla, ktoré sa časom prejavia ako mnohostranné klenoty vo svete formy, fyzickej manifestácie. Spojená so živlom vody, chladnou, temnou, tekutou energiou, silou Mesiaca, Velkňažná je večnou Matkou Života. Čisté svetlo jej Ducha je nekonečné... ste pripravení vstúpiť na Cestu zasvätenia s touto mocnou Silou posvätného ženstva? Samozrejme, že ste. Inak by ste neboli na týchto stránkach. Tak poďme na to...

Traduje sa, že tarotové karty sa používali už od ďalekého stredoveku, a možno aj dlhšie. Sú predkami moderných hracích kariet a hoci tvrdenie o ich dávnych koreňoch môže byť spochybnené, nie je pochýb o tom, že symbolika tarotových obrazov je hlboko vnorená do náboženskej mystiky mnohých kultúr: židovských, kresťanských, súfijských, hinduistických, egyptských, budhistických, a pravdepodobne aj mnohých ďalších. Ich synkretická zmes múdrosti je vskutku univerzálna, stačí si naštudovať ich význam, aby ste pochopili hlboký duchovný odkaz, ktorý nám prinášajú. Bez ohľadu na to, k akémukoľvek systému viery sa hlásite, tarotové karty prinášajú úžasný spôsob, ako odhaliť základnú pravdu o akejkoľvek danej situácii, vďaka čomu sú mocnými - a obľúbenými - nástrojmi na spirituálnej ceste.

V tomto príspevku teda pokračujeme v našej sérii o tarotových archetypoch, a spoločne sa vyberieme na Cestu zasvätenia s kartou Veľkňažnej. Napriek tomu, že je to technicky tretia karta v sérii, reprezentuje ju číslo dva /Cesta začína archetypom Blázna (0), po ktorom nasleduje archetyp Mága (1)/.

Už z prvého nahliadnutia na kartu vidíme, že Veľkňažná sedí na jednoduchom tróne medzi dvoma oltármi: čiernym a bielym. Máme tu teda prvé uznanie duality v Tarote. Blázon predstavoval prítomnosť v jedinečnom okamihu, ktorý je teraz, a Mág predstavoval sebarealizáciu v tomto okamihu, aby bol kontinuálny s prírodnými silami, a tým vykonal skutočnú vedomú akciu, aby uskutočnil zmenu vo svete. Veľkňažná však predstavuje prvú praktickú výzvu pri akejkoľvek akcii: rozhodnúť sa, čo robiť.

ARCHETYP VEĽKŇAŽNEJ

Veľkňažná je stelesnením múdrosti ľudstva a čistého dychu "loga" (#Logos je výraz v západnej filozofii, psychológii a náboženstve odvodený z gréckeho slova, ktoré má rôzny význam „dôvod“, „prosba“, „názor“, „očakávanie“, v jungovskej psychológii predstavuje princíp rozumu a úsudku). Podľa mystických učení je to práve Ona, ktorá vyslovila prvé slovo, ktoré bolo kedy povedané.

Veľkňažná je ženským princípom stelesneným v Bohyni Isis, Ishtar, Márii... je tou, ktorá drží kľúč k znovuzrodeniu: k zrodeniu nového Vedomia.

VÝZNAM ČÍSLA DVA

Karta Veľknažnej v rámci veľkej arkány nesie číslo dva. Perfektný symbol pre číslo dva sa nachádza v symbolike Jin a Jang. Dokonalá rovnováha dualít, harmonický život, pričom každá z nich si zachováva nedotknutú identitu. Zrkadlené symbolmi dvoch kontrastných stĺpov zobrazených na karte Veľkňažky. Číslo dva popisuje, ako zdanlivo protikladné alebo protichodné sily môžu byť, no v skutočnosti v prírodnom svete sú komplementárne a vzájomne prepojené,

Číslo dva tiež súvisí s Hermetickým princípom polarity:

Všetko je duálne; Všetko má póly; Všetko má svoju dvojicu protikladov; Podobné a nepodobné sú rovnaké; Protiklady sú svojou povahou identické, ale rozdielne v miere; Stretávajú sa extrémy; Všetky pravdy sú iba polopravdy; Všetky paradoxy môžu byť zmierené.

