top of page
POKLADY VENUŠE Blog
Názov príspevku
SEZÓNA BÝKA 2024: STABILITA A NÁDEJ UPROSTRED CHAOSU + HOROSKOP PRE JEDNOTLIVÉ ZNAMENIA ZVEROKRUHU
© Copyright

IMBOLC /HROMNICE / FESTIVAL SVIEČOK (1.-2. FEBRUÁR) ~ VÝZNAM, ZVYKY & TRADÍCIE

Blíži sa nám čas posvätného sviatku Kola roka nazývaného Imbolc /1.- 2. februára /, ktorý v keltskom sezónnom kalendári predstavuje začiatok obdobia jahniat, a signalizuje začiatok jari a prebúdzanie nového života. Je označovaný aj ako Feile Brighde, „zrýchlenie roka“. Pôvodné slovo Imbolg znamená „vo vnútri brucha“. Všetko je oplodnené a v očakávaní - zatiaľ neviditeľné, prejavené len ako jemný nádych „práve počatého“ tehotenstva. Imbolc je prísľubom obnovy, skrytého potenciálu, prebudenia Zeme a magického miešania životných síl. Pokračujte ďalej v čítaní a dozviete sa všetko potrebné, ako čo najefektívnejšie osláviť tento posvätný sviatok Kola roka...


IMBOLC /HROMNICE / FESTIVAL SVIEČOK (1.-2. FEBRUÁR) ~ VÝZNAM, ZVYKY & TRADÍCIE

Imbolc predstavuje nádej. Vítame rast vracajúceho sa svetla a sme svedkami nenásytnej túžby života po znovuzrodení. Je čas opustiť minulosť a pozerať sa do budúcnosti, vyčistiť staré, vytvoriť vonkajší aj vnútorný priestor pre nové začiatky. To sa dá urobiť mnohými spôsobmi, od jarného upratovania vášho domu po očistenie mysle a srdca, aby ste umožnili inšpirácii vstúpiť do nového cyklu. („Jarné upratovanie bolo pôvodne prírodným rituálom“ - Doreen Valiente).


Je to taktiež vhodný čas na želanie alebo venovanie. Imbolc je tradične veľkým festivalom a poctou Bohyne Brigid (Brighid, Bride, Brigit), ktorá je tak milovanou a obľúbenou pohanskou Bohyňou, že jej uctievanie bolo votkané do kresťanských zvykov ako sv. Bridget.


Brigid Je Bohyňou liečenia, poézie a kováčstva. Je zároveň Bohyňou ohňa, slnka a kozuba. Prináša plodnosť krajine a jej obyvateľom, a je úzko spätá s pôrodnými asistentkami a novorodencami. Brigid sa taktiež považuje za Trojitú/ Trojjedinú Bohyňu, no počas obdobia Imbolc je vo svojom dievčenskom aspekte - archetyp Panny.


Nápady pre váš oltár počas Imbolcu:

Ozdobte si oltár snežienkami, labutím perím, krížom Brigity, bábikou "Bridey", bielymi a zelenými sviečkami.


Vytvorte si Brigitin kríž:

IMBOLC /HROMNICE / FESTIVAL SVIEČOK (1.-2. FEBRUÁR) ~ VÝZNAM, ZVYKY & TRADÍCIE

Brigitine kríže sú tradične vyrobené z trstiny, ale môžu byť vyrobené z niekoľkých alternatív, pokiaľ sú poddajné. Môžete používať vŕbu, ktorá hojne rastie okolo potokov a tiež kvôli svojej symbolike. Potrebuje dlhé namočenie a možno nie je najľahšie s ňou pracovať, ale vytvára úžasný kríž. Choďte na prechádzku do prírody, a uvidíte, čo nájdete v živých plotoch a na brehoch riek, môžte dokonca použiť aj nastrihané dlhé pásy papiera.


IMBOLC /HROMNICE / FESTIVAL SVIEČOK (1.-2. FEBRUÁR) ~ VÝZNAM, ZVYKY & TRADÍCIE

Vyrobte si bábiku Bridey:

Nižšie je uvedený základný tvar, s ktorým sa dá pracovať. Môže to byť také jednoduché alebo zložité, ako si vyberiete. Možnosti sú nekonečné - nemusíte ani šijací stroj, pretože je rýchlo vyrobená aj ručne, a je radosť ju robiť v kruhu žien a dcér. Do tohto procesu môžu byť zapojené aj veľmi malé deti...


Buď použite obyčajnú látku, alebo vyberte kúsok, ktorý chcete recyklovať z kúska odevu, ktorý má pre vás konkrétny význam. Naplňte ju vlnou, alebo bylinkami a sušenými kvetmi, špeciálnym kameňom alebo krištáľom, dokonca aj modlitbou alebo želaním do budúcnosti na malom kúsku papiera. Ak sa rozhodnete, môžete jej urobiť šaty, ozdobiť ju stuhami a korálkami. Zahrňte ju do svojich osláv Imbolcu. Jej domov je všade, kde je srdce / krb vášho domova. Alebo to urobte inak...



Vyberte sa na prechádzku von, niekam, kde ste ešte neboli, alebo cestou, po ktorej ste vôbec nekráčali. Keď kráčate, nazberajte si rastliny, trávy, vetvičky či prútiky, ktorý nájdete pri ceste. Každá z nich je jedinečná a je v nej zahrnutá energia prechádzajúcej zimy a prichádzajúcej jari. Ďalší deň si tú vec nechajte celý deň so sebou, aby ste ju nabili svojou energiou. Následne ju formálne privítajte vo svojom dome, tým zároveň privítate tvorivý potenciál nového roka a energiu Brigit, Bohyne krbu a domova, do Vášho domova. Potom ju uložte vedľa postele, pod strom alebo do kamenného kruhu.

Want to read more?

Subscribe to jove.sk to keep reading this exclusive post.

bottom of page