Význam čísla dva je tiež číselným vyjadrením Karmy. Na rozdiel od všeobecného presvedčenia, #Karma sa nevzťahuje výlučne na osud. Karma, zjednodušene povedané, odkazuje na príčinu a následok. Číslo dva teda predstavuje Univerzálny zákon príčiny a následku. Každá príčina má svoj následok; Každá akcia má svoju reakciu; Všetko sa deje podľa zákona. Existuje veľa príčinných súvislostí, ale zákonu nič neunikne.


 
Na Ceste Zasvätenia predstavuje tento archetyp Veľkňažnej prevažne osamelú cestu, cestu hlbokého poznania, spájania sa so svojim podvedomím, svojimi najhlbšími zákutiami Duše... Až kým jedného dňa nestretna svojho Mága...

VELKŇAŽNÁ ~ SYMBOLIKA & VÝZNAMY


 
DVA STĹPY

Čierny a biely stĺp zobrazený na karte Veľkňažnej predstavujú dva biblické stĺpy, ktoré stáli na verande Šalamúnovho chrámu, prvého chrámu v Jeruzaleme. V podstate predstavuje „životnú silu“ odvodenú z Hermetického princípu polarity. Ukazuje, že opozitné sily sú potrebné na spoločné vytvárenie, formovanie a nastolenie novej skutočnosti. Symbolika stĺpu hovorí o potrebe rovnováhy. Namiesto toho, aby sme videli veci vľavo alebo vpravo, čierne alebo biele, môžme zvážiť nový pohľad, novú kvalitu, tretiu možnosť s novou a odlišnou perspektívou.

Stĺpy sú súčasťou hbokej symboliky samotného Šalamúnovho chrámu. Šalamún, tiež nazývaný ako Jedidiah, bol podľa hebrejskej Biblie, Starého zákona, či Koránu rozprávkovo bohatým a múdrym izraelským kráľom, ktorý nastúpil na trón po svojom otcovi, kráľovi Dávidovi. Podľa legendy bol kráľ #Šalamún nielen najmúdrejším mužom v krajine, ktorý disponoval tými najneobyčajnejšími magickými schopnosťami.

Kráľ Šalamún sa taktiež spája s dvoma hebrejskými skriptami nazvanými Šalamúnove kľúče. Tieto rukopisy sú zlúčením židovskej kabbaly, arabskej alchýmie a grécko-rímskej mágie raného a neskorého staroveku.

Písmo I obsahuje zaklínadlá, vzývania a kliatby na privolanie duchov mŕtvych, aby ich prinútil konať svoju vôľu. Opisuje tiež, ako nájsť ukradnuté veci, stať sa neviditeľnými, získať si priazeň a lásku atď.

Písmo II popisuje rôzne očistné rituály, ktorými by sa mal dotyčný, ktorý s týmito kľúčmi pracuje (nazývaný „exorcista“) podrobiť, ako by sa mal obliecť, ako by mali byť konštruované magické nástroje používané pri ich rituáloch a aké obete by mali byť duchom prinesené.

Čierny stĺp s písmenom B

B = „Boaz“, je označenie jedného z dvoch čelných stĺpov Šalamúnovho chrámu. Podľa legendy sa tento stĺp označuje ako „ten, v ktorom je sila“. Hebrejský výraz Boas znamená „rýchly (rýchlosť)“, alebo „svižný (svižnosť)“. Meno Boas nájdeme aj medzi biblickými postavami. Bol kniežaťom ľudu, ktorý bol prastarým otcom kráľa Dávida, otcom kráľa Šalamúna. V modernej mystike predstavuje čierny stĺp (Boaz) „negatívne“ a posvätné ženské aspekty ako je #intuícia a mystérie.

Symbolizuje živel vody a zeme (poháre a pentagramy v malej arkáne).

Biely stĺp s písmenom J

J = „Jachin“ bol názov pravého z dvoch čelných stĺpov Šalamúnovho chrámu. Podľa legendy sa tento stĺp označuje ako „Boh stavia / zakladá“. Predstavuje „pozitívny“ a posvätný mužský princíp rozumu. V malej arkáne symbolizuje prvky vzduchu a ohňa (meče a palice).

Symboliku stĺpov nájdeme tiež na kartách veľkej arkány: V #Pustovník a XI #Spravodlivosť.
 

POZÍCIA ZOBRAZENIA POSTAVY

Veľkňažná sedí v strede medzi dvoma protikladnými piliermi, so zrakom upriameným vpred. Táto pozícia hovorí o tom, že Veľkňažná nielenže vyvažuje oba protiklady, ale zároveň spája to, čo sa zdalo byť oddelené a odlišné. Poloha upriamenia sa vpred znamená kognitívny prístup a vnútorné duševné procesy.

Jej telo je celé zakryté látkou, okrem očí, tváre a krku. To znamená, že môžeme inštinktívne rozpoznať vyššiu pravdu a poznanie, keď ich začujeme. Intuitívne súvisí s jej frekvenciou / vibráciami. Je spojením, kanálom medzi vnútorným a vonkajším svetom. Hmotným svetom a éterickým svetom. Je tu, aby nám povedala, že božské / #okultné poznanie je všade okolo nás. Vždy k dispozícii. No zároveň skryté "na očiach". Počujeme, ale nepočúvame. Pozeráme, ale nevidíme. Spôsob, ako môžeme dosiahnuť spojenie s vyšším poznaním aj my, je prepojenie rozumu a intuície, vedeckých poznatkov a mystických skúseností.

ZÁVOJ

Podľa Biblie bola v Šalamúnovom chráme hrubá opona oddeľujúca Sväté miesto od Svätyne svätých (Nový Zákon, 6:19; 9: 3 a 10:20), ktorá sa označuje ako „závoj“.

Kresťanskí teológovia tvrdia, že závoj znamenal rozdelenie medzi človekom a Bohom.

Závoj v tejto symbolike reprezentuje iné svety. Nefyzickú rovinu (roviny) mimo hmotného Vesmíru. Predstavuje akúsi pomyselnú čiaru medzi našim individuálnym Vedomím a univerzálnym Vedomím. Symboliku závoja nájdeme aj na karte: XI Spravodlivosť.

KRÍŽ

Biely rovnoramený #kríž na karte Veľkňažnej, známy ako grécky kríž, bol bežným symbolom zo 4. storočia, ktorý naznačoval šírenie evanjelia po celom svete. Inkluzívnejšia mystická interpretácia kríža s rovnakými ramenami označuje symbol duchovnej a psychologickej integrácie. Výsledkom nie je len pocit pokoja a pohody, ale aj spojenia sa s Božským, ktorá potom u všetkých bytostí vyvoláva pocity jednoty. Kríž predstavuje kladné sily v rovnováhe, harmóniu 4 základných stavebných prvkov, živlov. Niektorí ho tiež spájajú s „krížom Vodnára“, krížom Vesmíru.
 

ZVITOK

Veľkňažka drží v ruke zvitok, ktorý obsahuje „ múdrosť Vesmíru“ a „božský zákon“. Známy tiež ako „okultné vedomosti“. Na zvitku je nápis „TORA“, ktorý reprezentuje vyššie #zákony Vesmíru, akými sú napr. aj Hermetické zákony.

Stojí za zmienku spomenuť, že niektorí mystici spájajú zvitok so sefirou Torah, ručne napísaným zvitkom, ktorý je ústredným v rámci štúdia kabbaly. Tento súbor mystických učení vysvetľuje vzťah medzi Bohom, nemenným, večným a tajomným Ein Sofom („Nekonečným“) a smrteľným, konečným vesmírom (Božím stvorením). Tieto učenia a koncepty sú prominentne obsiahnuté v balíku Rider-Waite tarotu.

Podnet na zamyslenie:

Rota: koleso, alebo cyklus

Taro: Tarot alebo Kniha Thotha

Orat: hovorí alebo učí (sloveso)

Tora: Tóra alebo zákon

Ator: Hathor, bohyňa lásky.

Tóra (hebrejsky), „Zákon - zákonodarca“

Thoth egyptský boh

Tarosh (egyptsky), „Kráľovská cesta“

Tóra - Torus v posvätnej geometrii

Taurus – znamenia Býka v astrológii

Rota (latinsky), „Koleso“ - Koleso Karmy

Rieka Taro v severnom Taliansku

Taru (v hinduisme), „Karty“

Troa (hebrejsky), „Brána“

Tares, čo znamená bodový okraj na starých kartách

Tarotee, čo znamená vzor na zadnej časti

Symbol Tora sa taktiež vyskytuje na kartách veľkej arkány: X Koleso Šťastia

MODRÉ RÚCHO

Modré rúcho, ktoré má na sebe Veľkňažná, je reprentáciou živlu Vody, ktorý sa spája s Mesiacom, podvedomím, intuíciou... Splývavé rúcho, vyvolávajúce efekt toku vody, symbolizuje nekonečné prúdenie života, nikdy nekončiaci rozvoj #Vedomia. Cirkulácia vody na planéte. Slapová sila. Vzťah medzi vodou a rytmami mesiaca, prílivu a odlivu. Večný cyklus Zrodenia a Smrti.

Modré pozadie na karte Veľkňažnej reprezentuje nebesia, nebeskú ríšu božskej vôle.

PALMOVÝ STROM

Palmový strom predstavuje mužský posvätný princíp. Strom zasvätený Bohyni Hathor, kráľovnej Datľovníka, ktorá živí zosnulých z palmových listov a poskytuje posvätné mlieko; Lingam (kmeň) a Yoni (listy).

GRANÁTOVÉ JABLKO

Granátové jablká majú rôznorodý kultúrno-náboženský význam ako symbol života a plodnosti vďaka mnohým semenám, ktoré v sebe obsahujú, ale aj ako symbol moci (imperiálna guľa), krvi a smrti. Granátové jablká už v gréckej a perzskej mytológii symbolizovali plodnosť, krásu a večný život.

Granátové jablká taktiež reprezentujú #posvätný ženský princíp, spájajú sa so ženskou sexualitou. Sú znakom spojenia s božským, ako aj spojenia s ostatnými.

POLMESIAC

Polmesiac zobrazený na hlave Velkňažnej vyzerá ako rohy kravy, ktorý spája tento symbol s Bohyňou Isis, označovanou tiež za Velkňažnú. V Mezopotámii sa podoba rohov býka spája s princípom oplodnenia. V keltskej mágii reprezentujú tri fázy Mesiaca. #Symbol Trojitého mesiaca, nazývaný aj ako Trojitá Bohyňa, bežne vidieť na korunách alebo čelenkách wiccanských Veľkňažiek. Tento symbol sa považuje za predstaviteľa všetkých aspektov božskej ženskej sily - intuície alebo psychického vhľadu; tvorivá energia; múdrosť a tajomstvo. Označuje tri životné etapy ženy.

V celom rozsahu reprezentuje večný cyklus narodenia, života a znovuzrodenia.

Podľa Junga symbol polmesiaca, ktorý pripomína tvar lode, súvisel s „Loďou života“ Ishtar, babylonským symbolom odkazujúcim na “vozidlo” obsahujúce semená zrodenia všetkého života.

Žltá farba symbolizuje Slnko, čo je paradoxnou farbou pre #ženský symbol Mesiaca - čo naznačuje aj integráciu mužskej / ženskej polarity. V islamskej tradícii sa jasne žltá farba spája s dobrými radami a múdrosťou, zatiaľ čo Číňania používali zlatú farbu na privítanie plodnosti. Jungovský analytik James Hillman hovorí, že žltá sa spája s fázou alchýmie citrinitas, prechodnou fázou po tom, čo nigredo (čierna) - chaos ustúpi albedu (biela) - kontemplácii a pokoju, na ceste k rubedu (červená) - návrat k plnému zapojeniu sa do vonkajšieho sveta. Celý zdĺhavý alchymistický proces – čierna – biela – žltá - červená predstavuje premenu základných kovov na zlato (a predĺženie života), ale mystici a Jungovci ho považujú za metaforu psychickej celistvosti. Známy stredoveký Kameň Mudrcov bol v skutočnosti imaginárnou látkou, ktorá dokázala povýšiť základné kovy na zlato, čo reprezentuje materiálny ekvivalent dokonalosti.

ZASVÄTENIE DO ARCHETYPU VEĽKŇAŽNEJ

Mnoho aspektov posvätného ženstva obsiahnutých práve v archetype Veľkňažnej nemôže byť úplne zachytených slovami alebo symbolmi. Obraz Veľkňažnej v rámci Veľkej arkány tarotu však v sebe nesie vizuálny obraz, ktorý môže pomôcť obohatiť porozumenie tejto fázy zasvätenia Cesty #Duše.

Muži rovnako ako aj ženy majú v sebe k dispozícii oba póly energie. Tieto dve protikladné sily - ako Slnko a Mesiac - predstavujú svetlé (pozitívne) a temné (negatívne) sily v našom psyché. Zasvätenie do archetypu Veľkňažnej vyžaduje, aby ste vošli do najväčších hlbín temných vôd nevedomia. Celé Stvorenie vystúpilo z oceánu, morskej kolísky. Jednotlivé embryo je obsiahnuté v embryonálnej tekutine, ktorá vyživuje nové dieťa. Rovnakým spôsobom sa z nevedomia rodí vedomý svet.

Vstup do srdca mystických učení, (ako sú napr. aj tie, ktoré sa týkajú Svätého grálu) je jedným zo spôsobov opätovného spojenia sa s duchovnými aspektami, darmi archetypu Veľkňažnej. Ale aj púť do jej svätých miest, návšteva jej svätýň Vám pomôže dosiahnuť to isté. /Jedným z takýchto posvätných miest je aj #Avalon, Glastonbury vo Veľkej Británii, či posvätné pramene a starobylé svätyne zasvätené Veľkej Bohyni sú napr. obsiahnuté po celom území Británie, Írska či Wallesu/. Stelesňuje princíp lona samotného Stvorenia, ktorý sa odráža v ženskom tele a je prítomný v celom živote. Je podstatou ľudskej duše, mužskej i ženskej. Jej mýty sú večné.

PREBÚDZANIE A HARMONIZÁCIA ARCHETYPU VEĽKŇAŽNEJ PROSTREDNÍCTVOM KAŽDODENNEJ RUTINY

Archetyp veľkňažnej sa neprejavuje len skrz meditácie a času pokoja či kontemplácie.

Jej prítomnosť je nám kedykoľvek k dispozícii. #Archetyp Veľkňažnej sa prejavuje napríklad aj vtedy, keď je potrebné urobiť dôležité rozhodnutie. Je to božská múdrosť vo vnútri, vnútorné vedenie, ktoré nám pomáha dosiahnuť súlad so správnym konaním.

Potrebujeme sa však v prvom rade naučiť, ako rozlíšiť túto pravdu od ilúzie vychádzajúcej zo strachu alebo odopierania, ktorá nám bráni vo viere v dokonalú prozreteľnosť našej vyššej mysle. Je tiež prítomná, keď študujeme, skúmame, píšeme alebo komponujeme. Je po našom boku, keď držíme kolísku s novorodencom, smejeme sa s dieťaťom alebo sa staráme o starších ľudí. Jej hlboká múdrosť sa dotýka okrajov celého nášho života. To je dôvod, prečo je dôležité zostať vertikálny s našim naladením na vyššie vedomie. To, ako kráčame našim životom každý deň, je to najdôležitejšie. Náš každodenný život je naša najsvätejšia #svätyňa. Nie občasné rituály, či záblesk chuti pomôcť niekomu v núdzi. Je veľmi dôležité v čo najväčšej miere zaviesť do každodenného života náladu vnútorného pokoja a harmónie.

V takomto nastavení, stave mysle sa pozeráme ďaleko za hranice dojmov, skreslených myšlienok a impulzov vonkajšej reality, a tým kultivujeme svoj vlastný vyšší potenciál. Buďte si istí, že krátke stiahnutie sa z pozemských rutín života vás neodcudzí od známeho územia vášho vonkajšieho sveta. Naopak, takéto ústupy umožnia posilniť a stabilizovať Vaše pozemské záležitosti. Prostredníctvom mystického učenia v kombinácii s disciplinovaným a objektívnym sebapozorovaním sa v ľudskej duši rozvíjajú nové a vyššie spôsoby.

Ak túžite zistiť, ktorý je Váš dominantný archetyp na Vašej Ceste Zasvätenia, a s akými výzvami sa aktuálne potrebujete vysporiadať, radi Vám s tým pomôžeme >> viac info.

S Láskou,

Spoznajte aj predchádzajúce archetypy na Ceste Zasvätenia Duše...

CESTA ZASVÄTENIA I ~ PREBUDENIE & INVOKÁCIA ARCHETYPU "MÁG"

ÚVOD DO TAROTU: ZAČIATOK CESTY ZASVÄTENIA DUŠE ~ "BLÁZON" [0]

UPOZORNENIE: Tento článok podlieha autorských právam, preto kopírovanie a verejné šírenie celého obsahu článku, resp. jeho jednotlivých častí bez predošlého súhlasu autora nie je dovolené. Článok je možné zdielať len v celom rozsahu spolu s uvedeným linkom tejto webstránky. Ďakujem❤️♀🙌🏼!